Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Lóbetegségek A-tól Z-ig: a gyomorhuruttól a hurutos bélgörcsig
Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 
2010. március 23. kedd, 20:47
A következőkben ismertetjük azokat a lóbetegségeket, amelyekkel gyakrabban találkozik a tenyésztő vagy a ló használója. A könnyebb áttekinthetőség végett alfabetikus sorrendben írjuk le a betegségeket.
 
Gyomorhurut
 
Rozsférgesség, levegőnyelés, rossz fogazat, penészes, dohos takarmány, egyoldalúan sok abraketetés okozhatja. A ló ásítozik, az étvágya csökken, nyálzik, üresen rág. A kólikás nyugtalankodás ritka.

Az esetleges fogrendellenességek kezelésével, szájon át sós hashajtó bejuttatásával 1-2 nap alatt javulás érhető el. Jó minőségű, könnyen emészthető takarmányok nyújtásával 1-2 hét múlva a ló korábbi étvágya visszatér.

Heveny gyomortágulás

Nehezen emészthető takarmány nagy adagja, valamint a rossz fogazat miatt a gyomorban sokáig időző és vízfelvétel miatt megduzzadó takarmány okozhatja. A túl nagy adag, főleg friss abrak, tök, répa takarmányozása folytán a termelődő gázok kitágíthatják a gyomrot. A gyomor- és béltartalom kiürülésének akadályozása ugyancsak gyomortágulatot okoz.

A túletetés után hamarosan kólikás nyugtalanságot mutat a ló. Hasát nézi, hempereg, földhöz veri magát. Az általános állapot rohamosan romolhat, a kötőhártyák kipirulnak, a pulzus gyenge. Gyomorrepedés vagy fulladás is bekövetkezhet.

Gyomorszonda, gyomornyelőcső levezetése ajánlatos. A várható gyomorrepedés jele, hogy az egyébként hányni nem tudó ló orrnyílásában kevés gyomortartalom jelenik meg. Ha sikerül kiüríteni a gyomrot, a ló állapota rohamosan javulhat. Gyomorrepedés mellett viszont már két óra elteltével elpusztulhat.

Háziszerként beadhatunk 1-1 1/2 deciliter ecetet, ugyanannyi vízzel felhígítva. Ez a gyomor záróizmának elernyedését és a gyomortartalom vékonybélbe jutását idézi elő. A lovak ilyenkor szokásos jártatása káros, mert gátolja a gyomor kiürülését.

Havivakság

A havivakság belső szemgyulladás, amely rendszerint egyik, néha mindkét szemen előfordulhat. Nevét onnan kapta, hogy a betegség 3-6 hetenként ismétlődő rohamokban jelentkezik. Ilyenkor a beteg szem könnyezik, a kötőhártyák kipirosodnak, a szemrés félig vagy egészen zárt, a szaruhártya füstszerűen elhomályosodik.

Bár az első hét végén vagy a második hét elején csökkenhet a gyulladás, de a szem belsejében lezajlott gyulladásos folyamat miatt a szem megkisebbedik, a szemrés szűkebb lesz. Az ilyen szemnek a pupillája akkor sem tágul, ha erős fényt vetítünk rá. A lezajlott gyulladásos jelenségeket szemtükörrel állapítjuk meg. A ló idővel megvakul.

Hőguta

Oka, hogy a párátlan, meleg levegőben az állat a termelt hőtől sem izzadással, sem sugárzással nem tud megszabadulni. Ezért a felmelegedett vér az idegrendszer érmozgató és légzőközpontjában működési zavarokat okoz.

Gyakorta a szívizom is sérül, ezért betegség után célszerű pár napig pihentetni a lovat. Óvintézkedésképpen, ha csak lehet, nagy melegbe tartósan a napon ne dolgoztassuk a lovat. Ha mégis kénytelenek vagyunk erre, időnként állítsuk hűvös helyre, locsoljuk le vízzel, a homlokára és fülére védőhuzatot tegyünk. Ilyen látható a Kisalföldön, nemcsak hidegvérű, de melegvérű igáslovakon is.

Hurutos bélgörcs

Megázás, meghűlés, hideg víz fogyasztása, fagyos vagy romlott takarmány etetése, szeles idő okozhatja. Ismétlődő görcsös állapot és bélzörejek a jellemzői. Magától is megszűnhet, de szövődmény is alakulhat ki (pl. bélcsavarodás). Hasmenéssel ritkán jár. Görcsoldók (Algopirin, No-Spa) jó hatásúak, ezek mindig legyenek kéznél. A lovat meleg istállóban helyezzük el, hasát alaposan csutakoljuk le. Meleg kamillatea itatása javasolt.

Hasonlók a tünetei a csikómozgásos kólikának, amely a méh izomzatának görcsös összehúzódása. Kiváltó oka a magzat mozgása. Az előbbihez hasonló a kezelése.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)

Írta:Dr Ócsag Imre



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés