Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

A ló mozgása: lépés, ügetés, vágta kecsesen
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
2010. április 11. vasárnap, 08:59
A ló alapvetően három jármódban közlekedik, lépésben, ügetésben és vágtában. Természetes körülmények között a lépést és a vágtát használja leginkább, és viszonylag keveset üget.

Munka közben viszont szívesen használjuk az ügetést, mert ebben a jármódban viszonylag nagy sebességgel (15-18 km/óra) hosszú ideig képes haladni a ló.

Lépés

A leglassúbb jármod tehát a lépés, négyütemű mozgás. Lábsorrendje: például jobb hátsó - jobb első - bal hátsó - bal első.

Ügetés

A következő "fokozat" az ügetés, mely kétütemű mozgás, és már tartalmaz lebegő fázist, amikor a lónak mind a négy lába a levegőben van. Lábsorrendje: jobb hátsó és bal első együtt, majd bal hátsó jobb első együtt, vagyis az átlós lábpárak mozognak egy időben, közte van a lebegő fázis.

Vágta

A vágta háromütemű (a túlzottan lerövidített vágta és a versenyvágta négyütemű) jármód, és megkülönböztetünk jobb lábra ill. bal lábra történő vágtát.

Nézzük mondjuk a bal lábra vágta lábsorrendjét (a lovak általában szívesebben vágtáznak bal lábra): jobb hátsó láb indítja a mozgást, utána bal hátsó és jobb első együtt, majd a bal első láb következik. A másik lábra értelemszerűen fordítva.

Poroszkálás

Speciális jármód a poroszkálás, amikor az azonos oldali lábak lépnek egyszerre, és a test kígyózó mozgással követi a lábak mozgását. Ez a jármód is energiatakarékos és viszonylag gyors. Bizonyos lovaknak vele született sajátja, másokat meg lehet rá tanítani. Léteznek poroszka-versenyek is.

Hátralépés

Tanult mozgás a hátralépés, amikor a ló az ügetés lábsorrendjében hátrafelé lép.

Tölt

Egészen speciális mozgás a tölt, ami az izlandi pónik sajátja. Lábsorrendje megegyezik a lépésével, csak hihetetlen sebességgel képesek művelni ezek az apró lovacskák. Részükre szintén szoktak versenyeket rendezni. Állítólag igen kényelmes, és gyorsan lehet nagy távolságokat megtenni ilyen módon.

A megfelelő mozgás feltételei 

A ló mozgását tekintve az a kívánatos, hogy legyen minden jármódban lendületes, laza, ütemes, szabályos (a lábak egyenesen előre mozogjanak), és lépjen a ló hosszúakat.

Kívánatos, hogy a ló igyekezzen a hátsó lábaival minél inkább a súlypontja alá lépni, és testsúlyának minél nagyobb részét a hátulsó lábakkal viseltetni. Természetes egyensúlyában a ló testsúlyának nagyobb részét az első lábak viselik, de a kiképzés során az a cél, hogy a súlypont hátrébb tolódjon, a hátsó lábak viseljenek többet, és az első lábak szabadabban mozogjanak. (Például normál lépésnek számít, amikor a ló körülbelül egy patanyommal túllépi a hátsó lábával az azonos oldali első láb patanyomát.)

A ló megfelelő mozgásának vannak anatómiai, és vannak belső feltételei. Az egyik legfontosabb, hogy a jól dőlt lapockához szabad váll tartozzon, és a ló első lábait szabadon, lazán messze maga elé tudja letenni, amihez hátulról pedig a hátsó lábak, a csánkok aktív mozgása, tolóereje szükséges. Belső feltétel pedig, hogy a ló ezt akarja is csinálni.

Hobbilovak kiválasztásánál feltétel a jó mozgás. A túl aprózó, rövid lépésű lovakat kerüljük, mert igen fárasztó a lovaglásuk, és lassúak is. Legmegfelelőbb egy szabályos mozgású, jó átlagos lendületű és lépéshosszú egyed. A rendkívüli nagy mozgású, díjlónak való egyedek sem ideális hobbilovak, mert lovaglásuk nehéz vagy kényelmetlen lehet a kevésbé gyakorlott lovasnak.

(Forrás: Lótartás a családban, Gazda Kiadó)

Írta:Novotni Péter

 



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés