Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Az erőszak mértéke
Olvasóink értékelése: / 7
ElégtelenKitűnő 
2012. március 02. péntek, 12:49
 A minap egy problémás lóra készültem felülni, s ilyenkor mindig viszek magammal egy kis szénát, mintegy azt mutatván, hogy jóindulattal érkeztem, nem szeretnék háborúzni. Igen ám, de amint nyújtottam neki a szénát, ö kikapta a kezemböl, és a következö pillanatban pedig tátott pofával  rontottt rám.

Bevallom öszintén, hogy én pedig úgy szájba vágtam, hogy majdnem beesett a sarokba, de a következö pillanatban már dobta is a farát, hogy megrúgjon, ha úgy tetszik agyonrúgjon. Az igazság az, hogy nem vártam meg a végkifejletet, hanem hátbavágtam a kantárral, ezzel együtt eröteljesen rákiabáltam, amitöl megijedt és beállt a sarokba, felhagyva addigi szándékával.
Amikor a kantárral odamentem hozzá moccanni sem mert, ekkor odanyújtottam neki a maradék szénát, s látszólag kicsit oldódott. Késöbb, futószárazás közben is nekem jött, a két mellsö lábával próbált elérni, mivel mindig úgy fordítottam, hogy rúgni ne tudjon. Amikor támadott, én rögtön visszatámadtam,  ekkorra már egyértelmüvé vált, hogy nem akar elöre menni.

Addig futószáraztam amíg azt nem éreztem, hogy feladta a meccset. Akkor felültem rá, és kimentem vágtázni vele a galoppra. Másnap még próbálkozott egy picit, de már sokkal jobb volt, ma pedig - elöször amióta nálunk van - teljesen normálisan viselkedett.  Hát igen, a fent leírtak alapján nyugodtan mondhatod, hogy milyen csúnya ember vagyok, mert eröszakot alkalmaztam a lóval szemben. Töredelmesen beismerem, ez így van !  
A mai világban divattá vált azt hangoztatni, hogy az eröszak minden formáját illik elutasítani, különben meg leszel bélyegezve. Én vállalom ezt a bélyeget, és ezeknek az embereknek üzenem azt a régi jó mondást, hogy : - Ne hagyd, hogy a fejedre sz.....janak, van neked szád is ! Szerintem nem elutasítani kell az eröszakot, hanem pontosan tudni, és alkalmazni a mértékét, hiszen világunkban minden dolognak létezik az ellentét párja is.
Ezeknek a pároknak az a jellemzöjük, hogy egyik sem létezhet a másik nélkül, ha nincs fény, nincs árnyék sem.  Ezért botorságnak tartom háborút indítani az eröszak ellen, mert ezzel együtt a békesség ellen is harcolsz, anélkül, hogy tudnál róla. Minden nap alkalmazunk eröszakot mindannyian, a társadalom által meghatározott etikai mérték szerint. Ha belefér ebbe a mértékbe, akkor elfogadjuk.

A lónál csupán ott van a probléma, hogy ezt a mértéket a lovak társadalma határozza meg, de sokan ezt az emberi társadalom mértéke szerint értékelik. Sokan fizettek már ezért a tévedésért az életükkel is akár. A lovasembernek mindig tudnia kell megmutatni az erejét a megfelelö pillanatban, viszont a másikban a gyengédséget is fel kell villantani, hogy a ló tisztában legyen a szándékainkkal. Egy szó mint száz, nem az a kérdés, hogy legyen vagy ne legyen eröszak, hanem, hogy ismerjük-e a mértékét, és képesek vagyunk-e azt alkalmazni.

Panyi György
Válogatott díjugrató


Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

Hozzászólások 

 
0 # Kovács Ferenc 2013-07-03 20:39
CSÚNYA ember vagy, ez vitán fölűl áll! ;-)
DE! Abszolúte igazad van! Ez meg vitathatatlan! :D
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés