Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Boldog Nőnapot Kíván a Horsetrader.hu! PDF Nyomtatás E-mail írása
2012. március 08. csütörtök, 07:52

Boldog Nőnapot Kívánunk minden kedves hölgy olvasónknak!

 

Március 8. - ezen a napon sok országban a főszerep a hölgyeké. A nemzetközi nőnapot március 8-án tartjuk, de kialakulása más dátumokhoz, eseményekhez is kötődik.

 A nőnap a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával (munkavállalásával) kapcsolatos demonstratív nap volt. A nemzetközi nőnap az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami azt a küzdelmet eleveníti fel, melyet a nők évszázadokon át vívtak azért, hogy a társadalomban egyenlő jogokkal és lehetőségekkel élhessenek.

1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő 40 ezer textilipari dolgozó nő tüntetett New York utcáin. 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség) első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van.

 

 

Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén ismét napirendre került a téma: Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széleskörű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben. 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva.

A II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi jelleggel nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.

1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a. A nemzetközi nőnapot 1977 óta az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-diktatúrában a nőnap ünneplése kötelezővé vált. Az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnap 1948-tól szovjet mintára március 8-ra esik. A nőnap Magyarországon is elvesztette az eredeti hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.

Küldj egy képeslapot szerettednek!

Nőnapi képeslapküldő ITT.


Milyen virágot vegyünk nőnapra?


A tulipán ajándékozása – a rózsához hasonlóan – heves érzelmekre utal.

Hóvirágot ne, ugyanis 2005 őszétől védett, veszélyeztetett növény. Sajnos évről évre kevesebb marad ebből a különleges növényből, amelynek a leszakítása súlyos bírságot von maga után. Döntsünk inkább a nőnap listavezető virága, a tavaszi kankalin, avagy a primula mellett, amely változatos, figyelemfelkeltő színével, egyszerű tartásával és pénztárcabarát árával érdemelte ki népszerűségét.

 

 

A cserépbe vagy kosárba ültetett, virágzó tulipán, nárcisz, jácint azért jó választás, mert napsütéses, tavaszi hangulatot teremt. A szálban vagy csokorban átnyújtott rózsa többféle üzenetet hordozhat: vörös rózsával általában szívünk hölgyének kedveskedünk, még a fehér rózsa a szülői szeretet virága, tökéletes választás az édesanyáknak. A tulipán ajándékozása is heves érzelmekre utal, igaz, kevésbé tartós és tartalmas, mint a rózsa. Olyat érdemes választani, ami épphogy csak kipattant a bimbóból.

 

A tulipán mindig jó választás Nőnapra

A frézia a megbízhatóság, a gerbera a báj, a nőszirom a hit virága. Valamennyi vágott virág szárát érdemes visszavágni, mielőtt vázába kerülnek, mert így az több vizet tud felvenni. A virágcsokrot ne tegyük napra, huzatba, ne permetezzük vízzel a leveleket, mert megrohadnak, és gyümölcs se legyen a közelben, mert akkor hamarabb hervadnak. Ha a naponta cserélt vízbe kanálnyi cukrot, ugyanennyi citromlét és pár csepp fertőtlenítőszert adunk, megadhatjuk virágunknak a tápanyagot, a savas kémhatást és a kórokozók elleni védelmet.

Küldj egy képeslapot szerettednek!

Nőnapi képeslapküldő ITT.

2012.03.08

Forrás:internet



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés