Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Fertőző kevésvérűség Romániában! PDF Nyomtatás E-mail írása
2010. május 17. hétfő, 10:57

Levágják a fertőző kevésvérűségben szenvedő lovakat

Elrendelte a fertőző kevésvérűségben szenvedő lovak kényszervágását a Kovászna megyei állat-egészségügyi igazgatóság. Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos szerint a fertőzött állatokat május végéig kell bejelenteni, ellenkező esetben a gazdát legtöbb 24 ezer lejre megbírságolják.
Az Országos Állat-egészségügyi Hatóság 2006-ban rendelte el a fertőző kevésvérűségben szenvedő lovak kényszerlevágását, cserében az állam vállalta, hogy a piaci árnak megfelelő kártérítést fizet. Az ország több megyéjében nem volt olyan vágóhíd, amely vállalta több száz ló vágását. Ezért a tulajdonosok egy része odaadta állatait egy olasz cégnek, amely Alexandriában leadta azokat egy vágóhídnak, és a gazdák az ott kapott dokumentáció alapján igényelték a kárpótlás

A levágást igazoló papíron az olasz cég neve szerepelt, ezért az állam nem akar fizetni. Több háromszéki gazda pert indított, amit meg is nyertek. Végül a kormány módosította a rendeletet, és jóváhagyta a kárpótlás kifizetését. 2006-ban Kovászna megye 12 823 fős lóállományában 360 ló volt fertőzött, 2006–2007-ben 306-ot vágtak le. A néhány tucat életben maradt beteg állat azonban tovább terjesztette a fertőzést. A legújabb felmérés szerint 2010 elején a Háromszéken tartott 12 157 ló közül újabb 232 állatnál azonosították a betegséget.

Sikó Barabási Sándor felhívja a figyelmet, hogy a betegség a fertőzött vér által terjed, a legyek, lódarazsak, szúnyogok, kullancsok terjesztik, a település területén megfertőzik az egészséges állományt is. A kórokozó vírus rendkívül ellenálló, a szénára száradt vér például 180 napig fertőzhet. A betegségre nincs kezelés. A beteg állat sokáig tünetmentes, de fertőz. Amikor jelentkeznek a tünetek, a ló rövid idő alatt elpusztul.

A szakemberek szerint míg a beteg állatokat le nem vágják, a fertőzés terjedését nem lehet megállítani. Sikó Barabási megnyugtat minden tulajdonost, hogy a kártérítést zökkenőmentesen folyósítják. Korábban a fertőzött lovakat az állategészségügy diagnosztizálta, és vágatta le, viszont a kártérítést a mezőgazdasági igazgatóságok kellett kézbesítsék. Az eljárás egyszerűsödött, mert most a kárpótlást is az állat-egészségügyi igazgatóság folyósítja.

Az egypatások (ló, szamár, öszvér) fertőző kevésvérűsége fertőző, többnyire idült, vérszegénységgel, gyengeséggel, ödéma képződéssel járó betegség, mely akár már heveny szakaszában az állat elhullásához vezethet.

Ennek köszönhetően sokkal gyorsabban és egyszerűbben megkapják a gazdák a pénzüket. Az idén levágott 59 ló esetében 16 után már kifizették a gazdának a kártérítést, a többi esetben folyamatban van az iratcsomók összeállítása, és hamarosan folyósítják a pénzt. Sikó Barabási Sándor elmondta, minden fertőzött lovat május végéig le kell vágatni, első lépésben egy kinevezett bizottság megállapítja a lovak piaci értékét, majd a Kovászna megyében működő két vágóhídra küldik.

 

2010.05.17

Forrás.Kronika.ro

 

 

 



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés