Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Hasznos tippek, tanácsok a lovasvilág legjobbjaitól
10 tipp a kólika megelőzésére
2010. február 08. hétfő, 20:57
 
A lovak legfőbb betegsége a kólika. A kólika nem egy fertőzés, hanem a lovaknál hasi tájékon fellépő fáldalom. A kólika lehet enyhe és heveny lefolyású de soha nem szabad könnyelműen kezelni.
Bármilyen nemű, fokú kólika életveszélyes lehet lovunk számára. Legtöbbször csak a gyors és szakszerűen ellátott kólikás állat élheti túl e veszélyes betegséget.
 
 
Miután a kólika egy nagyon elterjedt betegség a lovaknál, a fő kulcs a betegség megelőzése vagyis lovunk, lovaink helyes tartása, ellátása gondozása.
Igaz, hogy nem minden esetben megelőzhető a kólika de a következő tanácsokat megfogadva megőrizhetjük lovunk egészségét és lecsökkenthetjük  a kólika esélyét.
 
1: Alakítsunk ki a napi időbeosztást, az etetési és lovaglási időket és tartsuk is be azokat. Lehetőleg minden nap ugyanabban az időben etessünk és lovagoljuk lovunkat.
 
2:  Csak jó minőségű takarmányokat etessünk. Kerüljük a penészes, dohos poros takamányok etetését.
 
3: Kerüljük a nagyon erős tápértékű takarmányok egyszerre hirtelen etetését, ezeket lehetőleg kisebb adagokban etessük meg lovunkal több alkalommal.
 
4:Lovainkat féregtelenítsük rendszeresen.
 
5: Lovunkat mozgassuk rendszeresen naponta, lehetőleg fokozatosan terhelve.
 
6: Lovunk előtt állandóan legyen friss víz. Kivétel ha lovunk le van izzadva, ki van melegedve. Ebben az esetben esetleg egy keveset ihat, de akkor is csak langyos vagy állott vízet!

7: Kerüljük a földről való etetést kifejezetten homokos talajon!

8: Rendszeresen ellenőrizzük a szénát, szalmát, takarmányt nehogy idegen anyag (bálamadzag, nylon zacskó stb), vagy esetleg mérgező növény keveredjen a ló elérhetőségébe.

9: Csökkentsük a lóra ható stresszt. A lovak nagyon érzékenyek a megváltozott körülményekre, szállítás, versenykörülmények, új istálló és az esetleg hirtelen megváltozott takarmányra.

10: Lovunkat soha ne engedjük, hirtelen sokat inni és enni, kifejezetten ha ki van melegedve.
 
Valójában minden ló hajlamos a kólikára. Mindegy milyen nemű, ivarú, korú, fajtájú lóról legyen szó bármelyik hajlamos lehet a kólikára. A lényeg az egészben, hogy megfelelő odafigyeléssel, kellő körültekintéssel megelőzhetjük vagy lecsökkenthetjük a lovunk legveszélyesebb betegségét, a kólikát.
 
 
 
Forrás:Myhorsematters.com
Fordította:Bertók Viktor
 
 

 
 
Fogyókúra a lovardában?
2010. február 08. hétfő, 20:38
10 tipp a jobb nyújtott ügetéshez
Olvasóink értékelése: / 7
ElégtelenKitűnő 
2010. február 08. hétfő, 20:35
Melegítőpálya szabályok
2010. február 08. hétfő, 20:32
Díjlovasoknak-Hogyan lazitsd el lovadat?
2010. február 08. hétfő, 20:24
Tippek kezdő lovasoknak
Olvasóink értékelése: / 10
ElégtelenKitűnő 
2010. február 08. hétfő, 20:21
 
 

Lovagolj kétszer egy héten ha lehetséges.”A tanítványok gyerekek vagy felnőttek heti egyszeri lovaglással is fejlődhetnek, de sokkal jobb ha kétszer vagy esetleg többször is kijönnek a lovardába
Hasznos tippek futószárazáshoz
2010. február 08. hétfő, 20:18

7 tipp amit segít abban, hogy a lovad futószárazása biztonságos és hasznos edzés legyen a lovad számára.

 

Joe Fargis-Lovagolj egyszerűen!
Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 
2010. február 08. hétfő, 20:08
George H. Morris receptje a Sikerhez!
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
2010. február 08. hétfő, 19:05



Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés