Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Ismét Andreas Suborics lesz Overdose lovasa - interjú PDF Nyomtatás E-mail írása
2011. május 16. hétfő, 12:34

Mikóczy Zoltán bejelentette, hogy immáron végleges: Andreas Suborics viszi Overdose-t a jövő szombati Temple Stakesben, így kettejüknek ez lesz a hatodik közös versenyük. A PannoniaOverdose.hu azonnal telefoninterjút készített a háromszoros német sampion zsokéval, aki elmondta, hogy ő is súlyos sérülésből épült fel (tavaly márciusban fejbe rúgta egy ló), így épp ideje volt, hogy Overdose is rendbe jöjjön, mert ők ketten tökéletes párost alkotnak. A ló Hoppegartenben mutatott teljesítménye pedig meggyőzte, így optimista a Haydock Park-i verseny előtt.


2008-ban négyszer vitte versenyben, legutóbb pedig idén, Berlinben, így igazán jó összehasonlítási alapja van az akkori és a mostani Overdose-ról. Miben változott a ló, korábbi önmagához képest?

Andreas Suborics: Számomra nem az a fő kérdés, hogy milyen volt akkor, hanem, hogy milyen most. Hoppegartenben pedig tökéletesen teljesített. Mégis miben változott? Nyugodtabb lett és érettebb. Ám igazából nem szerencsés egy három-négy éves lovat egy hatévessel összehasonlítani, mert minden évben változnak. Ő egy tipikus hatéves sprinter. Úgy érzem jobb ló lett, mint korábban volt. A hosszú kihagyást követően minden a terveknek megfelelően történt Hoppegartenben, így optimista vagyok az angliai versenyét illetően.

Ahogy Overdose, úgy ön is egy szerencsétlen és súlyos sérülést szenvedett, amikor fejbe rúgta egy ló munka közben Hong-Kongban. Be is jelentette visszavonulását, ám nem sokkal később teljesen felépülve mégis visszatért a nyeregbe. Sorsszerű, hogy az útjaik Overdose-zal ismét keresztezik egymást?

Andreas Suborics: Annál is inkább összetartozunk, mivel nagyanyám révén bennem is folyik magyar vér. Valóban visszavonultam a sérülés miatt, és ugyan mindenki unszolt, hogy térjek már vissza, térjek már vissza, de időre volt szükségem, hogy meghozzam ezt a döntést. Szerencsére minden rendben van, most pedig fittebbnek és jobban érzem magam, mint bármikor korábban. Épp ideje volt, hogy Overdose is rendbe jöjjön, mert mi egy tökéletes páros vagyunk.

Rátérve következő közös versenyükre, mit vár a starttól? Overdose a két legutóbbi alkalommal sem állt be könnyen a startgépbe, Baden-Badenben nyolc perc alatt háromszor is ledobta Soumillont, és Hoppegartenben is másfél percbe telt a startgépbe állítani. Ha úgy tetszik, a Haydock Parkban két verseny is vár rá. Egy a rivális lovak ellen, és előtte egy másik a startgép ellen.

Andreas Suborics: Korábban mind a négy alkalommal, amikor én lovagoltam, kapucnival a fején állt a startgépbe. Baden-Badenben e nélkül próbálkoztak vele, és elég rakoncátlan volt. Hoppegartenben már az első próbálkozásra félig bent voltunk a gépben, amikor kihátrált, mert nem voltak elegen, hogy tartsák. A második komolyabb próbálkozással pedig be is ment. E miatt nem aggódom, nem hiszem, hogy ebből probléma lehet. Bízom a lóban, és most már azt is tudom, hogy rendben van. A Haydock Park-i pályának jellemzően puha a talaja, ami fekszik neki, a lovat jól ismerem, és teljesen biztosan állítom, hogy ő a világ egyik legjobb sprintere.

Ön háromszoros német sampion, már több mint másfélezer versenyt nyert, köztük 15 Group I-est, és további 66 Group II-est és III-ast. Angliában eddigi legnagyobb sikere Group I-es versenyben egy második hely a Yorkshire Oaks-ban, Guadalupe-pal. A Haydock Parkban versenyzett már? Mennyire ismeri ezt a pályát?

Andreas Suborics: Még nem lovagoltam ott, de a pályát jól ismerem. Zsoké-szempontból könnyűnek mondható, nem trükkös, nem lehet semmi problémánk.


Overdose megérkezett Angliába, útja a tervezettnél egy nappal tovább tartott (napló)

Az elmúlt években talán egyetlen más magyar ló angliai szereplését sem övezte akkora érdeklődés, mint Overdose-ét. 133 éve a közvélemény ugyanúgy napi szinten követhette nyomon Kincsem angliai túráját, mint most az övét, a sajtó ugyanis minden nap tudósított az akklimatizációról, a körülményekről, az ellenfelekről, és a bookmakerek oddsairól. Éppen ezért az Overdose-zal kapcsolatos legfrissebb információk mellett igyekszünk felidézni ezt a kort is. Till Antal korabeli feljegyzések alapján íródott Kincsem-ciklusa a Magyar Versenyprogramm 1937-es évfolyamában jelent meg folytatásokban. Írásának részleteit betűhűen közöljük.


Az utazás


[1878.06.30. - Newmarket]
Az expediciót a legnagyobb gonddal készítették elő. A kanca egy hónappal előbb kel útra Blaskovich Miklós lova, Csalogány (ell. 1874 Carnival-Louisa 7 Ephesustól) kíséretében kitűzött feladatának megoldására.

A lovak június 30-án, vasárnap igen szép, csendes időben hajóztak át a csatornán Rotterdamból Harwichbe és estére már Newmarketben voltak Mr. Daleynél. Ettől a perctől kezdve a hazai szaksajtó mintegy naplószerű feljegyzéseket közöl az expedicióval kapcsolatos eseményekről, az utazás lefolyásáról, a megérkezésről, a klimaváltozás hatásáról, a newmarketi előkészületekről. Ezek a feljegyzések immár mind becses dokumentumok az utókor számára a dicsőséges nagy tettről. A londoni sportlapok - hála az angolok közismert alaposságának - szintén hasábokon át foglalkoznak Kincsem származásával, külső megjelenésével, reggeli munkáival, valamint a Cupre benevezett többi ló formáival és esélyével. A Cup akkor még nagy esemény volt és heteken át izgalomban tartotta a turfköröket.



[2011.05.13. - Alag-Pozsony]
Reggel fél nyolckor az előzetes terveknek megfelelően elindult Overdose Angliába. Kedvenc kétszemélyes lószállítójában utazik, melyben szembe tud fordulni a forgalommal. Azért döntöttek e mellett, mert a kamionban korábban ideges volt, kaparta a padlót. Az egyetlen dolog, amire szállítóinak ügyelniük kell, hogy ne menjenek 100 km/h alá, mert azt Overdose nem szereti. Győrben azonban elromlott a lószállítót vontató autó sebváltója, és mivel a szakszervíz ugyan tudott volna csereautót biztosítani, de annak nem volt megfelelő vonóhorga, így a késedelem miatt lefújták a mai etapot. Vissza azonban nem fordultak, hanem érte ment trénere, Jozef Roszival, és az ő autójával szállították tovább Pozsonyba, a versenypályára. Abban az istállóban szállásolták el, amiben ottani versenyei előtt minden alkalommal, így a mai éjszakát ismerős környezetben fogja tölteni. A csapat a tervek szerint holnap a kölni lóversenypályáig utazik, ott töltik az éjszakát, és csak vasárnap kelnek át a csatornán. Az egy napos késedelem nem jelent fárasztóbb utazást Overdose számára, talán jobb is, hogy kettő helyett három etapban teljesítik az utat, így ugyanis ezeken a napokon többet pihen, többet áll istállóban. Mikóczy Zoltán csak annyit fűzött a mai napon történtekhez, hogy „Áh! Péntek tizenharmadika...”

[2011.05.14. - Pozsony-Köln]
A tegnapi izgalmakat követően ma már minden a terv szerint alakult, reggel nyolc órakor gördült ki a lószállító a pozsonyi lóversenypályáról. Útközben kétóránként pihenőt tartottak, a harmadik megállóban kapott Overdose inni, a továbbindulással pedig megvárták, amíg néhány dekával könnyebben folytathatják az utat. Ezeket azért kell pontosan tartani, mert az utazás alatt a ló állva tart ellen a kanyaroknak, és ugyan nem száll ki, de ez a kis szünet is elég arra, hogy kicsit kipihenje magát. A csapat este fél hétkor érkezett meg a kölni pályára, Overdose otthonosan érezte magát, kicsit ismerkedett a boxával, majd fél órát sétált, hogy átmozgassa tagjait a több, mint 900 kilométeres út után. A csapat a PannoniaOverdose.hu-n keresztül is köszönetét fejezi ki Böröcz Józsefnek, a Német Galoppdirektórium tagjának, közbenjárásáért az elsőrangú ellátásért, amiben Overdose részesül.

[2011.05.15. - Köln-Calais-Pulborough]
A kora reggeli etetést követően reggel nyolc órakor gördült ki a lószállító a kölni versenypályáról, ahol aki csak jelen volt, elbúcsúzott Overdose-tól, Benedikt Faßbender pályaigazgató is tiszteletét tette. A csapat fél kettőkor érkezett meg a Calais-i kikötőbe. Ott már egy tágasabb kamion várta Overdose-t, a csatornán ugyanis gyakori az erős hullámzás, ezért fontos, hogy a tengeren szállított lovak meg tudjanak maguk körül fordulni. Az utánfutós lószállítóban ezt nem tehette volna meg. A komp három órakor indult el velük, és két óra alatt, nyugodt vízen ért Angliába, ahol az útjuk először a Folkestone-i Versenypályára vezetett. Itt Overdose visszaszállt utánfutójába, majd újabb két és fél órás utazást követően megérkezett angliai bázisára, a Pulborough-i tréningközpontba. Két éve már töltött itt néhány hónapot, most egy másik, tágasabb, elkülönített istálló várta. Megvacsorázott, és sétált is fél órát. Mikóczy Zoltán szerint jó a kedélye, az utazást is jól viselte, amihez minden bizonnyal hozzájárult az a kiemelt figyelem, amiben Kölnben részesítették őket, amiért ismételten kifejezi az egész csapat köszönetét.

Ha tehát úgy vesszük, Overdose e három nap alatt két tréningközpontban (Alag, Pulborough) és három lóversenypályán (Pozsony, Köln, Folkstone) járt.



Előzmények

Mivel Kincsem 133 éve futotta goodwoodi futamát, így azokat a részeket is idézzük Till Antal művéből, amelyek a versenyt mutatják be, illetve Kincsemnek e versenyre történő benevezését taglalják. Különös egybeesés, hogy a csodakanca pont azon a berlini pályán futotta első versenyét, és pont ezer méteren, ahol legutóbb Overdose is diadalmaskodott, ezért az erről született beszámolót is felidézzük.


A Goodwoodi pályáról.
Emlékezzünk meg néhány sorban a goodwoodi pálya múltjáról. A XIX. századnak még a vége felé is Newmarket, Epsom, Doncaster és Ascot mellett Goodwood az elsőrangú gyepek közé számított, amelynek nemzetközi jelleget adott az az körülmény, hogy Franciaországból, sőt Németországból is szorgalmasan jöttek pályázók a billikomért. Az 1857. évben még amerikai ellenfelek is akadtak, hogy megmérkőzzenek érte az angolok legjobbjaival. A Bell’s Life Observer a goodwoodi versenypályán lejátszódó színes eseményeket mint valamennyi nemzet lovainak tárlatát emlegette.

Az 1853-57. években, tehát 5 éven belül négyszer győzedelmeskedtek a billikomért folyó küzdelmek során a sovén franciák, miért is nagy öröm és büszkeség volt odaát. Ez a körülmény szintén nagy mértékben járult hozzá a goodwoodi miting sikeréhez.

Későbben azután, amidőn az ascoti és goodwoodi versenyek időpontja közé beékelődött Newmarket a maga második nyári mitingjével, majd Sandown Park, Kempton Park és Hurst Park is a mind gazdagabb díjak egész sorával, Goodwood jelentősége csökkenni kezdett s a Cup versenyértéke is már csak olyan szinten mozgott, amilyen díjazású verseny manapság legalább két tucat van Angliában.

A goodwoodi háromnapos miting eredményeiről szóló hivatalos versenyjelentést első ízben 1802-ben tették közzé. Az 1812. évben futottak az első Cupért, de 1815-ben, továbbá az 1817-1824. években a díjat nem tűzték ki. Az első Cupnyerő a 4é Shoestrings (7 st 12 ft) volt, amely ötös mezőnyben győzött.

Mai alakjában a Cupöt tulajdonkép csak 1825-ben írták ki. Ez évben a Cup nyerője a 3é Cricketer (7 st) volt. A verseny 3 éves és idősebb lovak számára volt nyitva 2 angol mértföldre. Az 1833. év óta oly lovaknak, amelyek apja vagy anyja keleti származású volt (ezek közé tartoztak a perzsa és török lovak is), a versenyfeltételek 7 font súlyengedményt biztosítottak. Ezt az engedményt a következő évben a kétszeresére (14 font), illetve amennyiben mindkét szülő keleti származású volt, a négyszeresére (28 font) emelték. Az 1836-ik esztendőtől kezdve pedig az engedményt már 18, illetve 36 fontban állapították meg. Ezeket a súlyengedményeket azután a keleti származású lovak részvételének hiányában 1897-ben teljesen megszüntették.

A verseny régebbi nyerőinek sorában - a díj jelentőségének megfelelően - számos első klasszisú telivér nevével találkozunk, így Priam, Favonius, Doncaster, Glencoe, Alice Hawthorn, Hampton, Isonomy, St. Simon, The Bard sokat jelentő neveivel, amelyek közül az elől említett 3 telivér epsomi derbyhős volt. Érdekes sajátossága volt a Cupnek a benne megismételt győzelem. Így egymásután kettős diadal jutott Fleur de Lis, Priam, Harkaway, Charles XII., Canezou és Count Schomberg osztályrészéül.

Maga a pálya egyike Anglia legnehezebb kurzusainak. Hurok alakban vezet és hol lejt, hol emelkedik. A kb. 1000 méteres célegyenesen a lovaknak emelkedő pályán kell a finisht megfutniok, ami kemény próbára teszi a telivérek tüdejét és szívét.


[1878.05.30. - Budapest]
Kincsem-mel, miután már 36 győzelem dicsősége koszorúzta nevét s veretlenül került ki valamennyi mérkőzéséből, nagy és merész vállalkozást kockáztat meg tulajdonosa. Elvégre már bebizonyosodott, hogy Kincsem kivételes képesség birtokában van, de eddig nem volt alkalma erejét a klasszikus gyepek nagy telivéreivel összemérni. Kincsem-et gazdája benevezi augusztus 1-re a Goodwood Cupre és augusztus 18-ra a deauvillei Grand Prixre.


[1876.06.21. - Hoppegarten]
Hesp időt engedett a kancának, hogy bele nőjjön rámájába s csak június végére hozta őt teljes versenykondicióba. Blaskovich Ernő már ekkor tudatában lehetett annak, hogy lovában csakugyan ritka kincset bír, mert arra az elhatározásra jut, hogy a Waternymph-kanca képességeit külföldön próbálja ki először. Első 6 startját Németország külömböző versenypályáin abszolválja.

A csodakanca az 1876. június 21.-én lép először pályára az 1000 méteres berlini Criteriumban, ahol 3 inferioris ellenfelétől hosszakkal szalad meg.

Bizonyára nem sokan tudják, hogy Kincsem első sikereinek emléke gr. Sztáray János sárga-kék versenyszíneihez fűződik. Blaskovich Ernő ugyanis 1876-ban még nem volt tagja egy külföldi egyletnek sem s így az akkori versenyszabályok alaki követelményeinek eleget téve gr. Sztáray János, a vele korábban gyepszövetségben volt sportférfiú nevezte a tápiószentmártoni földesúr lovát külföldi versenyeire. A következő években azonban a Waternymph-kanca már külföldön is tulajdonosa színeit hordozta.

A verseny eredményének faximile másolatát a hoppegarteni versenypálya (Galopprennbahn Hoppegarten) volt szíves rendelkezésünkre bocsájtani.


Overdose elutazása előtti utolsó alagi munkájáról a ZDF is forgatott

Ami nem is volt igazán gyors, hiszen csak lassú vágtában teljesített néhány kört egy kisebb, kör alakú homokpályán. Mikóczy Zoltán elmondta, hogy Overdose már azért nem kap ennél komolyabb terhelést, hogy pihenten keljen útra, erejét pedig minél inkább a jövő szombati angliai versenyére, a Temple Stakes-re tartogassa. Attól tartva, hogy esetleg mégis nekiindul, ezúttal egy másik ló, Los Gonosz felvezetésével végezte a rövid, átmozgató munkát. Jelen volt a német közszolgálati televízió, a ZDF négyfős forgatócsoportja is, akik csak és kizárólag Overdose miatt érkeztek Magyarországra, hogy filmet forgassanak a hoppegarteni győzelmével ismét a németek érdeklődésének középpontjába kerülő Wunderpferd-ről. A PannoniaOverdose.hu képriportja.




Még lakat alatt...


Osztényi Zoltán munkalovas kivezeti Overdose-t istállójából.


Az első köröket még az istálló előtt tették meg.


Majd Los Gonosz vezetésével irány a kisebbik tréningpálya.


Első kör...


Második...


Harmadik...


Overdose menne még, de ennyi volt a mai penzum.


Néhány kör sétálva az istálló előtt levezetésként.


Munkában a ZDF operatőre.


A rekkenő napsütésben jól esik a hűsítő zuhany.


Az istállóba való visszatérés előtt egy kis friss fű...


És néhány alma a "gazditól."


2011.05.16
Forrás:pannoniaoverdose.hu




Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés