Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

A lóverseny Listowelban
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2011. február 28. hétfő, 20:56
A listoweli lóversenyt minden évben szeptemberben rendezik, Írországban Kerry megyében. Igazi csemege az akadályversenyt szerető embereknek, és nagyon érdekes azok számára is, akik csak úgy kilátogatnak. Keddi napon kezdődik az első futam, és szombat este ér véget az utolsó. Magyar embernek még elképzelni is nehéz, hogy naponta harmincezer (30.000) ember látogat el ide. Ez nem számít különlegességnek, hiszen például Angliában a Cheltenhami lóversenynek, ami szintén öt napos, naponta ötvenezer látogatója van .
 
Nos, ide tettünk egy egynapos kirándulást, a tavalyi évben kollégáim társaságában. Akinek tömegiszonya van, annak nem ajánlanám, mert már az utakon is fennakadásokat okoz, türelemre van szüksége az embernek, míg egyáltalán bejut a versenypályára. A bejáratnál több beléptetőn keresztül áramlik be a tömeg, az ablakon odaadod a húsz eurót, amit hozzátesznek a már amúgy is vaskos köteghez. A hölgy már alig bírta egy kézzel összetartani a nagy köteg pénzt. Amikor először körbenézel, rögtön olyan érzésed támad, hogy egy teljesen más, a normálistól eltérő világba csöppentél.
 
Mintha a Harry Potterből ismert Abszolútra tévedtél volna. Volt ott kicsi, nagy, púpos, sánta, kövér, sovány , kis malacszemű, nagy gúvadt szemű, fül nélküli és nagy hosszú fülű, krumpliorrú, hegyes fejű, görnyedt és fogatlan, és vörös hajú minden mennyiségben. A törpék, manók feljöttek a föld mélyéről, és emberalakot próbáltak ölteni, de mindig hagyott maga után kivánnivalót a varázslat. Az aranyukat beváltották euróba, hogy fogadhassanak az emberek lóversenyén. Futam előtt fél órával kezdenek licitálni a bookmakerek. Körülbelül hatvan privát ( kicsi ) bookmaker állitja fel a standját, tábláját a tribün előtt. Ez azonban még nem minden, mert az épületekben két vagy három nagyobb fogadóirodánál lehet fogadni, összesen száznyolcvan ablaknál, és mindegyik előtt ott tolonganak ezek a manóemberek, akikben egy közös van, hogy ugyanaz a tűz ég mindegyikük szemében.
 
Mindegyik az aranyát akarja visszakapni. A lótulajdonosok nem nagyon keverednek bele ebbe a tömegbe, nekik külön fenntartott páholyuk van. A pálya mellett közvetlenül helikopter parkoló van kialakítva, s hogy nem hiába, arról az ott tanyázó mintegy tíz helikopter tanúskodik. Nem ritka, hogy a sztárzsokék helikopterrel közlekednek. Így lehetővé válik számukra, hogy ugyanaznap Írországban és Angliában is starthoz álljanak. Legtöbben általában a sztárzsokék által lovagolt lovakra fogadnak. Közüluk is a legjobb Toni McCoy.
A lóbemutató után felforrósodik a hangulat, és az utolsók is megteszik a fogadásaikat. A tömeg feláll a tribünre, ahol nyilvánvalóan, csak állóhely van. Harmincezer ember olyan szorosan, hogy mindenkinek csak egy negyed négyzetméter jut. Elindul a futam, a tömeg nyugodtan morajlik, beszélgetnek. Általában két, vagy három mérföldön zajlik a verseny, minden kör egy mérföld. Az utolsó fél mérfoldön kezdenek el finishelni a zsokék. A tömeg ezt onnan tudja, hogy a lelátóval szemben lévő oldalon kezdődik, és a tribün előtt van a befutó. Nos, amikor az élboly odaér a tribunnel egyvonalban, a szemközti oldalhoz, felhangzik az első bíztatás. - Go on McCoy ! Ehhez aztán többen csatlakoznak, és mindenhonnan kezdik kiabálni, hogy "go on McCoy"!- és szerintem meg vannak róla győződve, hogy McCoy hallja is.
 
Itt még nyugodt baráti a hangulat. Mikor már csak negyed mérföld van a távból, egyre izgatottabb lesz a tömeg. A zsokék most már mennek, ami kifér a csövön, még két akadály van hátra, és leginkább Toni McCoy neve hallatszik. - Come on McCoy ! Come on McCoy! A kiabálás ordítozássá fokozódik, "come on McCoy", "come on McCoy " ! McCoy fej fej mellett második, a többiek több hosszra lemaradva ! A tömeg most már egyként üvölt és tombol, hadonászik és csapkod, már csak néhány vágtaugrás van hátra, és McCoy orrhosszal lemaradni látszik.
 
A tömeg extázisban hullámzik, és megpróbálja a célba üvölteni McCoyt .
Come on McCoy ! Come on McCoy ! McCoy csak második lesz . - Fucking McCoy ! - és földhözvágja a cetlijét. Mire a nép lekászálódik a tribünről, eltelik egy negyed óra, majd minden kezdődik előlről.

Panyi György Dijugrató
 
 
 


Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés