Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

A jártatós sztorik
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2011. február 28. hétfő, 21:02
Itt Írországban teljesen más rendszerű jártatógépet használnak, mint a kontinensen. Valami "olajos" kuplung indítja el , így aztán nem ég le a villanymotor akkor sem, ha a ló fogja a gépet. A kapu mellett van egy 15 cm-es kar, azzal tudod elindítani, megállítani. Viszont a ló is hozzáfér, és ha nem figyelsz szaglászás közben véletlenul elindíthatja a gépet. Ezt persze te nem veszed észre, mert csak lassan indul el.
 
Nos a kollégám is így járt a minap, amikor nyitotta ki a kaput, nem figyelt a lóra, az meg bekapcsolta a gépet . Eoin ( ez a neve a kollégámnak ) bevezette szép komótosan a lovat, és éppen csatolta volna le a vezetőszárat amikor észrevette, hogy elindult a gép. Ekkor még nem vette komolyan a dolgot, mert máskor is előfordul, hogy a ló játszik az elválasztó ráccsal, és megmozdul a jártató. Ilyenkor az ember kézzel visszatolja, és nem történik semmi. Ezt próbálta Eoin is, csakhogy a bikaerős motort már elég nehéz megtartani. Én is éppen vittem ki egy másik lovat, és alkalmam volt látni, amint Eoin szembesül a ténnyel, hogy a jártató magától elindult.
 
Először harcos kifejezést öltött, látszott rajta az eltökéltség, hogy megtartja mindenáron. A következő pillanatban már kezdett vörösödni a feje, a gép fokozatosan egyre több erőt adott le, s bár Eoin ugyanezt tette egyre fogyott az ereje. Néhány másodperc múlva már megjelent a rémület az arcán, ugyanis ha nem tud visszamenni a kapuig, akkor az nyitva marad, és amíg ő szépen ballag egy kört, az összes tobbi ló lelécel a gépből, és hagy ne mondjam, a telivérek mennyire szeretnek futni.
       Suttogó legyen a talpán aki összefogdossa őket. Igy aztán a menekülés mellett döntött, és mire a kapuhoz ért már csak körülbelül 5 cm-es rés maradt. Becsületére legyen mondva, kifért rajta. A másik történet a Gerrynél történt, már van vagy három éve. Az volt a szokás, hogy munka előtt felnyergelve kiraktuk a lovakat a jártatóba, a szárat a nyeregre akasztottuk.
Tomi ( egy cseh vitéz volt Gerry seregében ) észrevette, hogy az egyik ló belelépett a szárba, és fogta a gépet, nem tudta felemelni a fejét, ezért időnként pánikrohamok törtek ki rajta. Miután gyorsan lekapcsolta a masinát, szólt, hogy menjünk segíteni a lovat kiszabadítani a szárból. Ez korántsem volt olyan egyszerű, mert egy szűk helyen kellett a ló mellé menni, és ha már valaki látott pánikba esett lovat az tudja, hogy ilyenkor az még önmagára sincs tekintettel, nem még bárki másra. Tomi úgy döntött, hogy átmászik a külso falon, és úgy közelíti meg .
 
Azért kellett másznia, mert megmozdítani nem volt tanácsos a gépet, a rács és a falak között pedig olyan szűk volt a hely, hogy lehetetlennek tűnt átjutni a keskeny résen. Legalábbis azt hittük addig. Amint Tomi bemászott, tett egy-két óvatos lépést a ló feje felé, és már majdhogynem elérte a csatot, amikor a ló ismét rohamot kapott, elkezdte magát verni jobbra balra, miközben tolatott hátrafelé. Tominak egyre kevesebb lett a helye, de nem volt hová menekülnie, és egyszercsak a pillanat törtrésze alatt, félretéve minden hiúságát úgy átcsusszant a szűk résen, mint Homokember a Batman-ben. Lám az ember ha kutyaszorítóba kerül csúcsteljesítményre képes. De ezzel még nem volt vége, ki kellett szabadítani a lovat, és Tomi nem akart még egyszer így járni, ezért rajtam volt a próbálkozás sora.
 
Én úgy döntöttem, hogy a belső falról kozelítem meg a tomboló jószágot. Sikerült is hozzáférnem a csathoz, de mivel feszítette a ló, nekem is muszáj volt feszegetnem, ami megintcsak újabb rohamot idézett elő. Miközben vergődött, tolatott hátrafelé, én meg uldögéltem a belső falon, hitem szerint teljes biztonságban. Igen ám, de a ló elkezdte tolni a gépet a farával, és aki már látott jártatógépet az tudja, hogy a rácsokat tartó vas rudak , pontosan a belso fal fölött nyúlnak át.
Nos rövidesen szembesültem ezzel a ténnyel, miután a legközelebbi vasat az ölembe kaptam, és az elkezdett engem tolni a falon hátrafelé. A gatyám már az első méteren szanaszét szakadt, és hogy még van mire ülnom azt annak köszönhetem, hogy a ló néhány méter után ismét megnyugodott. Azt azonban elmondhattam magamról, hogy csupasz seggel távoztam a helyszínről.

Panyi György Dijugrató



 


Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés