Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Elment a legendás lovas, a nagy idők nagy tanúja PDF Nyomtatás E-mail írása
2010. január 22. péntek, 10:14

Elment a legendás lovas, a nagy idők nagy tanúja

A lovasok között tegnap óta futótűzként terjed a szomorú hír: meghalt Csicsely Jani bácsi. Tudtuk, hogy a több, mint nyolcvan év, mely vállát nyomta, nagy idő és az emberi élet véges, mégis azt gondoltuk, ez a szikár, szívós lovas ember talán örökké élni fog...

Lovas családba született 1928-ban, édesapja a gerendási pusztán gazdálkodó, elismert lótenyésztő volt. Csicsely János otthonról hozta a lovak szeretetét. Mindig a lovak körül élt, dolgozott, a lovaknak szentelte életét.
Nem alapított családot, de sosem volt magányos. Hű társai  - lovai - kitartottak mellette, de a főnökei, a versenyző társak, később tanítványai ragaszkodtak hozzá, szeretettel vették körül, igyekeztek tanulni tőle.

A megyében legendás Csicsely János sportpályafutása, mind a díjugratás, mind a galopp terén számtalan sikert ért el. Többször nyert díjugrató bajnokságot többek között kedvenc lovaival, Csöpike, Csipke, Ráadás, Gidrán voltak a siker kovácsai. Szívesen szállt nyeregbe Olga nevű angol félvér kancájával, akivel hat alkalommal nyert országos galoppversenyt.

Felsorolni is nehéz azt a számtalan országos, területi és megyei első helyezést, melyet hosszú pályafutása alatt szerzett. Végig versenyezte az ötvenes, hatvanas, hetvenes éveket, nagy tanúja volt ő a megye, az ország lovaséletének. Szinte nem tudott elszakadni a versenyzéstől, még 75 évesen is örömmel indult az öregfiúk számára kiírt díjugrató versenyen, ahol a közönség örökre szívébe zárta "az öreg lovast".

Nemcsak versenyzett, de élete volt a tenyésztés, az oktatás is. Keze alatt nőtt fel többek között Göttler Vilmos, aki hálás szívvel emlegette türelmes tanítómestere nevét, de tanítványa volt Herczegfalvi Tibor olimpikonunk is. Versenyzői pályafutása után, a kilencvenes években, többek között Loncikám nevű angol telivér kancája hozott sok szép sikert számára, aki lovasával, Majoros Katalinnal volt eredményes a galopp számokban, Fortuna nevű félvér lova ugyancsak Majoros Katalinnal ugró számokban bizonyított. Tenyésztői híre külföldre is eljutott.

1985-ben vonult nyugdíjba a békéscsabai Szabadság Tsz-től, de csak papíron lett nyugdíjas. Haláláig dolgozott imádott lovai körül.

A mindig mosolygós, vékony kis lovasember, Csicsely János hiányozni fog a lovaspályákról, Békés megye lovaséletéből! Emlékét örökre megőrizzük!

Temetése január 21-én 12 órakor lesz Békéscsabán a Vasúti temetőben.

Szabó Zsuzsa
Forrás: Magyar Lovas Szövetség



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés