Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Sport póni PDF Nyomtatás E-mail írása
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
2010. március 24. szerda, 11:10

Sport póni


Forrás:
Gazdasági Állataink – Fajtatan Ló és szamár
2001. szerk.: dr. Mihók Sándor


Származása, eredete

Sport póni A sportpóni sem földrajzi területhez,sem nemzethez, sem hosszú tradícióhoz nem kötődik.Megjelenése törvényszerű mindazokon a helyeken, ahol a gyermek lovassportnak kultusza van. A kezdetben shetland, majd welsh,vagy hasonló megjelenésű pónin lovagló gyermek,kinőve azokat,olyan típust óhajt, amely méretének,lovas tudásának,vélelmezett sportsikereinek jobban megfelel,és megjelenésében mozgásában a félvér lóra hasonlít. Az sem közömbös, hogy ez a póni a tartással, takarmányozással szemben igénytelen legyen,és az úgynevezett rideg tartást télen-nyáron gond nélkül elviselje. A sportpóni-tenyésztés kiinduló egyede a tenyésztési célból eredően a fajtatiszta pónikanca,vagy a különböző fajtájú pónik szerencsés génkombinációjából született egyed. Ezeket főleg arabbal (telivér, shagya, esetleg angloarab), ritkábban angol telivérrel,olykor angol telivérrel fedeztetik. A póni génhányadot a szerint növelik vagy csökkentik, hogy milyen korú és lovaglástudású gyermeket kívánnak a lóra ültetni, illetve a gyermek-lovassportok melyik ágában tervezik indítani a párost. A sportpóni génszerkezetének a kialakításában résztvevő fajták aránya nincs meghatározva,de alapvető követelmény a 25% feletti póni génhányad. Tenyésztése éppen úgy nemzetközi génbázison nyugszik, mint a különböző fajtájúnak mondott sportlovaké. A legnagyobb sportpóni állománnyal rendelkező Anglia és Németország a különböző változatú welsh pónikra és arabra alapozta e típus kialakítását. Ezekben az országokban már önmagában fenntartva tenyésztik.

Tenyésztő szervezete: Minden országban a pónitenyésztők egyesülete felelős a típus fenntartásáért. Magyarországon a Póni és Kislótenyésztők Országos Egyesülete tartja nyilván a tenyész egyedeket. A sportteljesítményeiket a Magyar Lovassport Szövetség regisztrálja. Versenyeztetésük is e szervezet által koordinált.

Fenotípusa, Külleme

Összbenyomásában kisformájú hátasfélvér, amelyik magában hordozza a pónik jellemző tulajdonságait. Mozgásmechanizmusában, temperamentumában közelebb áll a sportfélvérhez, mint a pónihoz. Sportpóninak kiemelkedően egyensúlyban mozgó lovat kívánunk, kellő erővel és kitartással. Feje kicsi, száraz, nemes, de mégis karakterisztikusan pónifej. Szemei élénkek, egymástól távol esők, kint ülők.A csókaszem nem hiba, de nem is kívánatos. Nyaka középmagas illesztésű, hosszú, jól ívelt, határozott tarkószabadságot mutató. Méneknél is kerülendő a túl erős torokél. Marja elég hosszú, de nem túl magas. Lapockája hosszú, dőlt, jól izmolt. A törzs izmos, kívánatosak a jól ívelt bordák, és el nem hanyagolható a mély mellkas. Háta középhosszú, ágyéka rövid, mindkettő széles, a gerinc mentén erőteljes i zomkötegekkel. A far hosszú, széles, egyenes és jól izmolt. A végtagok szabályos állása alapvető követelmény. Ízületei fejlettek, jó szögelésűek.

Méretei

Sport póni A méretének alsó és felső határa van, s e nagy intervallumon belül bármilyen méret előfordul. Nem lehet magasabb 147 cm bottal mért marmagasságnál, és nincs értelme 122 cm-nél alacsonyabb marmagasságnak Ebben a mérettartományban több önálló pónifajta létezik, s az ilyen kistermetű pónik mozgása nem elégíti ki a sportpóni mozgásával szemben támasztott követelményt. Azokban az országokban, ahol az ifjú lovasokkal nemzetközileg versenyképes sporteredményekkel mutatnak fel, a sportpónik a felső mérethatár körül tömörülnek.

Színe

Bármely lószín megengedhető.

Értékmérő tulajdonságai, használhatósága

A sportpóni legfontosabb értékmérő tulajdonságai a lovagolhatósági kritériumokkal határozhatók meg. Mozgása korrekt, elasztikus, mindhárom jármódban térölelő. Növeli a póni értékét a könnyű lovagolhatóság és kezelhetőség, a feltétlen munkakészség. A póni génhányaduknak is köszönhetően rendkívül kemények, kiugróan magas sportteljesítményre hosszú időn keresztül képesek. Tartással, takarmányozással szemben igénytelenek, az un. rideg tartást minden nehézség nélkül elviselik. Nagyon jó takarmányértékesítők, jó hústartók. Mind nyereg alatt, mind kocsiban, illtetve fogatban kimagasló teljesítményre képesek.

Elterjedtsége, állománynagysága

A gyermek-lovaskultúrával rendelkező országok mindegyikében nagyon népszerű és elterjedt. A felnőtt-lovassportokban sikert-sikerre halmozók lovas tudásukat a pónis portban alapozták meg. Állománynagysága Európában megközelítheti a 70 000 egyedet.



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés