Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

A patairhagyulladás táplálkozástani szempontból PDF Nyomtatás E-mail írása
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2011. március 01. kedd, 22:08

A patairhagyulladás, vagy Laminitis korai felismerése és az idejében történő beavatkozás kulcsfontosságú, hogy a betegség káros hatásait minimalizálhassuk, hiszen a betegség sejt- illetve molekuláris szinten már rég jelen van, mielőtt a tünetek láthatóvá válnak.

Minél több tulajdonos képes felismerni a patairhagyulladás figyelmeztető jeleit - például, hogy a ló állandóan áthelyezi a súlypontját egyik lábáról a másikra, vagy hátát meggörbítve, fejét előrenyújtva próbálja tehermentesíteni a mellső lábakat, a paták érezhetően forrók, a ló pulzusa és légzésszáma megnő, esetleg izomremegés is észlelhető a nagy fájdalom miatt, - és minél előbb képesek a tüneteket felismerni, annál nagyobb eséllyel kezelhető és minimalizálható az irha-, a szarutok- és a patacsontban okozott károsodás.

Nagyon fontos a tulajdonos, a kovács és az állatorvos megfelelő együttműködése, hiszen a legtöbb esetben mire a tulajdonos észleli, a tüneteket a patacsont károsodása már megkezdődött. Amit a tulajdonos tehet: azonnal állítsa nagyon vastag szalma vagy fűrészpor rétegre a lovát, legyen számára víz és széna könnyen elérhető – ne mozgassa, ne sétáltassa, ne késztesse semmiféle mozgásra – mivel az a patacsont süllyedését okozhatja. Hideg, esetleg jeges borogatást tegyen a patára, és ezt cserélgesse az orvos megérkezéséig, mivel ez gyulladáscsökkentő hatású és lassítja a szövetekben az enzim reakciókat.

A betegség bonyolult biológiai mechanizmusa még ma is több kutató számára ad feladatot, de van számos olyan faktor, amely bizonyítottan előidézheti:

  • amennyiben a ló amúgy is túlsúlyos, vagy inzulin rezisztenciában, Cushing kórban vagy metabolikus szindrómában (EMS) szenved, akkor nagyobb hajlama van a patairhagyulladásra.

  • kólika, szelén mérgezés, túlzott vas jelenléte, amely inzulin rezisztenciát okoz, stressz, ami folyamatos magas kortizol hormonszinthez vezet, kevés szálastakarmány, a „tying-up” szindróma (Rhabdomyolysis), pajzsmirigy problémák, mérgező növények (bükköny, fehér akác)

  • A kutatások szerint a patairhagyulladás eseteinek 50 százaléka a túlzott szénhidrát bevitel miatt következik be. Ez lehetséges a túlzott mennyiségű abrak etetése vagy a dús füvű friss legelő miatt, ahol a füvekben, elsősorban a tavaszi, de az őszi időszak alatt is előfordulhat, hogy a szénhidrátok (hexózok - glükóz, fruktóz, szacharóz), fruktánok és a keményítő mennyisége megnő és túllépi a lovak számára ideális szintet.

Érdekes információ, hogy ezek a szénhidrátok legnagyobb mennyiségben késő délután vannak jelen, amikorra a növény a napsütés hatására fotoszintézissel megtermeli őket. A napnyugtával a növény maga is „felhasználó”, ezért a kora reggeli és a késő esti órákban a füvek szénhidrát tartalma alacsonyabb.

Ezeknek a szénhidrátoknak a túlzott mennyisége bakteriális erjedéssel toxinokat és tejsavat termel, amely jelentősen csökkenti a bélrendszer pH értékét, megzavarja a vastagbél rendszer (vastagbél és vakbél) baktérium populációját (amelyben baktériumok, protozoák, élesztők és gombák is vannak) és olyan működéseket indít be, amelyek elindítják a laminitis kialakulását.

Fontos, hogy laminitis esetén ne adjon vas kiegészítőt, mivel a túlzott vas csökkenti a réz felszívódását és a fertőzések iránti ellenállóképességet.

A patairha gyulladás kezelése állatorvos feladata, de néhány fontos kiegészítőt javasolnék:

  • Az Omega 3 zsírsavak stabilizálják az immunrendszert és gyulladáscsökkentő hatásúak.

  • Pro – és prebiotikumok, amik tartalmazzanak oligoszacharidokat – ha lehet, mindkettőt adja a lónak a bélrendszer baktérium flórájának helyreállítása érdekében

  • C-vitamin (10 mg / kg testsúlyra vetített) mennyiségben– antihisztamin, csökkenti a vérerek beszűkülését.

  • E-vitamin – csökkenti a vérrögképződést és antioxidáns szerepe van.

  • MSM – (metil szulfonil metán) gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló hatása miatt – (1000 mg / 50 kg testsúlyra vetített) mennyiségben

  • Pata állapot javító termékek (Hoof Mender, Biotin Plusz, Laminator)

  • Az Equimins Laminator kiegészítőjét kifejezetten a patairhagyulladás kezelésére és megelőzésére fejlesztették ki, a pata lamelláris szerkezetének egységéhez ad táplálkozási segítséget. A Laminator nagy mennyiségű Hesperadinnal készül, amely természetes bioflavonoid és az aszkorbinsavval (C-vitamin) együtt segít fenntartani a véráramlást a patacsont és a szaru között. Nagy mennyiségben tartalmaz még cink-metionátot, amely nélkülözhetetlen az erős keratin (szaruanyag) növekedéshez. A Saccharomyces cerivisae élesztő adott fajtája is jelen van, hogy elősegítse a vastagbélben a rostok emésztését, valamint prebiotikumokat is tartalmaz a bélfal egészsége érdekében. Jelentős mennyiségű szerves kötésű magnézium, mangán, erős antioxidánsok és E-vitamin tartalma a nagy mennyiségű biotinnal (H-vitaminnal) együtt teszi ezt a terméket a leghatékonyabb elérhető segítséggé.

Összetétel:

Hesperadin

110,000 mg/kg

Aszkorbin sav (Vitamin C)

60,000 mg/kg

Biotin

1,200 mg/kg

Saccharomyces Cerivisae élesztő

10,000 mg/kg

Cink Metionát

65,000 mg/kg

Kolin

450 mg/kg

Réz

42 mg/kg

Cink

150 mg/kg

Metionin

40,750 mg/kg

MSM

16,300mg/kg

Lizin

32,600 mg/kg

Kobalt

20 mg/kg

Magnézium Fumerat

63 mg/kg

Magnéziummal dúsított élesztő

500 mg/kg

Prebiotikum

40,000 mg/kg

Jód

17 mg/kg

A-Vitamin

500,000 mg/kg

E-Vitamin

6500 mg/kg

Szerves szelén

15 mg/kg

Magnézium Oxid

32,600 mg/kg

Hesperadin

110,000 mg/kg

 

 



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés