Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Életmentő rutin - egy profi nem engedheti meg magának, hogy ne féljen
Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 
2011. február 28. hétfő, 21:04
A mai napon történt valami, ami ezekre a oldalakra kivánkozik, és mint majd később kiderül, akár életet is menthet ha az ember rutinszerűen betartja a lovak szabályait. Nálunk mindennapos esemény, hogy egy ló tele van, és ez nem csak arra az időre vonatkozik amikor a hátán ülök, hanem egészen addig amig az istállóban tartózkodok, be kell tartanom bizonyos szabályokat, attól kezdve , hogy bemegyek egy lóhoz a boxba, a lóvezetésen keresztl, a lovaglásig.

Általában az emberek a lovaglás során azért törekszenek a biztonságra, de az egyéb dolgokat hajlamosak elbagatellizálni. Így van ez a lóvezetéssel is, és sajnos voltam már szemtanúja balul sikerült eseteknek, mint például amikor Mohácson a Lajostól elugrott a ló, és fejbe rúgta a szemem előtt. Tiszta vér volt minden, erős agyrázkódást kapott, és ugyan nem halt bele, de leszázalékolták mivel kettős látása lett, s ez a későbbiek során is megmaradt. Szerencséje volt. Nem volt ilyen szerencsés, ami itt Írországban a közelmúltban történt, hogy elugrott a ló a gazdájától és mellberúgta, rögtön megállt a szíve, a kiérkező mentők már nem tudták újra éleszteni.

Senki sem értette, hogyan történhetett meg vele, hiszen egész életében lovakkal foglalkozott. Hát ez úgy tud megtörténni, hogy egész életében rosszul vezette a lovat, és csak harminc évnyi rossz gyakorlat után kérte tőle számon az élet. Az egész élet egy vizsga, nem lazíthatsz, mindig tudnod kell a leckét, még ha csak a lóvezetésről van is szó! Nem az a tét hogy egyest vagy ötöst kapsz, hanem az hogy életben maradsz-e ha majd eljön a vizsga ideje, és hogy mikor jön el azt nem tudhatod. Lehet, hogy soha, de az is megtörténhet, hogy a következő percben.
A mai napon vizsgáztam lóvezetésbol. Olyan lovakkal is foglalkozunk akik valamilyen sérülés folytán nem mozoghatnak, viszont nem szabad őket futószárazni. Megfelelő előkészítés után, a jártatóban szoktam felülni, ugyanis ott nem tud lendületet venni, nincs hely hozzá, az előtte haladó rács korlátozza a mozgását. Persze így is elkövetnek mindent, de jóval több esélyem van, mint ha szabad lenne az útja. Egy ilyen lóval foglalkoztam ma délelőtt, már nyolc hete nem volt kinn a boxból.

Nyergelésnél nyugodt volt, sőt, amikor az udvaron átvezettem sem csinált semmit, nyugodtan jött utánam, illetve a fejével mellettem. Mick a kollégám segített, megállította a jártatót, és kinyitotta az ajtót. Ekkor azonban valamelyik ló összeszagolt a másikkal, és hirtelen nyüszítés, majd rúgások hangja hallatszott. Erre az én lovam megpróbált elugrani, és célzott lövést adott le rám, ami nem ért célt, elsuhant a derekam mögött, de Mick meg volt győződve, hogy eltalált. Csak egy- két centin múlott.
Elárulom neked azt is, miért nem talált el. Azért mert én amióta az eszemet tudom, mindig ugyanúgy vezettem, és vezetem ma is a lovat. Körölbelöl ott fogom a bal kezemmel a vezetőszárat, ahová a könyököm érne akkor , ha megmarkolnám a ló álla alatt a kötőféket. A másik kezemmel, a bal kezemtől szintén kb. egy könyöknyire fogom a kötelet, ha a bal kezem elcsúszna, még mindig tudok magamon segíteni.

Nem fogom feszesen a kötelet, de csak addig engedem előre a lovat, hogy a feje egy vonalban legyen a vállammal. Ha próbálkozik az előzéssel, nem a szárat húzom, hanem először a nyakára ütök, majd egy -két rántással figyelmeztetem, hogy maradjon mögöttem. Egy pár alkalom után nem is próbálkoznak. Szóval ma is így vezettem a lovat, amikor elugrott. Hirtelen történt, nem igazán volt idő fontolgatásra, amint megéreztem, hogy feszül a kötél, rögtön automatikusan húztam be a fejét magamhoz, s ez pont elég volt ahhoz a pár centihez amennyivel mellé ment a rúgás. Kétségem sincs, ha sikerült volna elugrania, fejre ment volna a lövés.

Az eset után persze én küldtem neki néhány figyelmeztetést a nyakára, amire első lábbal válaszolt, de addig nem hagytam abba, amíg nem éreztem, hogy most már tudja, hol a helye. És vajon miért nem engedheti meg magának egy profi, hogy ne féljen? Azért, mert ha megsérülsz, és nem vagy képes dolgozni, akkor pénzt sem keresel, márpedig ahhoz, hogy éljél pénzre van szükséged, mint mindenki másnak a világon. Nem arról van szó, hogy rettegjél, hanem arról, hogy légy óvatos, mert bármelyik percben vizsgázhatsz te is !

Panyi György Dijugrató





Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés