Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevélSzavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Péntek 13, mindenki legyen óvatos! PDF Nyomtatás E-mail írása
2012. április 13. péntek, 10:10


A péntek 13. az egyik legismertebb babona a világon. Több száz éves múltra tekint vissza, és a mai napig is sok helyen fennmaradt. Persze vannak, akiknek ez a nap olyan mint a többi, sőt olyanok is akadnak, akik kifejezetten szerencsehozónak vélik ezt az időszakot.Tuska Margó fotója

 

A babona kezdetekben külön a péntekre és külön a 13-as számra vonatkozott, majd idővel, a XX. században kifejezetten rossz előjelnek, szerencsétlenséget hozónak vették, ha a kettő egybeesett.

A péntek a kereszténység előtt nem volt rossz előjelű nap. Jézus keresztre feszítése óta tekintik ezt a napot szerencsétlennek.

A XIX. századig a péntek volt a hóhér napja Európában, ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket.Pekár Anikó fotója


A 13-as számot mint balszerencsét hozót sokan a keresztény hagyományra vezetik vissza, mivel az utolsó vacsorán Júdás volt a 13.-ik az asztalnál.

Később azonban már kiterjedt a babona az asztalnál ülő 13 fős társaságra is, rossz előjelnek vették ezt a létszámot.

Egyes elméletek szerint a 13-as szám azért baljós, mert a mágikus 12-es (pl. 12 hónap, 12 apostol) szám után következik.

 


Sáfár Tímea fotója


Van persze kivétel is, hiszen a zsidó néphitben a 13-as számot szerencsésnek tartják.

A XIX. század végén a 13-as számtól már annyira féltek, hogy igyekeztek elkerülni mindent, ami ehhez a számhoz köthető. A mai napig is számos helyen kerülik a 13-as számot. Vannak épületek, ahol nincs 13-as szoba, lakás, emelet. A technikai sportokban előfordul, hogy kihagyják ezt a számot.

Egyes országokban különösen erős a babona. Angliában azt ajánlják az embereknek, hogy péntek 13.-án maradjanak otthon, hogy elkerüljék az esetleges szerencsétlenséget. Egy másik kutatás szerint azonban pont ezen a napon teljesítenek a legjobban a tőzsdék, mert ilyenkor jobban figyelnek, óvatosabbak az emberek.


Amerikában egy állítólagos felmérés szerint a gazdaság komoly károkat szenved ilyenkor, mert sokan szabadságot vesznek ki, nem utaznak aznap, nem ülnek járműre, repülőre és nem kötnek üzletet.

A magyarok ezen a napon szívesen próbálnak szerencsét, ilyenkor megugrik a szerencsejátékosok száma.

Mit kívánhatnánk nektek erre a napra? Aki babonás, annak kitartást, aki a szerencsében bízik, annak sok sikert :)


Ha te is babonás vagy, vagy ha nem, nyomj egy lájkot! :)


2012.04.13(Péntek)

Forrás:szeretlekmagyarorszag.huAdd hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés