Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

A támadás pszichológiája
Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 
2011. június 08. szerda, 20:28

A támadás pszichológiája

Vajon miért van az a gyakran előforduló dolog, hogy az ugrálós, "renitens" lovak, a határozottabb lovassal nem csinálnak semmit ? Hát erre azt kell válaszolnom, hogy mindenféleképpen összefügg a félelemmel, amit a ló kiválóan érzékel, a levegőbe kiválasztott kémiai jelanyagok ( feromonok ) révén.
A feromonok az izzadtságban jelenlévő molekulák, amik csak félelem esetén találhatóak meg benne. Érzékelése az úgynevezett vomerezonális szervben történik, ami az orrban található, de nem szagokat fog fel, hanem ezeket a jelmolekulákat.
Na, ennyit a tudományról. Innentől kezdve, már csak az a kérdés, hogy a ló kihasználja-e helyzeti előnyét, vagy sem. Egy jóindulatú ló valószínűleg nem teszi, de egy dominánsabb rögtön kapni fog az alkalmon, és próbálja rád erőltetni az akaratát, ami akár súlyos következményekkel is járhat. Mit tehetünk ?
Először is biztonságosra kell csiszolni az ülést, annyira, hogy ne legyél rászorulva a kézzel kapaszkodásra. Az első számú trükk a lónál, hogy megpróbálja kihúzni a szárat a kezedből. Az sem probléma neki ha nem engeded el, akkor kiránt téged is a nyeregből, és utána már csak egy kis bakolással kell megtoldania, hogy megszabaduljon tőled.
 
Persze lehetne sorolni a trükköket, de ahhoz, hogy valaki ilyen lovat lovagoljon határozottság kell, jó ülés, és független kéz. Legjobb védekezés a támadás. Miután minden nap több önfejű lovat is lovagolok, már kialakult rutinom van velük kapcsolatban. Érzem amikor "támadáson" töri a fejét, de nem várom meg, hogy ő lépjen először, hanem megelőzöm, s én támadok elsőként. Ilyenkor általában felháborodott ellenkezés következik, ekkor újra támadok, de már nem kell túl erőszakosnak lennem, hogy felhagyjon a törekvéseivel.
 
Olyan ez mint a póker. Ha határozottan emeled a tétet, azt gondolják van valami a kezedben, tehát okkal teszed. Azért attól mindenkit óvva intenék, hogy a lónál úgy emelje a tétet, hogy semmi sincs a kezében, ugyanis előfordulnak olyan lovak is, akik nem ismerik a póker szabályait !
 
 
Panyi György Díjugrató


Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

Hozzászólások 

 
+1 # Kovács Ferenc 2013-07-03 20:58
na! EZ AZ! ezért mondtam mindég is a tanítványaimnak : nur nicht beßahren :roll:
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés