Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

A ló és ember története
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
2010. május 30. vasárnap, 10:19
Az ember leghűségesebb, egyik legősibb és legtökéletesebb háziállata, társa a négylábú, nagypatájú állat.
Akinek az őse nem is igazán ló volt. Az 55 millió éve élt ősló ugyanis fél méter magas volt és jobban hasonlított a rókára, mint a mai lovakra.

Az évmilliók során többször is kihalt az ősló, akinek módosult változatai támadtak fel, míg úgy 7 millió évvel ezelőtt Észak-Amerikában megjelent a háromujjú ló, a hipparion, ami már hasonlított a mai lóra. Elterjedt ugyan Ázsiában és Afrikában is, de ez is kipusztult.

A mai ló közvetlen őse is Észak-Amerikából származik, amit a tudósok equus névvel illetnek. Két fajtája fejlődött tovább, a caballus és a przewalskii.

Az equus először Dél-Amerikát, majd Ázsiát, Európát és Afrikát hódította meg, mára az egész világon elterjedt, még a Húsvét-szigeteken is él olyan vadló, aminek az őse viszont szelíd volt és a felfedezők vitték oda.

Hétezer évvel ezelőtt a mai Mongólia területén élő emberek háziasították a lovat: rénszarvasok pótlására fogták be a vadlovakat, hátaslónak és igavonónak használták.

A ló dolga az ember mellett alig változott az évezredek során. Az ember munkára fogta és utazott rajta. Csak az utóbbi pár száz évben, a lóversenyek és a lovasjátékok elterjedésével lett újabb feladata.

Az ember a föld különböző tájain honos fajtákat háziasította, hogy az elvégezendő feladatra a legalkalmasabbat tudja felnevelni. A különböző célra különböző lófajták váltak be. Így például mezőgazdasági munkára a nálunk muraközinek nevezett robosztus erőgépszerűek, lóversenyeken az angol telivérek, katonaságnál a porosz lovak.

Ma már tenyésztenek nagyon szép, kis termetű törpelovakat kizárólag hobbiból, vagy azért, mert jól mutatnak az udvaron.



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés