Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Lázár Vilmos felszólalt a Parlamentben PDF Nyomtatás E-mail írása
2010. január 28. csütörtök, 09:06

Lázár Vilmos felszólalt a Parlamentben

Január 23-án Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnökének elnökletével Hungarikumok a Parlamentben címmel nyílt ülést rendeztek. Az eseményen felkért hozzászóló volt Lázár Vilmos is. Lázár
Vilmos

Hungarikumok - korszerű szemléletben

Hungarikum az olyan alkotás, termék, amelynek különleges minősége, tulajdonsága, hírneve, vagy egyéb jellemzője Magyarországhoz kapcsolódik.

A magyar lovaságazat, lovassport, a lótenyésztés, a védett történelmi lófajtáink, ezernyi szállal kötődnek hazánkhoz, történelmünkhöz, hagyományainkhoz, a magyar ember szívéhez. A lovas Hungarikumok kultúránk értékes, szerves részei. 

A magyar nép számos területen gazdagította Európa és a világ lovaséletét, kultúráját. A legismertebbek persze a huszár, a kocsi.

Mezőhegyes
(1785), Bábolna (1789), Kisbér (1853), Szilvásvárad (1951) és Hortobágy műemlék épületeivel és nyolc védett történelmi lófajtánk tenyésztésével kulturális örökségünk részei, semmivel sem  pótolható géntartalékok őrzői és továbbfejlesztői. 

Leveldi Kozma Ferenc lótenyésztésünk újjászervezőjének munkássága nyomán állami ménesek, méntelepek életre hívásával Európa-szerte mi tettük meg az első fontos lépéseket; Gróf Széchenyi Dénes a modern ugróstílus elveit fektette le; Pettkó-Szandtner Tibor, bábolnai  ménesparancsnok, ma is tankönyvként csodált  „A magyar kocsizás” című könyvével ismertette meg a világgal a magyar fogathjtást.

Az örkénytábori Magyar Királyi Lovagló Tanárképző és Hajtóskola olyan világhírű lovaglótanárokat nevelt, akik – a második világháború után kényszerűen elhagyva Magyarországot – Európában és Amerikában iskolát teremtettek, világhírű lovasok sorát nevelték fel, nem csupán a maguk, hanem hazánk dicsőségére is.

Lovasnemzet. Igen azok voltunk és lehetünk ismét, ha ennek az egykoron megtisztelő címnek a hangoztatása, a mellveregetés helyett az eddiginél sokkal, de sokkal többet teszünk. 

Európában ma több lovas nagyhatalom – lovasnemzet – van. Például Anglia, Hollandia, Németország. Lovasaik, lovaik, eredményeik, a tenyésztés, az oktatás minősége, a fiatalok nevelése, az anyagi háttér és mindenek előtt a szemléletükben – előttünk járnak.
Ami viszont több mint ígéretes: a leköszönt év kiváló eredményei is tanúsítják, hogy - nemzetközi mérce szerint is kiemelkedő képességű fiatal lovasaink vannak. Óvni, tanítani, szellemi és anyagi munícióval segíteni kell őket.

Lovaságazatunk, lovassportunk – ki merem jelenteni – stratégiai tényező! Stratégiai tényezővé lehet. Azzá tehetjük – közösen a szellemi, az anyagi háttér erősítésével, a szervezeti keretek korszerűsítésével. ...

Büszkén valljuk magunkénak a Hungarikumokat. Jól tesszük! Kötelességünk! Ám ne feledjük, hogy más országokban méltán büszkék például a pollonikumokra, a germanikumokra, az italikumokra  a kiváló alkotások sorát hirdetve, fémjelezve. 

Kemény verseny van! Megváltozott a világ! Csak a kiváló minőségű, versenyképes termékeknek van (lesz!) piaca; legyen az akár Hungarikum is! ... Fontosnak tartom, hogy hungarikumaink érdekében a versenyképesség, a gazdasági, a piaci igény szem előtt tartásával gondolkodjunk – és cselekedjünk. 

Tisztelettel kérem és javaslom Tisztelt Elnök Úr ennek a szemléletnek a figyelembevételét a Hungarikumokról szóló és halaszthatatlanul sürgős törvény – és más felülvizsgálatra, változtatásra váró törvények – megalkotásakor is. 

Hiba lenne piaci divatokat követni. Ám a hagyományőrzés, illetve a korszerű szemléletű tenyésztői munka, a piaci viszonyokhoz (is) alkalmazkodó minőségi követelmény – hangsúlyozom: így együtt – érvényes kell legyen a Hungarikumok – esetében is. 

Forrás: Magyar Lovas Szövetség



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés