Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Lóbetegségek A-tól Z-ig: a bélhuruttól a butacsíráig
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2010. március 29. hétfő, 19:45

A következőkben ismertetjük azokat a lóbetegségeket, amelyekkel gyakrabban találkozik a tenyésztő vagy a ló használója. A könnyebb áttekinthetőség végett alfabetikus sorrendben írjuk le a betegségeket.

Bélhurut

Szennyezett takarmány, paraziták, baktériumos fertőzés okozhatja. A gyomorhuruthoz csatlakozhat. A vékonybélhurut akkor jár hasmenéssel, ha a vastagbél is hurutos. Az étvágy csökkent, de a hőmérséklet nem emelkedik. Enyhe kólikás tüneteket mutathat a ló.

A vastagbélhurut esetében jó az étvágy, de a hasmenés szinte csillapíthatatlan. Következménye lehet savós patairha-gyulladás is. A takarmányozási hibák rendezése után ki kell üríteni a bélcsatornát, rendszerint gyógyul.

A csikók komoly felnevelési betegsége a bélhurut. Az ellés után néhány nappal tapasztalt bélhurut a bőtejű, idősebb kancák csikóinál fordul elő, mert a csikó sok tejet szopott.

Bár a csikó életerős, jól fejlett, nincs láza, ürüléke híg, sárgás, nem bűzös. Szopik, kólikát csak súlyos esetekben mutat. Ha 6-8 napon át, mérsékelt szopással kissé koplaltatjuk a csikót (a kanca csecsét közben a gyulladás megelőzése végett többször fejjük ki), a tünetek maguktól megszűnnek.

Idősebb szopós csikó bélhurutját takarmányváltozás vagy a hosszú időn át csikója nélkül dolgoztatott kanca "felhevült tejének" nagy mennyiségű fogyasztása okozza. Ürüléke előbb sárga, vízszerű vagy kenőcsös, később szürkés, morzsalékos és bűzös. Változtassuk meg a kanca takarmányát, a lucernaszéna helyett rétiszénát, abrakul zabot, búzakorpát adjunk és a hasmenés megszűnik.

A csikó nélkül dolgoztatott kanca időnként térjen haza szoptatni (vagy a felgyülemlett sok tejből fejjünk ki, bár ennek a csikó látja a kárát). Hasmenést okozhat még a mohón fogyasztott sok víz, a mértéktelen sófelvétel, a meghűlés is.

Bélszurok-kólika

Ellés után az első 1-2 napon jelentkezik az újszülöttön, amikor a magzatkori besűrűsödött béltartalomtól (bélszuroktól) nem tud megszabadulni. Szopóskor folyamán később e baj nem lép fel. A bélszurok-kólikában szenvedő kiscsikó nem szopik, állandóan nyugtalankodik, hempereg, hanyatt fekszik. Beöntéssel, bélszurokrögök bélszurokkanállal való eltávolításával vagy hashajtókkal lehet kísérletezni. Megelőzésül születés után paraffin- és ricinusolaj 1-1 arányú keverékét itassuk a csikóval.

Bélsárpangás

A sok ballasztot tartalmazó, rossz minőségű, meg nem rágott takarmány, a kevés ivóvíz, az öregkor, a rossz fogazat hajlamosít e betegségre. A lassan haladó takarmány a kritikus bélszakaszokon elzáródást okoz. A vastagbél pangása 1-2 hét alatt alakul ki. Eleinte a bélsár apró, sötét és fényes. A ló kólikás fájdalmat jelez, étvágya csökken, sokat fekszik. Megkísértendő a béltartalom felpuhítása sós hashajtókkal, amely napokig is eltarthat, vagy beöntéssel.

A vékonybél-elzáródás erős izzadással, hirtelen jelentkezik, gyakorta elpusztulást okoz. A besült bélsár fellazítására maréknyi keserűsót kell adni.

A takarmánnyal vagy unalomból elfogyasztott föld, homok mennyisége a gyomorban, a belekben akár 40-50 kg-ot is elérhet. Megelőzés a legbiztosabb védekezés.

Butacsíra, idült agyvelővízkór

Nehéz munkát végző lovakon gyakrabban fordul elő. A fej vénáinak ismételt vérpangása és a vérnyomás-emelkedés okozhatja. Az ilyen ló tompult, fejét a falnak vagy a jászolnak támasztja. Az elébe tett takarmányt nem szívesen fogyasztja, ivás közben az orrát is belemártja a vízbe. Keresztbe tett lábait úgy hagyja, nem indít, nem húz, gyakorta ágaskodik, ráfekszik a rúdra, csökönyösködik. Gyógyíthatatlan betegség.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)

Írta:Dr Ócsag Imre

 

 



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés