Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Lóbetegségek A-tól Z-ig: a járványszerű és a járványos elvetélés
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2010. május 06. csütörtök, 19:37
A következőkben ismertetjük azokat a lóbetegségeket, amelyekkel gyakrabban találkozik a tenyésztő vagy a ló használója. A könnyebb áttekinthetőség végett alfabetikus sorrendben írjuk le a betegségeket.
 
Járványszerű és járványos elvetélés

A csikó, a ló hámszövetei közül a legérzékenyebb a csírahám. A hámszövetet ért bántalom az egész testet, de különösen a szaporodóképességet és a növekedést hátrányosan befolyásolja.

A hámszövet épségben tartásához elengedhetetlenül fontos a szervezet A-vitaminnal, illetve ennek elővitaminjával, a karotinnal való ellátása.

A naponkénti rendszeres és természetes vitaminellátás mindig jobb, mint a terápiás jellegű időszakos pótlás.

A nem megfelelő karotin- és A-vitamin-ellátás, illetve a szervezet nem megfelelő vitaminszintje többféle baj, betegség kóroktanában szerepel.

Az A-vitaminnal (karotinnal) ellátatlan szervezet csírahámjának egészségi állapota nem tartható fenn és a lovaknál hamar előfordulhat a járványszerű elvetélés.

Ennek kialakulását a meghűlés, a zsaroló munka, a rossz táplálóanyag-ellátás csak fokozza.

Járványos elvetélés

A Rhinopneumonitis EHV-1 (Equin herpesvírus 1) típusú vírus okozza. Többnyire fiatal lovak heveny légzőszervi megbetegedése, vemhes kancák vetélése és ritkán gerincvelő-gyulladás mutatkozik.

Az EHV-1 vírusnak két altípusa van. Az egyik az 1. (fetális) altípus, amely a vetélések túlnyomó többségéért, a gerincvelő-gyulladásos kórképekért és a betegség kezdeti heveny szakaszában a légzőszervi tünetekért felelős. A gerincvelő-gyulladásos forma hátulsó végtag bénulásával is járhat.

A 2. (respiratórius) altípus légzőszervi megbetegedést és szórványosan vetélést is okoz.

Légzőszervi megbetegedés: hurutos orr- és torokgyulladásban, lázban nyilvánul meg. Baktériumos szövődményképpen tüdőgyulladásba mehet át. A vetélés a vemhesség utolsó harmadában következik be, különösebb betegségtünet nélkül.

Védekezés: Inaktív vírust vagy élővírusos vakcinát alkalmazunk. Az immunizálás az érintett állomány egészére terjedjen ki.

A vakcinázási program szerint a tenyészet összes felnőtt lovát félévente, a versenypálya egyedeit évente, a választás utáni csikókat 2-3 hetes időközben kétszer, oltásban kell részesíteni. A vemhes kancáknál javasolt a 3 havonkénti újraoltás. A vetélés átvészelése és a védőoltás nem ad tartós védettséget, és ezért az ilyen kancákat is félévenként oltani kell. Újabban gyengített vírusos vakcinát állítanak elő, s "Praevaccinol" névvel, valamint "Resequint"-t alkalmazzák jó eredménnyel.

A Mixovírus equi nevű másik hurutos légzőszervi megbetegedésnek "A", "B" és "C" változatát írták le. Európában az "A"-változat "a Hoppegarteni köhögés" néven ismert. A heveny, lázas szakaszban a beteget feltétlenül pihentetni kell. A "Grippifa" és a "Resequin" készítményekkel védekezhetünk ellene. Elvetélést, valamint az újszülöttek korai elhullását okozhatják még Streptococcus, Staphylococcus, Clebsiella, Coli, Pasteurella és Pseudomonos törzsek.

Ellenük a legjobb megelőzéssel védekezni: természetszerű tartással, takarmányozással, a szabad levegőn mozgással, egészséges munkáltatással. A levegő, a tiszta istálló, a száraz, tiszta alom segít kiküszöbölni a kórokozót. Megbetegedés esetén az autovakcinás oltás ugyancsak eredményes.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)

Írta:Dr Ócsag Imre

 

 



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés