Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Hogyan ápold a ló patáját?
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2010. május 30. vasárnap, 10:12

Helyes pataápolással sok szabálytalan lábvégállás, hibás lábszerkezet javítható, sok esetben végleg el is tüntethető a hiba.

Minden jármódban, főleg váltakozó sík és dombos legelőn vagy terepen kiadósan mozgatott csikó patája és lábállása a kívánalmaknak megfelelően alakul.

A csikót egészen fiatalon szoktassuk a patafeladáshoz, a patatisztításhoz. Így minden ellenkezés nélkül tűrni fogja majd a pata reszelését, faragását, amellyel a túlnőtt szarutól szabadítjuk meg.

Ha ezt elmulasztjuk, akkor töredezik, repedezik a pata túlnőtt szaruja és az egyébként szabályos lábvég is hibás formát vehet fel.

A csikók pataápolását annyiszor végezzük, ahányszor szükséges, de főleg télen és kihajtás előtt ügyeljünk a pata rendbehozatalára.

A ló patafalának szaruja egy hónap alatt 4-13 mm-t nő.

Gyorsabb a növekedés a hátulsó patán, mint az elülsőn. A növekedést elősegíti a mozgás, különösen a patkolatlanul végzett mozgás.

A patát naponta tisztítsuk meg, a nyírbarázdákból, a talpról a trágyát, a sarat fakéssel távolítsuk el, a patát gyökérkefével súroljuk tisztára. A sáros, piszkos talp, a tisztátalan, erősen trágyás alom a nyírrothadás melegágya. A lemosott patát töröljük szárazra.

A megtisztított patát nedves időben kiszáradás után, száraz időben kiszáradás előtt kenjük be vékonyan sózatlan patazsírral, vazelinnel, a szarutalpat és a nyírt savmentes fakátránnyal.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)

Írta:Dr. Ócsag Imre

 

 



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés