Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Kincsem ma lenne 136 éves PDF Nyomtatás E-mail írása
2010. március 17. szerda, 09:05

136 éves lenne Kincsem

Március 17-én lenne 136 éves Kincsem

Kincsem 1874-ben Tápiószentmártonban (más források szerint Kisbéren) látta meg a napvilágot. Egyéves korában Gödre került, de nem szállították, hanem a lábon tette meg a két napig tartó utat.

Hesp Róbert Kincsemmel

Lakhelye a gödi csárda volt, amely már akkor is közel ötszáz éve állt, és a mai napig is állnak a falai. Állítólag az egyetlen épület, amely a törökök előtt épült, és falaiban római téglák is találhatók. A csárda udvarán állt egy kút, amely azt a vizet adta, amelyet a kanca ivott. Kincsem még külföldi versenyei alkalmával is csak hazai vízzel volt hajlandó oltani szomját, éppen ezért mindig vele utazott egy tartálykocsi, ennek a kútnak a vizével.

Kincsem egy éves koráig nem volt az addigi tulajdonos istállójának éke. Éppen ezért eladásra szánták másik öt lóval egyetemben. A másik öt el is kelt, Kincsem azonban maradt, mert hát senkinek nem kellett. Aztán két éves korában már egyre inkább kezdett hasonlítani a versenyző mamára, és Blaskovich Ernő, a tulajdonos úgy döntött, megkezdi a ló felkészítését a versenyekre.

Élete legelső versenyén, 1876-ban Berlinben megnyerte az 1000 méteres távot. Innentől kezdve meg sem állt az angliai Goodwood-kupáig. A greenwoodi győzelem után Angliából renget újságíró, szakember, istállótulajdonos érkezett Gödre, hogy megcsodálja a "Magyar Csodát". Göd ezzel a lovasvilág középpontja lett. A világsajtó még a tengeren túl is úgy ünnepelte Kincsemet, mint a természet csodáját, a média állandó szereplője volt. Kihívásokat kapott Angliából, Amerikából.

A gödi tréningtelepen életre szóló barátság szövődött Kincsem és az idomár feketetarka nőstény macskája között. A cica sokat időzött Kincsem bokszában, elkísérte a napi edzésmunkákra, sőt a külföldi utakra is el kellett vinni, mert Kincsem nyugtalan volt, ha nem volt közelében. A verhetetlen kanca még a legtávolabbi versenypályára, az angliai Goodwoodba is macska barátnője társaságában utazott. Hazafelé a franciaországi Deauville-ban egy kis kellemetlenség történt: a nagy sürgés-forgásban elveszett a macska. Az idomár még jutalmat is kitűzött a becsületes megtalálónak, így két napos keresés után sikerült megtalálni a szökevényt. Kincsem Deauville-ban is starthoz állt, és győzött.

Kincsemet hatéves korában gazdája tápiószentmártoni ménesébe vitték, ahol öt csikót ellett. A csodakanca utolsó ellése után, 1887. március 17-én súlyos kólikaroham következtében pusztult el. Emlékét őrzi a bécsi, a baden-badeni és a budapesti versenypályán a Kincsem Díj. A budapesti versenypálya 1978 óta a Kincsem Park nevet viseli.

Forrás: Lovasok.hu, Magyar Mezőgazdasági Múzeum

 

2010.03.17


 

 

 

 



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés