Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Lóbetegségek A-tól Z-ig: a csalánkiütéstől az entropiumig
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
2010. április 11. vasárnap, 09:14
 
A következőkben ismertetjük azokat a lóbetegségeket, amelyekkel gyakrabban találkozik a tenyésztő vagy a ló használója. A könnyebb áttekinthetőség végett alfabetikus sorrendben írjuk le a betegségeket.

Csalánkiütés

A bőr, a bőr alatti kötőszövet savós gyulladása. Sokféle okra vezethető vissza. Okozhatja takarmányozási hiba, méhek, darazsak szúrása, felszívódó bomlástermékek hatása. Egyes egyedek hajlamosak rá, mások egyáltalában nem kapják meg.

A kiütés pörkösödik, s gyógyulva a szőrrel együtt leválik. Ha bomlástermék-felszívódás hatására lép fel, úgy állatorvosi szénnel lehet gyógyítani.

Ha takarmányozási hiba okozza, a takarmányok változtatása segíthet. Az allergiás okúakat kalciuminjekcióval stb. állatorvos gyógyíthatja. 

Csikók fertőző eredetű hasmenése 

Csikók fertőző eredetű hasmenését a kóli-, ritkábban a paratífusz-baktérium okozza. A fertőzött csikó már születésétől bágyadt, kedvetlen, ürüléke szürkésfehér, majd vörösesszürke, később véres (ezért "vöröshasmenés" népies névvel is jelölik). A csikó lázas és kólikás tüneteket mutat. Rövid lefolyású betegség, amely gyakorta kimúlással végződik.

Állatorvosi antibiotikumos kezelés és a kiszáradás ellen infúziós terápia esetleg megmentheti a csikót. Megszívlelendő tapasztalat, hogy ugyanabban a gazdaságban a ménesi csikók megbetegedtek, amikor a dolgozó kancák csikai egészségesek maradtak.

Csikók patájának ápolása, gondozása

Az elhanyagolt pata hordozófelülete szabálytalanul kopik és töredezik. A következmény: még a szabályos arányú és állású pata is szabálytalanná válik, a hibás patákon pedig fokozódik a baj. Végezetül a csüdizület megterhelése is egyenlőtlen tesz és az egész lábvég deformálódik. E bajt könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. Mind a szerzett, mind az örökölt végtaghibákat fokozatosan lehet megszüntetni, javítani. A deformált patán az ellenkező irányú nyújtás, terhelés következtében lesántulhat a csikó, a ló.

Mielőtt a pata alakításához nyúlnánk, teljesen egyenes talajra állítsuk a csikót és itt állapítsuk meg a bajt és a javítás módját.

A bakpata alakulását szopós csikón eredményesen lehet javítani. Ez az egyetlen eset, amikor szopós korban a csikó patáját patkolni szabad éspedig félhold alakú patkóval. Így védjük a hegyfal szaruját a túlkopástól, a sarokfalat pedig erősebb kopásnak tesszük ki, ezáltal fokozatosan javul a lábvég szögelése is.

A mankós állás újszülöttön javítható lábvégforma. Ha életének első három hete után magától nem javul, s megterheléskor a csikó a pata hegyfalára lép, sőt esetleg a visszacsukló csüd elülső felületére támaszkodik, akkor ujjnyújtó készüléket vagy csüd- és pataizület-kifeszítő merev, rögzítő kötést alkalmazunk. Némely tenyészmén csaknem minden csikója ilyen lábállással jön a világra, ez általában gyorsan javul és eltűnik.

Ekcéma

A leggyakoribb a csüdekcéma. A nedves alom, a tisztítás elhanyagolása, avagy az igen gyakori mosás, a szappanos mosás hajlamosít rá. A kezdetben viszkető, később repedező bőrfelületen nedvező bőrvastagodás alakul ki. A csüdekcéma kezeléséhez száraz alomra állítjuk a lovat, piszoktól, sártól megszabadítjuk. Azonban nem elegendő a helyi kezelés, meg kell szüntetni a belső okokat is. A csüdhajlatban levő szőröket 2-3 cm-es tarlót hagyva nyírjuk le. A kezelést bízzuk állatorvosra.

A sörény és faroktő hasonló okokból ekcémásodhat. Pikkelyesedéssel, pörkösödéssel jár. Rendszeres ápolással megelőzhető.

Az elváltozott felület Azulenol, Lidocain, Phenilbutazon kenőcsökkel vagy azok keverékével kezelve gyorsan javul.

Entropium

Előfordul, hogy az újszülött egyik vagy mindkét szemhéja még a méhben visszafordul. Késedelem nélkül ki kell fordítani, mert a csikó megvakulhat. Lehetséges, hogy a visszafordítást többször, illetve folyamatosan is el kell végezni, ne hanyagoljuk el.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó

Írta:Dr Ócsag Imre



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés