Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

A kanca megtermékenyülése
Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 
2010. május 30. vasárnap, 10:10

A tüszőéréskor kijutott petesejt lassan halad a petevezetőben és csak 4-6 nap múlva éri el a méhet. Ha a levált petesejt 6-8 órán belül nem termékenyül meg, nem lesz képes magzattá fejlődni, visszafejlődik.

Általában a ló jobb oldali méhkürtjében telepszik meg a megtermékenyült pete. A megtermékenyítést egyetlen sperma végzi ugyan, mégis megállapították, hogy az ondósejtek tömege szükséges ahhoz, hogy egy bizonyos enzimszintet termelhessenek, előmozdítva az átjutást a petesejt védőrétegén.

Megtelepedés után az anya táplálóanyagainak át kell jutni a véredények falán, a méhburkon, a magzatburkon, valamint az embrió véredényeinek falán. Tehát a ló esetében sok szövet van az anya és a magzat vére között.

A magzat táplálásában ezért nagy jelentősége van a méhtejnek. Mivel az anyai és a magzati szövetek között laza a kapcsolat, a kanca elvetélésének veszélye igen nagy.

A megtermékenyült petesejt méhben való megtelepedése a 12. hétig bizonytalan. Ha eddig elveti magzatját a kanca (elhugyozza), szinte észre sem vesszük, s csak a korai vemhességmegállapítás ad felvilágosítást az esetleges korai elvetélésről.

A mielőbb felismert vetélés igen fontos, mert esetleg még ugyanabban a fedeztetési idényben lehetséges a kanca rendbetétele s az újratermékenyítés, s így az állat nem marad üresen.

A megtermékenyülés akadályoztatott lehet mind a kanca, mind a mén részéről. A fennforgó okok vagy a környezetből, vagy magából az állat adottságaiból következnek.

Környezeti okok: hibás takarmányozás (hizlalás vagy koplaltatás, vitaminhiány, nagyfokú ásványianyag-hiány) rossz tartási körülmények, rendszertelen mozgatás, az akklimatizáció nehézségei.

Ez utóbbira főleg az importmének esetében ügyeljünk, amelyek elég gyakran csak a második évben termékenyítenek megfelelően.

A megtermékenyülés elmaradásának számos oka lehet: a kanca nemi szervének fejlődési rendellenességei, a mén nemi szervének rendellenességei, a mén válogatós volta.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)

Írta:Dr Ócsag Imre

 

 



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés