Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

A Lovaregylet elnöke szerint „baráti áron” szálltak be Overdose új tulajdonosai PDF Nyomtatás E-mail írása
2010. március 18. csütörtök, 08:55

Farkas Ferenc, a Magyar Lovaregylet elnöke szerint Overdose értéke a vételárnál mindenképpen magasabb. Elmondta még a PannoniaOverdose.hu-nak, hogy tavaly áprilisi futását követően egy nyolcmillió dolláros ajánlat is érkezett rá egy katari hercegtől, és, hogy Overdose felmenői között korábban is előfordult a szindikátusi tulajdonlás. Farkasházy Tivadar pedig felelevenítette, amikor a Magyar Derby nyerő Saldenzar 28 tulajdonosa között próbált meg szétosztani egy herendi vázát.


Farkasházy úr, közös lónak túros a háta?

Korántsem, egyre gyakoribb.

Tegyük hozzá, hogy ez esetben a szó nem egy tejterméket jelöl, hanem a ló kisebesedett hátát.

A leghíresebb európai pályák jártatóiban állandóan ott lehet látni a Magnier-Tabor párost, afféle Stan és Panként, a testes és magas Magnier urat, valamint a magyar gyökerekkel rendelkező apró és sovány Tabort, aki valaha fodrász volt, s oly kiválóságok voltak közös tulajdonukban, pontosabban Mr. Tabor és Mrs. Magnier tulajdonában, mint az Epsom-derby győztes Galileo és High Chaparral, akik olyan nevek a lóverseny világában, mint Rooney és Ronaldo. Azért e hasonlat, mert Magnier úr öt éve még a Manchester United harmadának is a tulajdonosa volt. A közelmúlt nagy amerikai sztárjai közül is több akad, akiknek e kettősnél jóval több gazdájuk volt. Big Brown 2008-ban közel járt a Triple Crown-hoz, hiszen a hármas koronából megnyerte az első két versenyt, a Kentucky Derbyt és a Preakness Stakest. Egyik tulajdonosa egy kockázatitőke-befektetési társaság, azon keresztül pedig ki tudja, hány ezren érzik a magukénak.

És itthon?

Alig három éve személyesen adhattam át egy hatalmas herendi vázát a Magyar Derby győztes Saldenzar tulajdonosának, ami elég nehezen ment, mert 28-an adták rá össze a pénzt, amikor csikóként 6500 euróért lecsapták megbízottjuknak Baden-Badenben.

Overdose ehhez képest sokkal olcsóbb volt Newmarketben, olyan is van, amikor drágán veszünk rossz lovat?

Inkább olcsón rosszat. Nagy összeget magyar tulajdonosok ritkán tudnak kifizetni egy telivérért. Overdose ebben is magasan hazai csúcstartó.

A megállapodás értelmében a versenydíjak Mikóczy urat illetik, ez komoly előny a számára?

Ahogy vesszük. A versenydíjak önmagában nem képeznek akkora hányadot egy igazán klasszis mén bevételei között. A magyar származású Ullmann báró két legjobbját lényegében letört állapotban, pályafutásuk végén adta el nemrég apaménnek Maktoum sejknek 10 és 20 millió euróért. Shirocco és Manduro nagyversenyek sorát nyerte a világon, de ezek is „csak” két és félmillió dollárt illetve másfélmillió fontot tettek előtte ki. Vagyis Overdose bármennyit is nyer még, a tenyésztésben még többet hozhat, bár a sprinterekhez ritkán küldenek annyi kancát, mint a középtávú és hosszútávú apaménekhez, s a rövidke légyottok összege is soványabb, persze mihez képest.


Farkas úr, gondolta volna, hogy valaha ilyen jelentős magyar cégek lovat vásárolnak?

A rendszerváltás óta próbáljuk elérni, hogy ilyen patinás cégek beszálljanak a magyar lóversenyzésbe, és ezzel emeljék annak társadalmi rangját. Nagyon örülök, hogy Overdose révén méltónak találták ezt a nagy hagyománnyal bíró sportot arra, hogy ebbe fektessenek.

Más országokban gyakori, hogy szindikátus vásárol lovat? Egyáltalán, cégek mekkora arányt képviselnek a tulajdonosok között?

Nem jellemző, hogy cégek közösen vásárolnak lovat. Vannak nagy cégek, amelyeknek a tulajdonosai futtatnak, és esetenként nem a saját, hanem a cégük nevén van a ló. Szindikátussá általában a már bizonyított, jó lovak vásárlásakor állnak össze magánszemélyek vagy cégek, nem is annyira futatni, lovaik inkább a tenyésztésben vesznek részt. Magyarországon is megjelent ez a tulajdonosi forma, ami a világban elsősorban Angliában, Amerikában és Franciországban fordul elő. A futtatóknak csak kis, bár növekvő százaléka szindikátus. Ilyen értékes lovak esetén, mint Overdose is, általában egy vagy két ember szokott beszállni nagyon nagy pénzért, a ló karrierje vége felé – akár 10-20 millió dollárért – de ekkor már a tenyésztés a fő cél. A legjobb, kiemelkedő lovak ugyanis évente akár 100-200 alkalommal is fedezhetnek, amivel éves szinten akár 10-20 millió dollárt is hozhat tulajdonosaiknak.

Ugye ezek az összegek inkább a közép-, és hosszú távú lovak esetében jellemzők...

A lóversenysportban a közép- és hosszútávú versenyeknek van a legnagyobb versenydíja. Egy Epsom Derby vagy egy l’Arc de Triopmhe nyerője akár 25 millió dollárt is megérhet fedezőménként. Visszatérve Overdose-ra, az ő családjában sem példa nélküli a szindikátusi tulajdonlás. Apja Starborough és nagyapja Soviet Star Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk tulajdonában állnak. Azonban dédapját, a kiváló fedezőmén Nureyevet négyévesen 14 millió dollárért vásárolta meg egy szindikátus, majd később, amikor már rendszeresen fedezett, és már látni lehetett, hogy milyen kiváló képességű ivadékokat ad, ismét szindikalizálták, feltételezem, hogy már jóval magasabb összegért. Nem csoda, hiszen 135 utóda nyert nagydíjat, ami egyedülálló. Nureyev apja, Overdose ükapja a XX. század legsikeresebb fedezőménje Northern Dancer volt a maga 147 nagydíjat nyerő leszármazottjaival. Őt 20 évesen egy francia szindikátus 40 millió dollárért akarta megvásárolni, hogy Európába hozzák fedezni, de tulajdonosa, a kanadai mágnás E. P. Taylor nem adta.

Óriási számokról beszélünk. A múlt héten bejelentették, hogy öt, a magyar piacon meghatározó vállalat Overdose résztulajdonosává vált. A szerződés kapcsán konkrétumként elhangzott, hogy Overdose-t, mintegy eszmei értékként másfél milliárd forintért apportálták a vagyonkezelő Kft.-be, és ez az öt cég 200 millió forintot fizetett e cég, azaz Overdose 50%-áért.

Overdose-zal a 2009 áprilisában a Kincsem Parkban aratott győzelmét követően kiemelten foglalkozott a világsajtó, részben veretlensége okán, részben azért, mert évjáratában a világ három legjobb lova között volt, Európában pedig a legjobb. Én úgy tudom, hogy ekkor érkezett egy nyolcmillió dolláros vételi ajánlat egy katari hercegtől. Ez rövidtávú lónál igen magas, és nyilván közrejátszott benne, hogy a rövidtávú lovak 6-7 éves korukig csúcsformában szoktak futni, tovább tudnak talpon maradni. Overdose értéke a vételárnál mindenképpen magasabb. Nyilvánvaló azonban, hogy figyelembe kellett venni, hogy a ló éppen csak túl van egy sajnálatos sérülésen, és ilyenkor van egy kétség, hogy a ló a felépülését követően el tudja-e érni a korábbi versenyteljesítményét. Ez a kétszáz millió forint véleményem szerint egy baráti ár.

Ön nemcsak a Magyar Lovaregylet elnöki tisztét tölti be hosszú évek óta, hanem ismert lótulajdonos és sikeres futtató is. Milyen tapasztalatai vannak a sérülésből visszatérő lovakról?

Ha már az amerikai sajtó Overdose-t a magyar Seabiscuit jelzővel illette, akkor azt se felejtsük el, hogy Seabiscuit nemcsak arról nevezetes, hogy a gazdasági világválság után visszaadta az amerikaiak hitét és önbecsülését. Hanem arról is, hogy egy óriási sérülésből felépülve és visszatérve vívta meg az évszázad meccsének aposztrofált futamot a kor legkiválóbb amerikai lovával War Admirallal, és megverte négy hosszal.
Én magam is vásároltam egyszer sérült lovat, Ryan’s Gift-et, aki miután felépült, 28 versenyt nyert Közép-Európában és Svájcban. A szemébe ütöttek, amitől megvakult, majd agyonkezelték Angliában, sikertelenül. Elhoztuk Magyarországra és hét hónapig pihentettük, majd egy ősi módszerrel el tudtuk távolítani a hályogot, egyszerűen fogtunk egy marék üvegport és beleszórtuk a szemébe. Az egyikre 100%-ban, a másikra 70%-ban nyerte vissza a látását.
Vagy itt van a hazai tréningben álló, és főleg itthon versenyző Steady as a Rock példája, aki az elmúlt két évben is elnyerte az Év Lova címet. Nagyon jó képességű lóként mutatkozott be kétévesen, de utána egy súlyos sérülés miatt hat hónapig nem versenyezhetett. A következő évre viszont olyan fejlődésen ment át, hogy azóta 12 futására veretlen.
Komoly erőt és robbanékonyságot láttam Overdose-ban, amikor Angliából visszatért, de természetesen majd az számít, amikor az első gyors munkákat elkezdi, akkor fog kiderülni, maradt-e bármilyen következménye a betegségének. Mivel Overdose rövidtávú ló, úgy gondolom, hogy ez az elég alattomos patairha-gyulladás, amiből felépült, nem befolyásolja a további karrierjét.

 

Forrás:pannoniaoverdose.hu

2010.03.18


 

 

 



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés