Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

A ló beszéde
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2010. május 30. vasárnap, 10:01
Ahhoz, hogy meg tudd érteni a lovak testbeszédét, tudnod kell pár alapvető dolgot, amiket ebben a cikkben elolvashatsz.

A ló szeme

Ha a szeme nyugodt, jóindulatú és tiszta, akkor ő egy kellemes természet. Ha nyugtalan és ijedt, akkor a lónak fájdalma van, vagy fél. Ha kicsi és rosszindulatú, akkor a ló vérmérsékleti nehézségekkel küszködik. Holttérnek nevezzük azt a területet, ahol a ló nem lát.

A ló füle

Ha a ló füle hátra van csapva, akkor védekezésre kész, vagy rossz a közérzete. Ha lazán felszegült, résre kifelé álló, akkor a ló éppen hírt szerez. Ha a ló füle felfelé áll, hegyezett, akkor nagyon fülel, éber, vagy éppen aggodalmaskodik.

Ha úgy áll a füle, mint a repülőgép szárnya, akkor nagyon fáradt, szomorú, érdektelen. Ha konyán tartja, akkor álmos, fáradt, elzárkózik a hírek elől, vagy esetleg fáj valamije. Ha a ló a hangforrás felé fordítja a fülét, akkor éppen érdeklődik valami iránt.

A ló farka

Ha mozgás ütemében leng, akkor a ló éber, elégedett. Ha feltartja, akkor szintén éber. Ha lógatva tartja, akkor álmos, fáradt, esetleg fél. Ha magasra emeli, akkor kész egy jó kis játékra, vagy kiválthatja nemi izgalom is. Ha gyorsan, minden irányba suhintja, akkor a ló bosszús, csalódott, vagy aggodalmaskodó.

A ló hangja

Ha a ló nyerít, akkor éppen üdvözöl valakit, izgul. Ha vinnyog, akkor szintén üdvözöl valakit, izgul, vagy esetleg csiklandós. Ha prüszköl, akkor nagyon elégedett. Ha hörköl, akkor izgul, vagy éppen egy erős légzés vágtázás közben. Ha nyög, akkor fájdalmai vannak.

Izzadást válthat ki:

  • izgatottság,
  • munkavégzés,
  • fájdalom,
  • láz.

A lóval való bánásmód

Ha lóval foglalkozol, akkor kerülnöd kell a durva mozdulatokat, a gyors közeledést, a hanyagságot és a közömbösséget, valamint a holtszögben való megközelítést. Ha belépsz a lóhoz a boxba, akkor fel kell venni az érintkezést vele, meg kell szólítani, az egyik kezed mindig rajta kell tartanod és mindenképp kerüld a holtteret, különben a lónak holttérfélelme lehet!

Ha a kötőféket teszed fel a lóra, akkor elsőként vedd fel vele a kontaktust, majd állítsd be a kötőféket a megfelelő méretűre. A ló patáját minden lovaglás előtt ki kell kaparni, de lovaglás után sem árt. A pata kikaparását úgy kezd, hogy a lapockától lefelé menve fokozatosan simítsd végig a kezeddel a lovat, hátul a faron, csánkon és a csüdön át. A feltámasztó kezet soha nem a ló rúgásirányába tedd! Széles állásban ajánlatos kikötni a lovat és keskeny állásban kapard ki a patát. Boxban dolgozz zárt, vagy nyitott ajtónál.



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés