Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Majális, Anyák napja! PDF Nyomtatás E-mail írása
2011. április 30. szombat, 06:43

A Majális eredete

majalisMájus elseje, a munkásság nemzetközi ünnepe a nyolcórás munkanapért folyatott harcban született. De nem mindig volt ez így. A 19. század elején még 11-14 órát dolgoztak a munkások.
Az 1830-as években, Angliában fogant meg először a gondolat, hogy csökkenteni kéne a munkaidőt, de 40 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az első lépések megvalósuljanak. Az Egyesült Államokban és Európában azonban ez nem ment ilyen könnyedén. A küzdelem az emberibb majusfamunkakörülményekért Amerikában vált komollyá az 1873-as gazdasági válság idején. A kisebb sztrájkok és tüntetések egymást követték, míg végül 1886. május elsejére általános sztrájkot hirdettek a nyolcórás munkaidőért. Több mint 350 ezer munkás ment ki az utcákra, hogy harcoljanak az igazukért. Sajnos a nemes cél emberéletet követelt: Millwaukee-ban a rendőrség a tömeg közé lőtt, és kilencen életüket vesztették. Azonban ez még csak a kezdet volt: sortűz, majd később koholt vádak alapján kivégzések következtek. Ezek az események arra ösztönözték az Amerikai Munkásszövetséget és a Párizsban megalakult II. Iniciálét, hogy május elsején emléktüntetéseket rendezzenek, méghozzá nemzetközi szinten. Céljuk az volt, hogy „minden országban egyidejűleg terjesszék a képviseleti szervek elé követelésüket, hogy törvényesen csökkentsék a napi munkaidőt nyolc órára." Az együttes fellépés 1890-ben valósult meg. Magyarországon is ekkor emlékeztek meg először május elsejéről.

A gyökerek az ókorból erednek

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mégis hogy jön a munka ünnepéhez a májusfa állítás a majális, a felvonulások. E nap gyökerei sokkal korábbra, a pogány Európa múltjába nyúlnak vissza. Méghozzá egészen az ókorig, ugyanis ezen a napon az istenek tiszteletére rendeztek ünnepséget. Elsősorban Maia istennő tiszteletére szóltak a mulatságok, aki a május hónap névadója, és egyben a termékenység és bujaság szimbóluma volt. De tiszteletüket adták Flórának, a virágzó ifjúság és a tavasz istennőjének is.

Már a kelták is ünnepelték

A kelta kultúrában a tűz napját ünnepelték május elsején. A parasztok fáklyákkal vonultak fel a dombokra, ahonnan tüzes kerekeket löktek a szántóföldekre. Úgy hitték, hogy ezzel elűzik a betegségeket okozó gonosz szellemeket és boszorkányokat.

Május elseje több mint egy piros betűs ünnep a naptárban. Megemlékezünk a munkássztrájkok mártírjairól, és emellett ünnepeljük a tavasz, a természet újjászületését. Habár ma már nem a népi hagyományoknak megfelelően ünnepelünk, ez a nap alkalmas arra, hogy a család legalább kimozduljon egy kicsit a szabadba.

 

A májusfa állítás eredete

majusfaEurópa-szerte a legtöbb helyen szokássá vált a májusfa állítása, mely fallikus jelleggel bír. A szokás szerint a még egyedülálló lányok és fiúk szalagokkal a kezükben körbetáncolták a fát, remélve, hogy összetekerednek a jövendőbelijükkel.

Magyar hagyomány szerint a májusfához való fát a legények éjszaka vágták ki az erdőn, feldíszítették szalagokkal, virágokkal, tojással, borral, és a lányos házak elé állították. Ezzel adták a falu tudtára, hogy melyik lány tetszik nekik. Néhol a házakat is felékesítették zöld lombokkal. Sok helyütt pünkösdkor "kitáncolták a fát, azaz kidöntését mulatságokkal, tánccal ünnepelték.

 

Anyák Napja

Történet

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is megköszöntötték.

Angliában az 1600-as években, a kereszténység elterjedésével, az ünnep vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra elkészítették az anyák sütijét, az édesanyák számára.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, Julia Ward Howe segítségével.

1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította.

Sajnos azonban Anna Jarvis a népszerűsítésre fordított ideje miatt nem vette észre, hogy hamarosan az ünnepet "felkarolták" a virágkereskedők, üdvözlőlap-gyártók, cukorka- és ajándék-kereskedők, akik Európában is propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet, amelynek hatására az gyorsan népszerűvé vált kontinensünkön is. Az eredeti elképzeléshez képest - az élő és elhunyt anyák tisztelete - az ünnep eltolódott az ajándékozás, Jarvis véleménye szerint pedig főképp a virágkereskedők hasznának növelése irányába. További élete során oly hevesen tiltakozott az ünnep üzletiesedése ellen, hogy még a törvénnyel is szembekerült egy vehemens tüntetése során. Élete végére megbánta tettét és nem akarta nevét Anyák Napjával kapcsolatba hozni.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját.

2011.04.30

Horsetrader Team



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés