Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Lóbetegségek A-tól Z-ig: újszülött csikók elsárgulása és a zápfogak
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2010. március 23. kedd, 20:52
A következőkben ismertetjük azokat a lóbetegségeket, amelyekkel gyakrabban találkozik a tenyésztő vagy a ló használója. A könnyebb áttekinthetőség végett alfabetikus sorrendben írjuk le a betegségeket.
 
Újszülött csikók "elsárgulása"

Az öszvércsikóknál figyeltek fel először arra - de lovaknál is előfordul -, hogy főleg az azonos párosításból születő későbbi csikók közül némelyik életének a 96. óráján belül súlyos sárgaságban elpusztul.

Az eset magyarázata: bizonyos mének a magzatra olyan vércsoportfaktort örökítenek, amely az anya szervezetéből hiányzik, s amely az anyát ellenanyag-termelésre serkenti.

Ezek az ellenanyagok annyira felszaporodnak az anyai szervezetben (főleg az azonos, megismételt párosítások folytán), hogy a föcstejbe jutva elpusztítják az újszülöttet.

Védekezés: az újszülött életben tartható - mert születésétől fogva nem beteg -, ha az első két nap nem engedjük az anyja tejét szopni, hanem teljesen kifejik azt, a csecseket lekötéssel védjük a szopástól, de a csikó az anyja alatt legyen, hogy el ne szokjanak egymástól.

A csikót két napon át cuclizással tápláljuk. A harmadik naptól az anyja csecsét szophatja.

Zápfogak rendellenes kopása

A zápfogak rendellenes kopására kevéssé gyanakszik a tulajdonos. Pedig a tarajos, éles, csúcsos, s e részeken túlnőtt zápfog miatt a csikó, a ló nem tudja megőrölni a rostos takarmányokat, hanem a pofájában összecsomózza, s kiköpi - bagózik. Az ilyen egyed étvágytalan, lefogy, borzolt szőrű.

Az orvoslás: szájterpesztővel szétfeszített fogsoron a hibát reszeléssel, lecsípéssel rendbe lehet hozni, s ezután a ló étvágya visszatér, a kondíciója is javul.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)

Írta:Dr. Ócsag Imre



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés