Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Milyen ló lesz a csikóból?
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2010. május 30. vasárnap, 10:04

A jól tartott és jól fejlett másfél éves csikó általában ló nagyságú, de hosszú lábúnak tűnő, törzshosszúsági, szélességi és mélységi méretei kívánnivalót hagynak, s közepes kondíciójú.

Az alacsony másfél éves csikóból megfelelő méretű ló már nem lesz. Elmaradt magassági méretét ezután pótolni sohasem tudja.

Ha a másfél éves csikó alacsony s emellett még telt formát is mutat, széles és mély "formás kis ló", soha nem lesz belőle még közepes nagyságú felnőtt sem, megmarad ilyen alacsonynak.

Előfordulhat az az eset is, hogy igen jól takarmányozták a csikót, de mindig le volt kötve, tétlenségre kárhoztatva.

Az ilyennek a magassági méretei megfelelőek, de az egész egyed alkata puha, petyhüdt, ízületei beszűrődöttek, s végtagjai nem szikárak, izomzata nem kidolgozott.

Ez a puha nevelés szem elől tévesztette, hogy a ló fizikai erejével hasznosít, s mindennél fontosabb a kidolgozott izomzat, az acélos ín és szalag, a kompakt csontozat.

A nagy lovat általában jobban kedvelik, mint a kisméretűt. A szolidabb méret az arabnál, a hobbiból tartott kislovaknál kötelező, a pónik pedig határozottan kicsik. A modern ügetőfajta is inkább szolidabb méretű. De a többi fajta esetében a nagy lovat kívánják. (Némely fajtánál a gazdasági típus középnagyot és széles formát jelöl.)

A testméretek alakulása koronként
  Mezőhegyesi félvér Nóniusz
Születéskor 90/98 95/102
Választáskor 122/128 129/135
1,5 éves korban 147/153 149/156
2,5 éves korban 153/159 154/160
3,5 éves korban 157/162 158/166

Miheztartás végett érdemes átnézni a táblázatot, amely a mezőhegyesi félvér és nóniusz fajták bottal és szalaggal mért marmagasságát mutatja.

Általános szabály, hogy a csikó előbb magasságban nő és másfél év után mélyül, majd szélesedik. Éppen ezért a másfél éves csikó a kifejlett ló arányaihoz szokott szemnek aránytalannak tűnik. Helyes tehát az a gyakorlat, amelyik azt mondja: dönts a csikó sorsáról választáskor, hogy felneveled-e vagy nem, ezután a meghagyottakat etesd és edzetten nevelt, 3 éves koráig és akkor bíráld el, hogy mi lesz belőle.

Ehhez csak egyetlenegy hozzátennivaló van: ha közben selejtezési hibák lépnek fel a csikón (csökött, elmaradott, csánkpókos, súlyos mozgáshibás, vak), akkor ne tartsuk tovább, hanem mielőbb szabaduljunk meg tőle.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)

Írta:Dr. Ócsag Imre

 



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés