Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

A ló etetésének legfontosabb szempontjai
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2010. március 23. kedd, 20:34
Akár istállóban, akár fészerben, kamrában etetjük a lovat, problémát jelenthet, hogy jászolt képezzünk-e ki részére, vagy zabolót és szénarácsot készítsünk, esetleg csak zaboló legyen a ló előtt.
 
 
Ha terimés takarmányokat is etetünk (szecskázott tömegtakarmányt, répafélét), akkor a jászol szinte elengedhetetlen. Ilyenkor viszont a szálast ne a jászolból, hanem a jászol feletti szénarácsból etessük.

Ismeretes olyan megoldás is, hogy a szénarácsot a jászolba tett szénára lehajtják.

Amelyik ló kevés szálast kap (versenylovak), ott a zabolócsésze is elegendő, és a kis tömegű szénát a földről szálalja a ló.

Jól bevált a takarmányos asztal kiképzése, amelyen szénarács is van, és az asztal lapjába zabolócsésze mélyed, az asztalnak a ló felőli kissé megmagasított pereme az abrakelszórást akadályozza.

A ló használata, az etetés mikéntje nagyban meghatározza, hogy milyen legyen az etetőhely kiképzése.

A szénarács takarékos szénaetetést tesz (ehetővé, de túl magasra helyezni nem tanácsos, a túl alacsonyan lévőbe pedig beleléphet a ló.

A szálas nagyobb részét mindig este adjuk, mert így bőven van ideje a válogatásra, s a gyengébb minőségű takarmányt is jól hasznosíthatja. Etetés alatt, főleg abraketetés alatt ne ápoljuk a lovat, mert vannak érzékeny bőrű egyedek, amelyek ilyenkor csiklandósak, s ezek így könnyen el is ronthatók.

Az evéshez hagyjunk elegendő nyugodt időt: reggel és délben 1,5-2 órát, az esti etetéskor pedig az egész éjjel rendelkezésre áll.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)

Írta:Dr Ócsag Imre



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés