Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Overdose majdnem orra bukott a startnál PDF Nyomtatás E-mail írása
2011. május 25. szerda, 18:10

A televíziós felvételeket visszanézve kockáztuk ki, mi is történt: A versenyt nyerő Sole Power jobbra kitört a startboxból, és majdnem feldöntötte Overdose-t, aki kis híján orra bukott, talán megijedve a felé közeledő lótól vagy mástól. Mikóczy Zoltán a PannoniaOverdose.hu-nak elmondta, hogy kétségtelenül több hátráltató tényező is befolyásolta Overdose versenyét, de a rossz rajt, az elvesztett patkó és a kemény pálya még összességében sem voltak olyan jelentőségűek, hogy ezek miatt veszített volna. Azért hozzuk szóba őket még egyszer, utoljára, hogy le lehessen zárni az ezekről folyó vitát, és az egész csapat csak arra koncentrálhasson, hogy a hátra lévő három hétben minél jobban felkészítse Overdose-t Ascotra.


Először saját felvételünkön vettük észre, hogy a 6-os startboxból kirontó Overdose feje természetellenesen mélyen van a rajtnál. A minősége azért nem a legjobb, mert egy kilométerre álltunk tőle, de a lényeg így is látszik. A legjobb támpont talán a fehér orrvédője.

Ezután visszanéztük a televíziós felvételeket, és mivel egy kamera szemből is rögzítette a rajtot, ki tudtuk kockázni, mi is történt: A versenyt nyerő Sole Power jobbra tört ki a startboxból, és majdnem feldöntötte Overdose-t, aki kis híján orra bukott.

Miért hátráltatta ez jobban Overdose-t, és kevésbé a verseny későbbi nyerőjét? Ugyan Overdose versenye messze nem ezen múlt, de talán közrejátszott abban, hogy nem tudott olyan remek startot venni, amivel korábban rendre komoly előnyt szerzett riválisaival szemben. Sole Power viszont inkább nagyszerű hajrájával szokott küzdelembe kerülni, számára az első méterek nem bírtak ugyanekkora jelentőséggel. Ennek kapcsán Mikóczy Zoltánnal is végigvettük Overdose versenyének momentumait.


Az elmúlt napokban számtalan rajongója érdeklődött e-mailben és Facebook-oldalunkon Overdose hogyléte felől, aggódnak az elvesztett patkó miatt, és, hogy ismét megviselhette az elvesztett verseny...

A bal hátsójáról lelépett patkó semmilyen problémát nem okozott, hétfőn mind az első, mind a hátsó lábait újrapatkolták. Már ebben az új szerelésben kezdi a felkészülését Ascotra. Természetesen elfáradt, hiszen kemény versenyt futott, de nem érezhető nála semmiféle rosszkedvűség. Hétfő délután, amikor eljöttem tőle Pulboroughból, már mutatkozott, hogy jól érzi magát, meg is csipkedett. Semmi jele olyan letargiának, amilyen a baden-badeni vereség után volt.

A hátsó patkó elvesztése önmagában nem szokott nagyobb problémát okozni, igaz, Suborics a verseny után azt nyilatkozta, hogy emiatt kicsit megváltozott futása ritmusa, ami miatt a tervezettnél korábban kellett indítania...

Van ebben is némi kis igazság, de azt gondolom, most már nem a hibákkal kell foglalkozni, hanem előre kell nézni, és Overdose megfelelő felkészítésére kell összpontosítanunk. Amúgy a hátsó patkó leverését a ló abban a sebességben, amiben 600-nál volt, nem nagyon érzékelte. Ennél sokkal jobban befolyásolta a versenyét, hogy rossz startot vett, rögtön a boxajtó kirúgása után a későbbi győztes Sole Power szinte fellökte oldalról. Őt utána lovasa visszavette, kihúzta a falra, és ezt a pozíciót kihasználva várásra lovagolt, és csak a végén jött előre.

Mindig az a ló jár rosszabbul, akit leütköznek, mert aki belemegy, az a lendületéből kevesebbet veszít. Előzetesen úgy kalkuláltunk, hogy, ha sikerül Overdose-nak jó startot vennie, akkor a mezőny szinte tolta volna maga előtt. Most e helyett a többiekkel egy frontban kellett mennie, amire eddig még nem nagyon volt példa. Ez a szokatlan helyzet is befolyásolhatta a versenyét. Ezen a szinten, ahol Overdose most megmérettetett, nagyon kicsi nüanszokon múlnak a dolgok, az aznapi forma, idegállapot, és a versenyek legrejtettebb részletei döntik el a végkifejletet.

Ezek a hátráltató tényezők kétségtelenül megvoltak, de még összességében sem olyan mértékűek, hogy ezek miatt veszített volna. Ez nem volt igazán az ő napja, és tennünk kell azért, hogy a lovat kellőképpen feltöltsük energiával, hogy a szükséges tűz és versenyszellem meglegyen benne.

A Haydock Parkban e versenyt megelőzően két hétig nem esett az eső, ami miatt a pálya keményebb volt a számára ideálisnál. Suborics elmondta, hogy Overdose 600-tól már inkább felfelé galoppozott, mint előre, azaz a lábait futás közben inkább felfelé emelte, mint előre nyújtotta, így pedig nem lehet elég gyorsan haladni. Ő ezt is a kemény pálya rovására írta, hozzátéve, ilyenen a jövőben nem indítaná a lovat. Ascotban pedig június közepén többnyire kemény szokott lenni a pálya...

Ezen el kell gondolkodni, mert, ha nagyon-nagyon kemény talaj lesz, akkor az már olyan mértékben is előnytelen lehet Overdose számára, hogy előfordulhat, mérlegelnünk kell az indulás lehetőségét.

Imádkozzunk esőért?

Nagyon jó lenne, ha esne az eső.


Képriport Overdose első angliai versenyéről

 

Az alagi zászló Berlinbe, Baden-Badenbe, Párizsba, Rómába
és a Haydock Parkba is elkísérte


Itt még reménykedett a kis magyar tábor


Overdose tenyésztői, a Robinson házaspár örömmel üdvözölték
ismét Mikóczy Zoltánt


Dózi szokatlanul nyugodt volt a jártatóban, ami sosem bíztató jel


Talán jobban szereti az alagi kosztot


A kikentrézésnél sem a szokott lendülettel ment ki a starthoz


200 méterrel a cél előtt még ott volt az élmezőnyben


Az utolsó százon kezdett maradozni


Itt látható, mennyire dombos egy angol pálya
 
 

Overdose ismét elveszítette egyik patkóját, az angolok várják Ascotban

A bírói ítélet szerint, Overdose négy hosszra a győztestől hetedik a tizenkét lovas mezőnyben, akik közül sokan Ascotban is ott lesznek. A győztes csak három tizeddel maradt le a pályarekordtól, így ez az egyik legjobb lefutási idő a nagy múltú verseny történetében.

Andreas Suborics a PannoniaOverdose.hu tudósítójának elmondta, a pálya nagyon kemény volt, leginkább középen, ahol ők futottak, s ahonnan a víz a széleire folyt. Overdose 600 méterrel a cél előtt elkezdett fölfelé jönni ahelyett, hogy előre ment volna, ezért korábban kellett indítani a tervezettnél. Valószínűleg a kemény pálya miatt tette ezt, meg azért, mert elveszítette egyik hátsó patkóját, ez válthatta ki, hogy megváltozott futásának ritmusa. A patkót vélhetően egy mögötte galoppozó ló rúgta le. Suborics még hozzátette, az ilyen kemény pálya rendkívül előnytelen Overdose számára, Angliában igazán eshetett volna egy kicsit.

A pálya szpíkere a verseny után elmondta a szép számú közönségnek, és az érdeklődő tévériportereknek, hogy Overdose-t ez után a futása alapján indítani kell Ascotban, hiszen sokáig ott volt, csak az utolsó kétszázon kell javítani. Ezzel több szakújságíró is egyetértett.

2011.05.25

Forrás:pannoniaoverdose.hu

 

 



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés