Hirdetések
Feliratkozás hírlevél
Szavazás
Szavazás
©
Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!
Mennyi hasznot hoz a ló? 3. rész |
2011. február 24. csütörtök, 02:08 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Újra lovas nemzet lennénk? Költségeket és lehetséges bevételeket összevetve kiszámoltuk, jó üzlet-e manapság a lótartás.
Magyar hobbilovas és ménesgazda számára egyaránt riasztó az, hogy a lovat egyes nagy hagyományú nemzetek békeidőben is tápláléknak tekintik. Bár néhány hazai bevásárló piacon - ahol a zöldség és gyümölcs mellett hentesbolt is akad - kapható feldolgozott lóhús, ez semmiképpen nem tartozik a magyar lakosság hétköznapi táplálékai közé. Sokan kifejezetten viszolyognak még a lóhúsevés gondolatától is, másokat pedig a világháború ínséges időszakára emlékeztet, amikor az elhullott lovakból vágtak ki darabokat - miközben az alkalmi „mészárost" bármikor leteríthette egy eltévedt golyó. Ellenérzésüket az sem csökkenti, hogy egy szakmai felmérés szerint egyáltalán nem biztos, hogy a nálunk lószalámi és lókolbász néven forgalmazott termékek csakugyan lóból készülnek. Annál inkább elfogadott ez a táplálék Franciaországban. Itáliában és a Benelux államokban. Mivel a ló húsa koleszterinben jóval szegényebb a sertésénél - de még a marháénál is -, így betegek és idősek is nyugodtan fogyaszthatják. Alacsony kalóriatartalmával (113 kcal/100 g) csak a fogoly, fácán, vadnyúl vetekedhet, a csirkemell és a vaddisznó-színhús kalóriatartalma pedig egyezik vele. A jó minőségű lóhús egyébként a kergemarhakór. a száj- és körömfájás járvány előtt sem volt olcsó cikk Nyugat-Európában. A franciák és az olaszok importigényüket lényegében lengyelországi szállításokból fedezik. Ott leginkább a mezőgazdasági munkából kiselejtezett állatokat hizlalják fel, és adják el - ez a szerepkör Magyarországon a jól ismert „lókupecekre" hárul. Az EU legfőbb lóhúsfogyasztói
*A teljes európai lóhúsfogyasztást 100%-nak véveJó kondíció esetén nincsen szükség a ló felhizlalására, rossz kondíció esetén pedig 45 nap hizlalás során naponta 1,2-1,3 kilogrammos testtömeg-gyarapodás érhető el. Eközben a mit sem sejtő állatoknak minimális a fehérjeigényük. Takarmányozásukra silókukorica-szilázs, répaszeletek, hőkezelt burgonya és gazdasági abrak (kukorica, roppantott árpa) szolgál. Az Európai Unióban is kivételes helyzetű a lóhús: nincsen rá kvóta. Nagy előny a marhához képest, hogy az öreg lónak sem rosszabb a húsa. Külön ínyencségnek számít viszont - legalábbis a lóhúsfogyasztásban élenjáró országokban - a fiatal, akár még tejes csikó. Olaszországban többnyire 14 hónapos csikók (úgynevezett pecsenyecsikók) kerülnek a mészárszékre: vágási súlyuk kereken 400 kilogramm, ebből 280 kilogramm a színhús. A csikóhús azért is drága, mert a húskitermelés 1-2 éves korban a leggyengébb (57-60 százalék), utána már 70 százalék körüli. Vágólótenyésztés és vágás
*A táblázatban nem szereplő országokéval együtt
|
Főleg nagy kiterjedésű, rosszabb adottságú földeken érdemes húslótenyésztéssel foglalkozni. Az ilyen lovak tartása a védett rétek legelőhasznosításában komoly szerephez juthat. A tenyésztés előnye, hogy a lóhúsra nincs EU-kvóta. Hidegvérű ló hizlalása (Olaszország, Franciaország):
|
A magyar export elhanyagolható Lengyelország és a balti államok kiviteléhez képest. Lengyelország évente 40 ezer élő lovat exportál, 90 százalékát Olaszországba. Egyébként az USA a világ legnagyobb lóhús-exportálója, évente 50 ezer tonnával - annak ellenére, hogy az angolszász országokban még kevésbé „sikkes" dolog a húslótartás, mint nálunk. A nemzetközi üzletre Uruguay és Argentína is kezdenek felfigyelni, ezekben az országokban ráadásul nem fagyosak a telek.
Korábban több nemzetközi botrány is támadt a leszállítás elképesztően rossz körülményei miatt. Az uniós rendelkezéseket azóta módosították: a lovakat legföljebb nyolc órán át lehet megállás nélkül szállítani, és kötelező kijelölni az etető- és itatóhelyeket. Ám a gyakorlatban ez sokszor csak azt jelenti, hogy a szállító igazolást kér az előírásos helyen - majd rögtön továbbhajt.
Írta:Ambrus András
Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
< Előző | Következő > |
---|
Egyéb lovas cikkek
- A kislovak és a pónik sorsa
- A lovak természetszerű tartása: ötletek tétlenség ellen
- Mennyi hasznot hoz a ló? 3. rész
- Mennyi hasznot hoz a ló? 1. rész
- A ló és ember története
- A ló beszéde
- A ló legrosszabb szokásai
- Ha kacag is a szeme, még megrúghat a ló!
- Lovak színei és jegyei
- Szakszerű felvezetés!
- Nyilvántartó és törzskönyvező egyesületek
- A lovak forgalmi engedélye--Lóútlevél
- A ló azonosítása: bélyegzések
- Hogyan tervezz boxos istállót?
- Otthon vagy bértartásban?
- Az istálló klímája: tények és tévhitek
- Milyen a jó karám?
- Nézd meg a fogát, mondd meg a korát!
- A lóvásárlásról: adásvételi szerződés
- Hol és hogyan vásároljunk lovat?
- Hogyan szállítsunk lovat?
- Tenyésszünk vagy vásároljunk?
- A hidegvérű lovak nemcsak szaláminak valók!