Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Overdose világsztárok csikóival kezdi a felkészülést PDF Nyomtatás E-mail írása
2011. február 14. hétfő, 18:00
Overdose világsztárok csikóival kezdi a felkészülést

 

Talán nem túlzás szenzációról beszélni, hiszen olyan világsztár lovak csikói, mint akik most Overdose-zal együtt készülnek, korábban elvétve kerültek Magyarországra. Dalakhani, Aga Kán lova, Arc de Triomphe győztes, 2003-ban az év európai lova volt. Manduro, a magyar származású Ullmann báró lova pedig világranglista első volt 2007-ben. Velük együtt érkezett Maktoum sejk Arc de Triomphe győztes Shakee-jának csikója is, akit Mikóczy Zoltán ugyanúgy megérzésből vásárolt, mint Overdose-t. A PannoniaOverdose.hu Jozef Roszivallal, Dózi, és a kiváló vérvonalú csikók trénerével beszélgetett, aki elmondta, hogy már megkezdődött Overdose felkészítése, jelenleg még az állóképesség megszerzésén dolgoznak, márciustól azonban már a formaigazításon lesz a fő hangsúly.


 

Még tavaly, a szezon kezdetén csábított Magyarországra Mikóczy Zoltán, az ő istállójának lovaival kezdted a munkát, köztük Overdose-zal. Azóta más futtatók is megkerestek...

 

Akkor 13 lovat hoztam magammal Szlovákiából, és 11 ló maradt rám, akiket korábban Ribárszki Sándor idomított. A szlovákiai lovaknak már csak kis része van meg. Idén 44 lóval kezdem a szezont, ez a magas szám annak is köszönhető, hogy más futtatók is megtiszteltek a bizalmukkal, a Gyolai Racing például 11 lovat adott hozzám tréningbe. Összesen 13 kétéves csikóm van, akik idén kezdik a pályafutásukat.

 

Ennyi lóval természetesen nem lehet egyszerre munkát végezni, ők kisebb csoportokban, úgynevezett lotokban dolgoznak...

 

Vannak köztük kiemelt lovak, mint Overdose, vagy Alfkona. Ők egy-egy ilyen csoporttal mennek ki az istállóból a tréningpályára és vissza, de magán a pályán egyedül futnak.

 

Overdose esetében már jó ideje ez a bevált módszer, amit Mikóczy Zoltán azzal indokolt, hogy ne szokja meg, hogy más ló fut előtte.

 

E mellett az is lényeges, hogy így nyugodtabb marad, kevésbé idegeskedik, és nem húzza fel magát.

 

Kiváló vérvonalú csikók kerültek hozzád, talán nem túlzás szenzációról beszélni, hiszen olyan világsztár lovak ivadékai, mint akik most Overdose-zal együtt készülnek, korábban elvétve kerültek Magyarországra.

 

Angol, francia és lengyel tenyésztésű csikóim vannak, utóbbiak idegesebbek, mintha nem ismernék az embereket, az angolok viszont egészen mások, kitűnnek a többiek közül. A newmarketi December Sale árverésről heten kerültek hozzám. Csak felnyergeljük őket és már dolgoznak is. A Manduro apaságú kanca két és fél hónap alatt hat centit nőtt. Nagyon szép külleműek, jól járnak, ez kifejezetten érvényes a Dalakhani csikóra.

 

Olyan sztár apaméneket említettél, mintha a Barcelona keretét sorolnád. Manduro, Ullmann báró lova 2007-ben világranglista első volt. Megnyerte a Royal Ascot egyik legnagyobb presztízsű versenyét, a Prince of Wales Stakes-t, majd Párizsban a Prix Foy-t, de utóbbin olyan sérüléssel ért célba, hogy hiába volt az azévi Arc de Triomphe legnagyobb esélyese, már nem indulhatott rajta. Northern Dancer révén Overdose távoli rokona, és az is közös bennük, hogy Andreas Suborics és Christophe Soumillon is mindkettőjüket lovagolta versenyben.

 

Soumillon Manduro nyergében 2006-ban Ascotban, a Prince of Wales Stakes-ben.


Andreas Suboriccsal 2005-ben Münchenben, egy Listed versenyben.

 

Dalakhani Aga Kán lova, kilenc startjából nyolcszor győzött, ebből négyszer Group 1-es versenyben. 2003-ban az év legjobb európai lova lett, és neki már az Arc de Triomphe győzelem is összejött. Nála is találunk egy számunkra kedves nevet: valamennyi versenyében Christophe Soumillon lovagolta.

 

Dalakhani 2003-ban Soumillonnal, Párizsban, a Prix du Jockey Club (Group 1) megnyerését követően.

 

Ha pedig már a Royal Ascot is szóba került, van egy Dr. Fong csikónk is, aki a Group 1-es St James's Palace Stakes-t nyerte még 1998-ban.

 

Miért nem szólítod a nevükön őket? Miért csak az apamének csikóiként beszélsz róluk?

 

Mert még nincs nevük. Úgy is mondhatnánk, még nem lettek megkeresztelve. Csak két hete kaptuk meg a hivatalos papírjaikat, amik még nem lettek átírva. Ezeken a név még üresen áll, csak a származásuk van feltüntetve rajta. A végső döntés az angol méneskönyv illetékeseinek kezében van, mert nekik kell jóváhagyniuk az általunk javasolt neveket. Ez még folyamatban van.

 

Van a csikók között titkos kedvenc, vagy aki kiemelkedik közülük?

 

Ilyenkor még korai erről beszélni, ha volna közöttük már most rendkívüli képességűnek tűnő ló, arról babonából sem beszélnék. Persze minden tulajdonos azért vásárol lovat, mert bennük a reményt veszi meg, hogy egy Overdose-hoz hasonló, kiemelkedő tehetségű lóra találjon. Az angliai csikók között azonban akad egy, akinek megvásárlása kísértetiesen hasonlít Overdose vételéhez. Az árverés előtt ugye minden kiszemelt lovat tüzetesen megnézünk, ellenőrizzük a küllemét. Viszont Mikóczy Zoli minden tanács és megbeszélés nélkül vett egy lovat. A büfében voltunk, és Zoli egyszer csak otthagyott bennünket. Negyed órára rá széles mosollyal az arcán jött vissza, és közölte, hogy „leütöttek” neki egy Sakhee csikót. Azt mondta, belső késztetésből vette meg, mint egykor Dózit.

 

Sakhee a leggazdagabb arab futtató, Maktoum sejk lova. 2001-ben elképesztő, hat hosszas előnnyel nyerte az Arc de Triomphe-ot. Három hétre rá már Amerikában indult a Telivér Világbajnokságnak is hívott Breeders’ Cup legerősebb futamán, a Breeders’ Cup Classic-on, ahol életében először homokpályán futva nyakhosszas második lett. Majd a Dubai versenyszezon legnagyobb versenyén, a ma már 10 millió dolláros összdíjazású Dubai World Cup-on lett harmadik...

 

Sakhee 2001-ben Párizsban, amikor hat hosszal nyerte Dettorival az Arc de Triomphe-ot.

 

A Sakhee csikó anyja pedig attól a Zamindartól származik, aki a franciák csodakancájának, a 2008-as Arc de Triompe-ot Soumillonnal nyerő Zarkavának az apja. Továbbá Shakee leszármazottja az a Sakhee’s Secret, akit 2007-ben, a newmarketi July Cup megnyerése után az év sprinterének választottak Európában. Gondolom, elsősorban ez motiválhatta Zolit. Neki viszont van már kiválasztott neve. Ha jóváhagyják, Zolie Walker-nek fogják hívni.

 

Velük még hónapokat kell dolgozni, mire életük első versenyében elindulhatnak. Lassan pedig Overdose felkészítése is meg kell kezdődjön, csakhogy ilyen szeszélyes időjárásban, amikor egyik héten plusz tíz fok van, a következőn meg jönnek megint a mínuszok, az alagi pálya talajának minősége sem állandó...

 

Már Overdose-zal, és a több lóval is elkezdtük a munkát. Dózi naponta közel három kilométert vágtázik, igaz nem teljes, hanem úgy 60-70%-os erőbedobással. Ilyenkor ennél több még nem szükséges. Az alagi klíma miatt a téli pálya talaja kevésbé fagy meg. Ha nincsenek hetekig tartó mínuszok, akkor, ha hideg is van, úgy délelőtt 11 óra felé már lehet rajta normálisan futni. Overdose most küllemre is igen jól néz ki, és jól is dolgozik. Most még a kondíciómunka zajlik, azaz az állóképesség megszerzése a fő cél. Márciustól azonban már a formaigazításon lesz a fő hangsúly.

 

2011.02.14

 

Forrás:pannoniaoverdose.hu

 

 

 



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés