Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

92 lovat neveztek Overdose két angliai futamába PDF Nyomtatás E-mail írása
2011. május 12. csütörtök, 06:54

Szinte egy ménest neveztek Overdose angliai futamaira. A két hét múlva sorra kerülő Temple Stakes-ben még 33-an, az ascoti King’s Stand Stakes-ben 59-en állnak. Egyelőre, mert számuk persze csökkenni fog, hiszen a tulajdonosoknak folyamatosan kell fizetniük a nevezési díjak magas részleteit, ha pedig már nem bíznak abban, hogy lovuk pénzes helyre érhet, más, könnyebben nyerhető versenyt keresnek számukra. A végén így csak a legjobbak fognak maradni Overdose ellen.

Mikóczy Zoltán a PannoniaOverdose.hu-nak arról is beszélt, hogy nagy a várakozás Angliában, ott is sokan szeretnék, hogy egy ilyen súlyos betegségből felépült „hazai tenyésztésű” ló fel tudja venni a kesztyűt a világ élvonalával. Talán ennek köszönhető, hogy tíz bukmékerből tíznél ő az első számú favorit, és a lapok híradásai ezekről a versenyekről is Overdose-zal kezdődnek.


Mi jut eszedbe a 92-es számról?

Semmi...

Pedig összesen ennyi lovat neveztek Overdose két angliai versenyére. 33-at a május 21-i Temple Stakes-re, és 59-et a Royal Ascot első napján sorra kerülő King’s Stand Stakes-re. Igaz, közülük 22-t mindkettőre, tehát ha úgy vesszük, ez a 92 tulajdonképpen „csak” 70.

Eléggé megszokott Anglián kívül Németországban és Franciaországban is, hogy ilyen sokan neveznek a nagyversenyekre, de később, amikor jönnek a törlési időpontok, szűkül a mezőny, és csak az indulóadáskor alakul ki, kik is indulnak a versenyben.

Overdose eddigi karrierje során a legtöbb ló ellen az érvénytelenített párizsi versenyében, a Prix de l’Abbaye-ben futott, ahol 20 induló volt.

Ezeken a versenyeken pedig maximum 20-24 indulóval számolhatunk. Ez nem a liverpooli Grand National, a nagy akadályverseny, ahol 40-en szoktak indulni, de így is rettenetesen sok.

Az ilyen nagy számú nevezés egyelőre csak azt jelenti, hogy ennyi tulajdonos bízik a lovában, hogy jó helyezést érhet el. Amikor pedig szűkül a mezőny, joggal feltételezhetjük, hogy azoknak a lovaknak a nevezését fogják visszavonni, akiknek a formája menet közben elmarad a várakozástól. Tehát Overdose-ra a két futamban e 92 lóból a legjobbak várnak majd.

A nevezés csak az első költség, később a talpon maradásért és a végén a lovasításért is fizetni kell. Ezt minden tulajdonosnak meg kell fontolnia, hogy a mezőnyt, és lova formáját látva vállalja-e, hiszen nem aprópénzről beszélünk. Ha pedig úgy gondolja, hogy nem tud a lova az első ötben végezni – akik között szétosztják a teljes versenydíjat – akkor inkább választ a számára egy könnyebb versenyt, ahol pénzért futhat. A lóverseny nem csak presztízsről szól ugyanis...

Ha már a pénznél tartunk. A Temple Stakes oddsai ugyan még nem ismertek, hiszen csak tegnapelőtt zárult rá a nevezés, de az ascoti King’s Stand Stakes esetében tíz bukmékerből tíznél Overdose a favorit.

Ennek az okát talán a William Hill, a vezető angol bukmékeriroda vezetője mondta el legjobban. Szerinte azért ilyen alacsony Overdose oddsa [azaz az ő győzelmére fizetik a legkevesebb nyereményt, tehát neki van a legnagyobb esélye nyerni], mert nem megszokott, szinte vallási fanatizmussal tekint rá a szurkolótábora, és olyan nagy a fogadási kedv, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy magas oddsszal adják. Ha ugyanis úgy alakul a helyzet, akár csak a kapanyél is elsül alapon, ahogyan mi természetesen szeretnénk, akkor ez nekik nagyon sok pénzükbe fog kerülni.

Mi innen Budapestről nem bánnánk, ha Overdose miatt anyagi nehézségeik lennének.

Azért ez számukra továbbra is csak egy a számtalan üzleti lehetőség közül, és minél többen játszanak egy lovat, annak idővel úgy csökken az esélyszáma, hiszen az adott pillanatban megkötött fogadás nyereményét később ki kell majd fizetniük, ha bejön a tipp.

Amerre nézünk az interneten, e két verseny kapcsán az első híradások Overdose-zal kezdődnek. Nemcsak a pályák honlapjai, de a szaksajtó, például a Racing Post cikkei is. Ő az első ló, akit említenek, az ő képei kerülnek az írások mellé.

Ez roppant megtisztelő, talán az lehet mögötte, hogy az elmúlt évtizedekben nem volt más olyan ló, aki a világelitbe magyar tréningből jelentkezett volna. Illetve arra volt példa, hogy beneveztek valakit, de arra nem, hogy abban esélyesnek tartották volna képességesen szerepelni. Nagy a várakozás, sokan szeretnék Angliában is, hogy egy ilyen súlyos betegségből felépült ló fel tudja venni a kesztyűt a világ élvonalával.

Mondhatjuk, hogy az angolok annyira sportszerűek, hogy ugyan e versenyekben főleg angol tréningben álló lovak indulnak, mégis sokan a magyar Overdose-nak szurkolnak?

Az angolok úgy állnak hozzá, hogy Overdose-t Angliában tenyésztették, tehát részben hozzájuk tartozik. Ennek köszönhető, hogy várakozáson felüli a kedvelői tábora Angliában is.


Mikóczy: Az ascotival azonos erősségű mezőny jött össze a jövő szombati Temple Stakes-re

A Temple Stakes az ascoti futam főpróbája lesz. Nemcsak azért mert erősségében nem várt módon vetekszik utóbbival, hanem mert 22 lovat mindkettőbe neveztek, így előfordulhat, hogy Overdosenak mindkét angliai versenyében ugyanazok ellen kell bizonyítania. Mikóczy Zoltán elmondta a PannoniaOverdose.hu-nak, hogy természetesen most is győzni szeretnének, ám ennél fontosabb, hogy a Royal Ascot előtt Overdose jó formát fusson és megszokja az angliai körülményeket. Az idei célkitűzés pedig az, hogy ebben a kimagasló tudású lovakból álló társaságban többször is ott lehessen Overdose, és idén megnyerhesse valamelyiket Európa legnagyobb sprintversenyeiből. Remélhetőleg már tavasszal Angliában.


Az előzetes nevezések alapján nem várt erősségű mezőny jött össze Overdose első angliai futamára, a jövő szombati Temple Stakes-re. Kiváló sprinterek, többek között Markab, Sole Power, Borderlescott, Kingsgate Native és Lady of the Desert lesznek Overdose ellenfelei. Ráadásul a 33 ló közül 22-en a három héttel későbbi, ascoti King’s Stand Stakesre is be vannak nevezve, így könnyen előfordulhat, hogy Overdose-nak kétszer is ugyanabban a mezőnyben kell bizonyítania.

Vélhetően a többiek tulajdonosai is hozzánk hasonlóan tervezték meg lovaik tavaszi versenyprogramját, azaz, a Group 2-es Temple Stakes-t ők is az ascoti futam főpróbájának szánják. A legesélyesebbek a két versenyben szinte teljesen azonosak.

Van még egy hasonlóság e két verseny között: sokat kell majd a lovaknak felfelé futniuk, lévén mindkét pályán nehéz emelkedők vannak. Jelent valamiféle előnyt Overdose számára, hogy legutóbb Berlinben is egy dimbes-dombos pályán futott?

Túlzás lenne arról beszélni, hogy ezért választottuk Hoppegartent, ráadásul az alagi tréningpályán is van emelkedő, de valamennyit ez is biztosan számít. Ezen a szinten már annyira kiegyensúlyozott a mezőny, a starthoz álló lovak képessége olyan közel van egymáshoz, hogy a pillanatnyi forma fogja meghatározni a verseny lefolyását. Nem véletlen, hogy a világelitbe tartozó sprinterek körbeverik egymást, aki az egyik versenyen győz, a következőn futhat helyezetlenül is, és fordítva. Leegyszerűsítve úgy tartják, hogy a ló felkészültsége és tudása 80%-ot számít, ehhez 15%-ot tud hozzátenni a lovas, és 5% a szerencse. Az a célunk, hogy ebben a társaságban többször egymás után ott tudjunk lenni, és nagyon bízunk benne, hogy a legnagyobb idei sprintversenyekből valamelyiket meg is tudja nyerni Overdose.

A Temple Stakes és az ascoti futam meglehetősen közel vannak egymáshoz, mindössze három hét különbséggel futják őket...

Három hét és három nap...

A stáb egyformán tekint ezekre? Mindkétszer arra törekedtek, hogy Overdose csúcsformát fusson?

A berlini futására próbáltunk formát igazítani, hogy még előrébb jöjjön, Angliában már csúcsformában kell futnia. Bízunk benne, hogy ez a három hét és három nap elég pihenő lesz arra, hogy ezt a remélhetőleg magasabb formáját megtartsa, lévén neki nem csak az ellenfelekkel kell megküzdenie, hanem az új, angliai körülményekkel is. A nevezések alapján az látszik, hogy más tulajdonosok is inkább egy a Royal Ascotra felkészítő versenynek szánják a Temple Stakest, mi is utóbbit tartjuk fontosabbnak. Természetesen győzelemre törekszünk, de jövő szombaton az a fő célunk, hogy megszokja a számára új környezetet, és jó formát fusson. Nem lehet ugyanis úgy menni a Royal Ascotra, hogy az az első angliai versenye. Nem is jön haza a kettő között, hanem Pulborough-ban marad, ahol 2009-ben már járt gyógykezelésen.

Milyen eredménnyel lennél elégedett?

Tudatosan nem szeretnék konkrét helyezést mondani. Ascotban ugyanis csak akkor szerepelhet jól, ha jövő szombaton magas formát mutat. A Temple Stakes jóval több mint egy ráhangoló verseny, de mégiscsak az ascoti felkészülését szolgálja. Természetes, hogy a tulajdonosok még az 5B-kategóriás futamokra is úgy állítják a lovaikat, hogy hisznek a győzelemben, de minden versenyben, amiben több ló fut, csak egyetlen nyerhet közülük. Overdose jövője szempontjából ebben a versenyben a mutatott formája és stílusa lesz meghatározó. Ha küzdelemben, több ló egyszerre fogja átszakítani a képzeletbeli célszalagot, akkor nem az számít, hogy ki hányadik, hanem, hogy milyen formát mutatott.

Hoppegarten óta hátráltatta bármilyen nem várt körülmény a munkát?

Szerencsére nem akadályozott bennünket semmi, ezért nagyon bizakodóak vagyunk, mert amit terveztünk az el tudtuk végezni vele. Mi mindent megtettük, a többi csak Overdose-on múlik.

2011.05.12

Forrás:pannoniaoverdose.hu





Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés