Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Gróf Széchenyi István Emlékérmesek PDF Nyomtatás E-mail írása
2010. február 26. péntek, 13:57

A Gróf Széchenyi István Emlékérem történetében most először fordul elő, hogy a legmagasabb lovas kitüntetést három külföldre kényszerült kitűnő lovas szaktekintélynek ítéltük oda.

 

Azoknak a lovas személyiségeknek, akik Európában és a tengeren túl iskolát teremtettek, a világhírű lovasok és lovak sorát nevelték, olimpiai és más világversenyek siker-kovácsai voltak. Nem csupán maguk, hanem hazánk dicsőségére is.

 

A magyar lovassport, lovaskultúra megbecsült nagykövetei ők.

 

Foltényi Gábor

 

1922. november 26-án született Zalaszentlászlón.

- Iskolái: Katonai Főreál, Pécs, majd Ludovika Akadémia 1943-ban tisztté avatták

- Szentesen a II/1 huszárosztályban szolgált, majd a szabadkai huszárosztály parancsnokának segédtisztjeként teljesített szolgálatot.

- Harcolt a Pribjety mocsaraknál, hősiességéért Signum Laudis és Német vaskereszt szalagon a kardokkal kitüntetéseket kapott.

- A kormányzó a Vitézi Rend tagjává avatta.

- 1948. decemberében politikai okok miatt távozik hazánkból.

- Németországban nehéz lovaglású lovakkal ér el komoly eredményeket, majd Pauly Hartmann segítségével Amerikába kerül.

Az Egyesült Államokban Némethy Bertalannal együtt Eleonora Sears lovait lovagolták, aki az akkori idők legjobb lovainak tulajdonosa volt, (a Hall of Fame tagja). Lovasként és edzőként részt vett az amerikai és japán válogatott felkészítésében. 82 éves korában bekövetkezett agyvérzéséig saját istállót üzemeltett Michigan államban.

 A legeredményesebb ma élő lovasedző George Morris, aki lovasként olimpiai ezüstérmes és számos nagydíj győztese volt az 1960-as évektől – 2000-ig, azóta pedig a kétszeres olimpiai aranyérmes válogatott szövetségi kapitánya, így ír tavaly megjelent, Because every round counts című könyvében: „… Azonban nem csak Némethynek köszönhet szinte mindent az amerikai díjugratás. Vele együtt érkezett egy másik magyar tiszt is, akit tisztelve csodált az amerikai lovassport világa. Igazi atléta volt, és egyben a legkiválóbb lovas, aki valaha versenyen indult. Ő volt az első aki addig soha nem látott stílusban és eredményességgel lovagolt. Foltényi Gábornak hívták és nagydíjak hosszú sorát nyerte az általa képzett lovakkal. Életem nagy szerencséje, hogy tanulhattam tőle.”

Foltényi olyan lovakat képzett ki nagydíj szintig mint Untouchable, vagy Ksar d’ Esprit, amelyek az amerikai olimpiai csapat tagjai voltak.

Díjazásával egy világhírű, de hazánkban méltatlanul elfeledett szakemberrel szembeni adósságot törleszt a magyar lovas társadalom.

Foltényi Gábor egészségi állapota sajnos ma már nem a legjobb, ám nagy örömmel fogadta a Gróf Széchenyi István emlékéremmel való kitüntetését.

Gombolay Ferenc

 

1935-ben született, nagyapja és édesapja galoppidomárként dolgozott, szakterületükön Európa-szerte elismert sikerekkel.

- A lovassportban Butykay Béla, Tóth Béla és Somlay Lajos irányításával kezd versenyezni. Szintén edzője Keméry Pál is.

1956 után Angliába, majd  Kanadába menekül, innen az Egyesült Államokba kerül.

- Amerikában elsősorban a hunter lovak felkészítésével foglalkozik, majd a díjugrató versenyzők sikeres edzője lesz. Tanítványai közé tartozik a világkupa döntő 12. helyezett, hamptoni nagydíj győztes Jay Land.

- 19 évig edzi a világkupa döntő győztes aacheni GP győztes, olimpiai ezüstérmes Markus Fuchsot, aki ma az olasz válogatott szövetségi kapitánya.

- 2002-2004 között a görög olimpiai válogatott edzője.

- A magyar lovasokkal mindig nagy odaadással foglalkozik, hazánkban sikeres kurzust is tartott.

Jurenák Kálmán

 

-         85 éves, Németországban, Verdenben él.

-         1942-ben huszárönkéntes, majd a hadifogságot túlélve hazatér

-         1947-ben Németországba távozik, lovaglótanárként a müncheni Tattersallban dolgozik, a világhírű Otto Lörke irányítása mellett.

-         Ausztráliában saját istállót alapít, Faruk nyergében nyer Ausztrália legnagyobb versenyén

-         1958-tól az ausztrál olimpiai keret edzője, 1960-ban a csapat militaryban aranyérmet nyer a római olimpián.

-         1964-ben az ausztrál olimpiai ugróválogatott trénere.

-         Ezután német kapcsolatait felhasználva az új-zélandi hannoveri tenyésztés egyik megalapítója. Az általa kigondolt tenyésztési koncepció alapján létrehozott állomány lovai több olimpián bizonyítottak.

-         1979-től ismét Németországban tevékenykedik, a Hannoveri Szövetség munkatársaként elsősorban az angol, amerikai és ausztrál ügyfelek tartoznak hozzá (értékesítés, tréning)

-         15 éve ment nyugdíjba, helyére a magyarok által is jól ismert Reinhard Baumgart került.

-         80. születésnapján a Hannoveri Szövetség nagy ünnepséggel és gálaműsorral köszönti, amely elsősorban magyar motívumokra épült.

Bár ezekkel a szakemberekkel a szülőhazájuk mostohán bánt, magyarságukat soha nem tagadták meg. A nemzetközi lovaséletben mindenki tudta róluk, hogy magyarok.

A magyar lovaskultúra nagykövetei voltak világszerte, megbecsülést szerezve hazánknak.

 

Prof. Dr. FEHÉR Károly, a Magyar Lovassport Szövetség kommunikációs igazgatója

 

A kitüntetett több mint negyed százada áll a lovassport, a lovaskultúra és a média szolgálatában.

Négy fogathajtó világbajnokság és három Lovas Világkupa sajtófőnöke.

Három Országos Mezőgazdasági Kiállításon, valamint a budapesti Vadászati Világkiállításon ugyanebben a tisztében szervezte a médiamunkát, ahol a ló és a lovassport főszereplő volt.

 

Jelentős az agrár-, a lovasszakmai-, a tudományos- és a kapcsolati tőkéje.

A Szövetségünk közvéleményformáló-, tájékoztató-, média munkáját tervezi, szervezi.

 

Közel hatszáz szerkesztőséggel – közülük többel napi – kapcsolatot ápol.

 

Öt országos szaklap, köztük Szövetségünk lapja, a Lovas Magazin iskolateremtő főszerkesztője és a Lovas Futár Szerkesztő Bizottságának elnöke volt.

Mintegy kétezer – köztük számos lovas témájú – szakcikk és négy nívódíjjal is elismert szakkönyv szerzője.

 

Elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia mezőgazdaság-tudomány kandidátusa fokozatát.

A Szent István Egyetem címzetes egyetemi tanáraként – az Egyetem és Szövetségünk együttműködésében – a felsőfokú másoddiplomát adó „Lovas-tanár és Szervező” szak ötletgazdája, szervezője, irányítója, a lovastematika kidolgozója.

 

A magyar sporttársadalom, a sportszakma képviselőinek javaslata alapján a Nemzeti Sportszövetség a múlt héten az „Év Sportújságírója” 2009. megtisztelő címmel ismerte el munkáját.

 

X X X

 

E legmagasabb lovaskitüntetés, a Gróf Széchenyi István Emlékérem a lovastársadalom érdekében hosszútávon kifejtett nemzetközi szintű lovasteljesítményért, kimagasló oktatási-, nevelési-, tudományos-, gazdasági-, társadalmi munkásságért, a szakmai kultúra erősítéséért, a nemzetközi sportéletben, a társadalmi szervezetekben, a sport-köztestületekben kifejtett magas szintű munkásság elismeréseként adományozható.

 

Hit, akarat, szeretet, kitartás, felvilágosultság – ez jellemezte a kitüntetés nevét viselő

Gróf Széchenyi István életét.

 

A legnagyobb magyar életművét bemutató könyvtárnyi alkotásaiban – köztük elsősorban a Hitel, Világ, Stadium korszakalkotó munkáiban – többek között – a dunai és a balatoni gőzhajózás, a folyószabályozások, a vasutak, az Akadémia, a Lánchíd, a pesti Hengermalom megvalósítása érdekében, Pest szépítésének lehetőségeiért folytatott érvei, vitái, politikai beszédei fogalmazódtak meg.

 

Jobbító szándékú, ma is ható útmutatással szolgáló munkássága a társadalmi, a gazdasági élet és a kultúra valamennyi területére kiterjedt.

 

A lovasok a „Lovakrul” című művét Lovas Bibliaként olvassák, csodálják és igyekeznek hasznosítani.


 

 

MAGYAR LOVASSPORTÉRT EMLÉKÉRMESEK

 

E kitüntetést a közelmúltban elért kimagasló, nemzetközi szintű versenyeredményért, a sportoló felkészítéséért, valamint a lovassport érdekében kifejtett eredményes menedzselési, szervezési, támogatási, oktatási, nevelési, tudományos tevékenységért, a fiatalokat és a diáksportot felkaroló munkásságért ítéljük oda.

 

BÁNYAI Béla

 

a nemzetközi és hazai elismerést kiváltó bábolnai Junior Távlovas Világbajnokság előkészítője és sikeres főrendezője.

2002. és 2008. között a Magyar Lovas Szövetség Távlovagló és Távhajtó Szakágának elnökeként új pályára állította a sportágat. Sikeresen alkalmazta a nemzetközi szabályrendszert.

Tevékenységét a határon túl is elismerik. Kezdeményezésére indították útjára a Közép-Európa Kupa versenysorozatot.

Sikeres nemzetközi bíró- és állatorvos-továbbképző tanfolyamokat szervezett.

Kiváló nemzetközi kapcsolatokat ápol.

DALLOS Beáta

 

A kitüntetett a három sikeresen rendezett Lovas Világkupán, valamint a Kecskeméti XIII. Kettesfogatható Világbajnokságon szervező munkáját pontosan, magas szakmai színvonalon, közmegelégedésre végezte.

A Magyar Lovassport Szövetségnek másfél évtizedig irodavezetője volt.

1988-ban a Budapesten nagy sikerrel rendezett Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) kongresszus és a hozzá kapcsolódó igényes, szakmai programok szervezője. Egykor a lovas közösségeket kovácsoló, jó hangulatú exkluzív lovasbálok, továbbá lovas értekezletek szervezője.

 

Tíz évig a díjlovagló válogatott keret tagja. A Magyar Díjlovagló Bajnokság többszörös ezüst és bronzérmese. Több mint egy évtizedig a Díjlovagló Szakbizottság tagja, három és fél évig szövetségi kapitánya volt.

Több sikeres hazai- és nemzetközi verseny, edzőtábor, szakmai konferencia szervezője.

A tíz éve sikeresen tevékenykedő Xenophon Lovas Klub Kft. ügyvezetője.

 

 

KASSAI Lajos

 

a professzionális sporttá fejlődött hagyományos ősi magyar harcművészet egyedülálló alakja, mai modernkori mestere.

A 2009. évi Lovas Világkupa keretében negyedik világcsúcsát, Guiness-rekordját érte el.

Lovas-íjász pályafutása alatt nem győzték le.

 

A sportág világszerte elismert szabályrendszerét és edzésmódszerét közel két évtizede dolgozta ki.

 

A “Lovasíjászat” című sikerkönyv szerzője.

 

Kezdetben itthon, később Európa szerte, Amerikában és Kanadában tartott sportágát népszerűsítő sikeres bemutatókat, edzőtáborokat.

 

Iskolájának tanítványai tizenkét országban nagy sikerrel dolgoznak.

 

Fontosnak tartja, hogy a biztos anyagi háttér megteremtésével a tehetséges fiataljaink itthon maradjanak, ám innen kirepülve minél többször versenyezhessenek külföldön is (ahogy mondja: „verjék el a világot – mert képesek erre!”) a hungarikumok közé igyekvő lovasijászatban.

 

2010.02.26

 

Forrás:lovasszovetseg.hu

 

 


 

 

 

 

 

 

 



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.

Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés