Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Haflingi kisló PDF Nyomtatás E-mail írása
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
2010. március 24. szerda, 13:53

Haflingi kisló


Forrás:
Gazdasági Állataink – Fajtatan
Ló és szamár
2001. szerk.: dr. Mihók Sándor


Származása, eredete

Haflingi kisló Származáshelye Tirol. A terület őshonos, kistermetű lovai képezték a fajta alapját, amelyek a tiroli paraszt hegyi málhás lovaként végezték mindennapi munkájukat.Tudatos tenyésztése az 1880-as évek utolsó negyedében indult el a Dél-Tirolban, az 1870-ben szöletett 249. Folie nevű mén felvásárlásával és felállításával.E ménnek még két fia,az 1887-ben született 14, Folie, és az 1897-es születésű 252/233 Hafling játszott szerepet a fajtává válásban. A 249. Folie előtt szerepet kapott még az 1868-as születésű 133 El Bedavi XII.arab félvér ló is. (El Bedavik Bábolnán is fedeztek.) A 249 Folie felállítása után a fajtatiszta tenyésztés lett elsődleges és kizárólagos fajta a tenyésztése során. Ezzel lezárult a fajta kalakulásának első szakasza. 1897-1904 között jelölik meg a fajta fejlődésének második korszakát. Ebben az időközben alakulnak meg az első tenyésztőtársaságok Huyn gróf fáradozásának eredményeként. Ő tenyésztési szabályzatok kidolgozásával és betartatásával konszolidálta a tenyésztést. 1904-ben Möltenben megalakult az első Haflingi Lótenyésztő Társaság. Az 1912-1923 közötti harmadik szakasz meghatározó erejű a fajta fejlődésére és későbbi elterjedtségére. A St. Germain-i békeszerződéssel 1919-től kettévált Észak- és Dél-Tirol. Észak-Tirol továbbra is osztrák terület maradt, míg ellenben Dél-Tirol Olaszországhoz került. A széjjelváláskor a haflingi állomány jelentősebb része osztrák területen volt. A populációban szigorú tenyésztési fegyelem, az egyértelmű tenyészcél érdekében végzett szelekció gyors tenyésztési előrehaladást eredményezett. Már 1920-ban megindult az első tenyésztőtársaság szervezése és 1921-ben Zams-ban meg is alakult. 1920-ban megszervezték az első tenyészszemlét és kiállítást.

A fajta fejlődésének és kialakulásának negyedik szakasza 1924-1947 közötti időszakra tehető. Dr. Thurner nagy érdeme, hogy 1926-ban megjelenhetett az első haflingi kancatörzskönyv, amelyet 1938-ban kiegészített a mének geneológiai vonalával. A fajta vonalalapitó ménjei: Bolzano (született: 1915), Nibbio (1920), Willi (1921), Stelvio (1923), Anselmo (1926), Massimo (1927), Student (1927).
A fajta fejlődésének ötödik szakaszában – 1947-1961 között –kiépítették a minőségi kancacsaládokat, megvalósították a következetes fajtatiszta tenyésztést, és ezekre az eredményekre támaszkodva kiléptek a nemzetközi porondra.
A fajta legújabbkori történetét 1976-tól számíthatjuk. Ekkor alakult meg a Haflingi Lovat Tenyésztők Világszövetsége. Tenyésztő szervezete: A fajta legjelentősebb tenyésztő szervezete a Haflingi Lovat Tenyésztők Szövetsége. Székhelye a Tirolban fekvő Ebbs. (Haflinger Pferdezucht Verband, Tirol) A század elejétől határozza meg a fajta fejlődését. Tevékenysége eredményeként lett a tiroli paraszt hegyi málhás lovából a világ legnépszerűbb, legelterjedtebb, legjobban becsült, nemzetközileg keresett szabadidő lova. Ennek e tenyésztőszervezetnek a kezdeményezésére és integrálásával jött létre a Haflingi Lovat Tenyésztők Világszövetsége (Welt Haflinger Vereinigung). Nálunk a Póni és Kislótenyésztők Országos Egyesülete a fajta fenntartója. Tagja a Haflingi Lovat Tenyésztők Világszövetségének.

Fenotípusa, Külleme

Haflingi kisló Összbenyomásában mindenképpen elegáns, harmonikus kisló. Mind a kancáknál, mind a méneknél követelmény a határozott nemi jelleg. Nem kívánatos a durva, otromba, heterogén megjelenés. Kerülendők a durva fejű, elmosódott kontúrú, nem tiszta, és nem száraz ízületű egyedek. A hiányos nemi jelleg, a dús, esetleg hullámos üstök, sörény és farokszőrzet szintén nem kívánatos a fajtában. Feje nemes, száraz, a ló nagyságához igazodó. Szeme nagy, kifejezésteljes és előre irányuló. Orrlyukai tágak, széles orrjáratot sejtetnek. Nyaka középhosszú, a fej felé haladva elvékonyuló. Az erős torokélű, vagy a szűk torokjáratú lovakat nem szeretik. A nyakkal szembeni kívánalom továbbá, hogy ne legyen túl széles, és kellő tarkószabadságot mutasson. Követelmény a mélyen hátba húzódó kifejezett mar. A dőlt lapockák, a dongás, ennek ellenére elég mély mellkas ugyancsak fontos értékmérője a fajtának. A hát középhosszú, jól izmolt a mozgás lendületét követő kell legyen. Az erőt és az egyensúlyban való mozgást érzékeltetnie kell. A ló farával szemben támasztott igény a barázdáltság elkerülése, de ennek ellenére nagy terjedelmet,kellő izmoltságot, és a külső csípőszöglet, ülőgumó között kellő hosszúságot mutasson. Különösen fontos a szabályos állás, a jól fejlett izületek, széles lábtő és határozottan erős csánk. Elölről és hátulról nézve szabályos végtagállások kellenek. A csüdöknek hosszúaknak, szabályosaknak, jól fejletteknek kell lenniük. A pata kerek, szabályos és ép legyen.


Haflingi kisló Méretei

A kancák optimális méretei:
138-145 cm bottal mért marmagasság
147-155 cm szalaggal mért marmagasság
170-190 cm övméret
21 cm szárkörméret

A mének optimális méretei:
140- 148 cm bottal mért marmagasság
148- 158 cm szalaggal mért marmagasság
170- 190 cm övméret
21 cm szárkörméret

A fajta egyedei a végleges méretüket 6 éves korban érik el.

Színe

A világos sárgától a szénsárgáig terjedő fedőszőrzetszín akívánatos, mindig egyértelműen világos (fehér)hosszúszőrökkel (mosott sörényű sárga). A szín tisztasága nagyon fontos követelmény. A fedőszőrök nem lehetnek tűzöttek. A fejen a jegyek kívánatosak, de nem feltételként szabottak, ugyanakkor a feltűnően jegyes fej akár a tenyésztésből való kizárást is magával vonhatja. A lábakon a jegyek nem kívánatosak, azonban szolid mértékig nem kifogásolhatók. A fehér láb, illetve a harisnyásság már a tenyésztésből való kizárásra is okot adhat.

Értékmérő tulajdonságai, használhatósága

Már 1945 nyári hónapjaiban összegyűltek Zamsban a haflingi fajtát tenyésztők, és új tenyészcélt határoztak meg. Ennek értelmében az univerzális ló tenyésztésébe fogtak, amely nyereg alatt és fogatban egyaránt jól használható. A vele való bánásmód nem igényel nagyfokú szakképzettséget (lovaglási és hajtástudást), és bizonyos fokú rendszertelen használat mellett is bármikor feltétlen munkakészséget tanúsít.A világ szinte minden országában való elterjedtségét annak köszönheti a fajta, hogy kifejezetten un. szabadidő lóvá vált. A fiataltól az öregig, a kezdőtől a gyakorlottig mindenki számára egyformán megfelel, minden helyzetben egyformán problémamentes. Kevésbé alkalmas a versenyszerű sportágakban, de a szabadidő sportokban különösen népszerű. Lépésben mozgása laza, energikus, a talajfogása határozott. Az ügetés és a galopp jármódban a lebegő fázis elasztikus, lendületes, könnyű talajfogású. Aktív mozgásban a hátsó lábakból kiinduló lendület jellemzi, támogatva ezt laza háttal és szabad lapockamozgással.Jellemző rá a kisebb mértékű akciós mozgás. Különösen vágta jármódban várják el tőle az egyidejűleg felfelé és előrefelé irányuló lábelőrevitelt. A fajta további fontos értékmérő tulajdonsága a kiegyensúlyozottság, a hosszú élettartam és a termékenység. Könnyen honosodik, jó hústartó, fáradhatatlan és ellenállóképes.

Elterjedtsége, állománynagysága

A haflingi fajta négy földrészen, a világ 17 országában megtalálható. Ezekben 22 tenyésztőszervezete működik, összesen mintegy 250 000 haflingi lovat regisztrálva.

Haflingi kisló
Josef Stickelberger (AUT)
Haflingi kisló
Bodor Benjamin (Tahitótfalu)
Haflingi kisló
Karl Cvörnjek (AUT)


Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés