Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Lósport vs. lovassport
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2010. március 29. hétfő, 19:55
A lóval való sportolási formák egyik alapvető csoportosítása a lóversenysportok, illetve lovassportok.

Fontosnak tartom ezt a két fogalmat tisztázni, hogy a lovat kedvtelésből tartó se mondjon olyat, mondjuk egy díjugrató versenyre indulván, hogy "kimegyek a lóversenyre", mert ezzel esetleg feleslegesen válhat derültség tárgyává szakemberek előtt.

Az első csoportra jellemző, hogy alapvetően a lovak versenyeznek egymással, a lovak eredményeit jegyzik, és "másodlagos" szerepe van (ha lehet ilyet mondani) a lovasnak, illetve hajtónak. Természetesen a jó eredményekhez nem csak jó ló, de jó lovas, illetve hajtó is kell. A lovak együtt futnak, mezőnyökben, és időre, gyorsaságra megy a verseny.

Alapvetően két ága van a lóversenyzésnek: az egyik a galopp, amit angol telivérek futnak (bár bizonyos versenyeken versenyfélvérek is részt vesznek, illetve vannak galopp futamok arab lovak számára is), a másik az ügető, amit ügető fajtájú lovak futnak, ügetés jármódban, és a meghatározott távot többnyire kétkerekű kocsiba, úgynevezett sulkyba fogva teljesítik. (Azért a "többnyire", mert pl. Franciaországban rendeznek ügető futamokat nyereg alatt is.) Ilyen fajták pl. az amerikai ügető, vagy az orlov ügető.

Az angol telivérek versenyeit újabb három területre lehet osztani.

Síkversenyek: ahol különböző távokat sík pályán futnak a lovak. Gátverseny: ahol ezen a pályán (ami nagyjából ellipszis alakú körpálya) kisebb akadályokat is elhelyeznek. Akadályverseny, vagy steeple-chase: amikor a pálya meghatározott vonalvezetésű, és komolyabb méretű, természetes jellegű akadályok (sövény, vizesárok, szárazárok, stb.) nehezítik. Mindhárom versenyen vágta jármódban "közlekednek" a lovak.

A galopp-versenyeken csak a helyezéseket tarják nyilván, míg az ügetőknél az időeredményt is.

A galoppon is és az ügetőn is különböző korosztályú lovaknak különböző távú versenyeket írnak ki. A galoppon az úgynevezett handicap versenyeken a lovaknak az esélykiegyenlítés érdekében addigi teljesítményük alapján számolt, eltérő súlyt kell vinniük. A jobb ló nehezebb teherrel fut.

A lóverseny eredményeire fogadásokat lehet kötni a fogadás-szervező irodáknál.

Akit ennél mélyebben érdekel a lóversenyzés, az az arra vonatkozó szakirodalmat megtalálja, itt csak néhány alapfogalmat szerettem volna tisztázni.

A lovassportok esetében az előzőhöz képest az egyik alapvető különbség, hogy a lovasok, illetve hajtók versenyeznek alapvetően, és az értékelésben másodlagos a ló kiléte (az eredmény természetesen itt is mindkettőn múlik), kivétel néhány speciális verseny, pl. a kezdő lovak versenye, vagy a tenyészversenyek.

A másik nagy különbség, hogy a lovasok egyesével, külön-külön teljesítik a feladatokat, és hibapontjaik valamint idejük alapján alakul ki a rangsor a versenyzők között. A lovassportok különböző szakágaiban meghatározott versenyszabályok szerint folynak a küzdelmek, és mindegyiknek megvan a saját pontozásos rendszere, illetve az idő figyelembe vételének mikéntje annak érdekében, hogy a külön-külön induló lovasok, illetve fogatok teljesítménye egymással objektíven összehasonlítható legyen.


(Forrás: Lótartás a családban, Gazda Kiadó)

Írta:Novotni Péter

 

 

 



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés