Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Arab telivér PDF Nyomtatás E-mail írása
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2010. március 24. szerda, 14:30

Arab telivér


Forrás:
Gazdasági Állataink - Fajtatan Ló és szamár
2001. szerk.: dr. Mihók Sándor


Származása, Eredete

Arab telivér Az arab ló a legrégibb kultúrfajták egyike,hatása szinte minden másik kultúrfajtában megmutatkozik. Az arab ló őse az időszámítás előtti korokban Közép-Ázsiából kiindulva elterjedt Mezoptámiában,az ősi Egyiptomban, az Arab félszigeten egészen a Pireneusokig. A mozgékony,kitartó,szívós,igénytelen lovak a hadászatban is igen nagy jelentőségűnek bizonyultak. A különféle arab törzsek főként lovaiknak köszönhették hadi sikereiket a sivatagban vívott hacukban. Az egyes beduin törzsek különösen kitűntek lovaik kiváló minőségével. A lónemesítést a mohamedán vallás is erősítette, a leghíresebb kancacsaládokat Mohamed kancáira származtatják vissza. A XVI-XVII. században Európában is elterjedt az arab ló. Részben a török hódításnak következtében az itt talált lóállományt nemesítették arab ménekkel, a későbbiekben pedig már tudatos expedíciókat szerveztek arab lovak beszerzése céljából. Ez idő tájt alapították a legismertebb arab lovat tenyésztő méneseket - Bábolna (1789), - Radautz (1812), Janow Podlawski, Tyerszk, -s szerte a világon elterjedt az arab lovak tenyésztése.

Jellemzői

Arab telivér Az arab ló a szépség, a nemesség és az elegancia megtestesítője. Feje kicsi, száraz csukafej széles tarkóval és homlokkal, apró fülekkel, kinnülő, nagy szemekkel. A fej eleganciáját a tág orrnyílások, a finom bor és a jól látható erek fokozzák. Nyaka karcsú, jól ívelt, hosszú, finom hosszúszálú sörényszőrökkel. Marja kifejezett, a hát és különösen az ágyék rövid (az arab lónak csak 5 ágyékcsigolyája van), a far általában egyenes, kis terjedelmű, ösztövér izomzatú. A farok magasan tűzött, mozgásban a farokrépát magasan tartja. Szügye, mellkasa nem túl mély, esetenként izomszegény benyomást kelt. A végtagok szikárak, acélosak. A paták kicsik, szilárd szerkezetűek. Lábállására elöl a kisfokú faranciásság, hátul a tehenesség jellemző. Mozgása rugalmas, tért nyerő, kecses, légiesen könnyed.

Méretei
marmagasság bottal: 147 - 155 cm
szalaggal: 153 - 165 cm
övméret: 173 - 180 cm
szárkörméret: 17,5 – 19 cm

Színe
Legelterjedtebb a szürke, de pej, fekete, sárga is egyre nagyobb gyakorisággal fordul elő.

Hasznosítása

Intelligens, kitartó, szelíd, könnyen kezelhető. Ezen tulajdonságai miatt ideális hobbyló. Gyors, kitartó, emiatt a távlovagló versenyekben nagy számban szerepelnek arab származású egyedek. Több országban a galopp pályákon rendeznek rendszeresen arab futamokat is. Szélesebb körű kipróbálása kiváló használati tulajdonságainak megőrzése érdekében is szükséges lenne, mivel sok helyen már csak show bírálatok céljaira, küllemre tenyésztik, s félő, hogy ez hosszú távon egyéb értékeinek elvesztésével járhat.

Állománya

Elterjedtsége alapján az egyik legnépszerűbb világfajta. Csak Amerikában több mint százezer egyedet tartanak nyilván, Európában is számos jelentős ménese van, kedvelőinek, tenyésztőinek száma egyre növekszik. Tenyésztését világviszonylatban az Arab Lótenyésztők Szövetsége (WAHO) szabályozza, írja elő a méneskönyvi megfelelés követelményeit és ellenőrzi azokat. Magyarországi tenyésztő szervezete Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete, Bábolna.

Arab telivér Arab telivér
Arab telivér Arab telivér


Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés