Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevélSzavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

A csikó megítélése szopóskorban
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2011. február 24. csütörtök, 01:36
A csikó megítélése szopóskorban
 
Szopóskorban jó megítélni a csikót. Ekkor sokkal biztosabb képet kaphatunk az egyes testtájakról, mint választás után. A szopóskori megítélést rögzítsük, mert ez eligazít bennünket a kancának a későbbi párválasztásában és a várható csikó milyenségében.

Leghelyesebb az 1-2 napos csikót megbírálni, ekkor már biztosan áll a lábán és küllemi alakulása, esetleges rendellenessége pedig szembetűnő.

A megszokott boxában megfogás nélkül bíráljuk, mert minden külső beavatkozás (megfogás) megváltoztatja a testarányát.

Bírálat előtt azonban ismerni kell az újszülött testalakulását, testarányát, amelyben eltér a növendék csikótól, a lótól. Azt is jó tudni, hogy bizonyos, az ideális formától eltérő alakulások az élet folyamán miképpen változhatnak.

Az újszülött feje legtöbbször burkolt juhfej, marja süppedt, háta rövid, néha puhának tűnő, fara legtöbb esetben túlnőtt, szügye keskenyebb, lábai hosszúak, törzse sekély, de legtöbbször dongás és rövid, az elülső láb hátrahajlott, csüdje puha.

Ezek a nemkívánatosnak vélt alakulások megfelelő tartással, takarmányozással és ápolással jóformán teljesen eltűnnek.

Az aránylag nagy fej már korán sejteti a jó szárkörméret és az erős csontozat kifejlődését. A juhfej eltűnik. A durva, burkolt fej azonban nem finomodik. A rövid nyak később is rövid marad. A dongás mellkas és a széles lábtő igen jó testalakulást jelez.

A burkolt, kerek, elferdült, de nem kivágott csánkot elnőheti a csikó. (Erre különösen a hidegvérű csikóknál ügyeljünk.) A rövid alkar és a hosszú szár (lábközép) nemkívánatos aránya nem változik meg. A gacsos és franciás állás faragással és patakezeléssel legtöbbször rendbe hozható vagy jelentősen mérsékelhető. Ha egy irányba fordult a két pata - az egyik franciás, a másik hegyfaltipró -, javulni szokott. A könyökből kifelé, vagy befelé fordítottság nem javul meg. (Ezek a hibák is a hidegvérű csikókon észlelhetők gyakrabban.)

Az X-alakú vagy O-lábúság állandósul. A bakpata viszont patakezeléssel eltüntethető (ez az az eset, amikor nemcsak lehet, de kell is a szopós csikó patájához reszelővel nyúlni, vagy 2-3 hónapos kortól félhold alakú patkóval javítható.
A hosszúlábú csikóból nagy ló lesz. A fiatalon is arányos formát mutató csikóból pedig kis testű ló várható.

A vékony csontozat, a kis terjedelmű ízületek nemkívánatosak már csak azért sem, mert ilyenek maradnak a későbbiekben is. A későn érő csikók inkább kinövik elléskori hátrányos küllemüket, mint a korán érők.

A lapos csikó, később is keskeny marad. A kis termetű, lapos csikó a veleszületett hibákat és testarányokat kevésbé növi ki, mint a nagy termetű társa.

A születéskor előrehajlott lábvég, a mankós állás, a puha csüd, mozgatás révén hamarosan megjavul. Ha a mankós láb 3 hét múltával sem javul és olyan nagyfokú, hogy a láb megterhelésekor a csikó a pata hegyfalára, esetleg a csüd elülső felületére támaszkodik, akkor a csüd és a pataízület fokozatos feszítése céljából merev rögzítőkötést vagy ujjnyújtó készüléket alkalmazzunk. Ha törődünk ezzel a hibás alakulással, igen nagyfokú hiba is javítható.

A szopós csikó testalakulásairól készítsünk feljegyzést, mert e korszak végén kell először határozni arról, hogy felneveljük-e a csikót vagy nem. Ennek a korszaknak a végén (6-8 hónapos korban) kell vágóra értékesíteni azokat a csikókat, amelyeket nem akarunk vagy nem érdemes felnevelni.

A szopós csikók testét kevesebb fedőszőrből és sok pehelyszálból álló puha tapintatú vastag szőrköntös fedi. A sörény- és farokszőrök rövidebbek és bodrosabbak. Ez a csikószőr 3-4 hónapos korban váltódik. Ezután eltűnik a sörény és a farokszőr hullámossága is. A vedlés előtti nem a felnőttkori szín, végleges színét vedlés után láthatjuk csak (lásd a táblázatot).

A csikó színe szőrváltás előtt és után
 
 Szőrváltás előtt a csikó színe
 Szőrváltás után az állandó színe
 Egérszürke, barna, feketésszürke  fekete
 Zsemleszínű, fénytelen barna  világospej
 Sötétbarna-fakó, sötét szürkésfakó  sötétpej
 Szennyes világossárga, szennyes sötét-
 barna, szennyes pirospej
 világossárga - sötétsárga
 Szürkésfekete, sötétpej, fekete  acélszürke, később almázott szürke, legyesszürke
 Szennyes vörössárga, sárgásbarna  mézszürke, később almázott mézszürke, szeplős szürke
 Szennyes vörösbarna, szennyes barnás-
 fekete
 pejderes, vasderes
 Fekete  sárgaderes
 Barnásszürke  fakó
 Fehér  keselyfehér

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)

Írta:Dr Ócsag Imre

 

 Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés