Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Abraktakarmány-etetés: előnyök és hátrányok
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2010. március 23. kedd, 20:28
Az abraktakarmányokat nagyon szereti a ló, a csikó. Ha tehetné, szinte egész táplálóanyag-szükségletét ezekből fedezné. Ez viszont drága és nem is egészséges megoldás lenne.
 
 
Az abrakból, melaszból bezabál a ló, savós patairha-gyulladást kaphat. Sohase bízzuk a lóra, a csikóra az abrakfogyasztás mérvét, hanem az abrakot mindig adagolva etessük. Az abrakadag nagyságának megállapításában a következő meggondolások vezessenek bennünket:
  • az abrak drága takarmány,
  • szállítással tudjuk a felhasználás helyére juttatni, ez még tovább drágítja,
  • bizonyos rendszabályok betartása mellett lehet etetni.

Az abrak drága takarmány, mert egységnyi energiát drágábban tudunk vele az állatba juttatni (ez a szabály a fűevő állatok esetében áll fenn).

Vagy termesztett abraktakarmányokat etetünk, vagy készített abraktakarmányokat, amelyeket takarmánygyárak, keverőüzemek állítanak elő. Gyakorta kettős fuvar (oda-vissza fuvar) költsége terheli őket.

Etetett adagjukat mindig az állat korához, munkahasználati tulajdonságához alakítva állapítsuk meg. Egyedileg és lekötve etessük.

Az abraktakarmányok előnyei:

  • speciális táplálóanyag-juttatására igen alkalmasak,
  • kisteriméjűek, nem okoznak nagy holt súlyt,
  • az egygyomrú ló jól ki tudja használni ezeket,
  • gyorsabban emészthetők.

Összevetve az abraktakarmány-etetés előnyét és hátrányát, szabályképpen a következőket állapíthatjuk meg:

  1. Az abrak a lónak jó takarmánya, amelyet bizonyos célból, bizonyos esetben kell adni.
  2. A csikó kora, a ló használata előír, meghatároz bizonyos minőségi és mennyiségi abraketetést.
  3. A szükség is beleszólhat az abrak adagjának a nagyságába.

A ló, a csikó fejadagjának összeállítását sohasem úgy kezdjük, hogy adunk abrakból bizonyos mennyiséget, hanem úgy, hogy adjunk zöldtakarmányt, télen szénát és egyebet, s végül speciális célból vagy szükségből még adunk meghatározott mennyiségű abrakot is. A csikóikkal fiatalabb korban nem tudunk olyan tömegű legelőfüvet, szénát elfogyasztatni, amely fedezné táplálóanyag-szükségletüket. Részükre tehát kevesebb vagy több abrakot kell adni.

Az állandó nehéz munkavégzés ugyancsak megköveteli a koncentrált energiatartalmú abrak etetését. Az is előfordulhat, hogy nincs elegendő zöldtakarmány, vagy annyira rossz a széna (ázott, kilúgozott, földes), hogy a táplálóanyag jelentős részét - szalmafélék mellett - abrakkal kell pótolni. Ez a szükséghelyzet igen természetellenes, s emellett még nagyon drága is, ezért csak elkerülhetetlen helyzetekben alkalmazzuk.

A lóval, csikóval etethető abrakokat három csoportba soroljuk:

  • szemestermények,
  • malomipari takarmányok,
  • tápok.

(Forrás: A gazdasági ló, Gazda Kiadó)

Írta: Dr. Ócsag Imre



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés