Díjugrató akadályok, rudak, cavalettik, díjlovagló négyszögek, jártatógépek, istállóboxok legolcsóbban Magyarország vezető gyártójától a Kelet-Trans 2000 Kft-től! Most tavaszi akció! Rendeljen most!

Hirdetések

Feliratkozás hírlevél







Szavazás

Ön melyik lovas szakágban lovagol?
 

Szavazás

Milyen gyakran látogatja a Horsetrader.hu oldalt?
 

©

Figyelem: Az oldalon közölt minden írásos és képi anyag a Horsetrader.hu tulajdonát képezi, azok felhasználása, utánközlése csak a Horsetrader.hu írásos engedélyével lehetséges!

 

Hasznos tippek futószárazáshoz
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2010. február 08. hétfő, 20:18
 
 
Hasznos tippek futószárazáshoz. Amit "Csinálj" és amit "Ne Csinálj"!
 
 

 

7 tipp amit segít abban, hogy a lovad futószárazása biztonságos és hasznos edzés legyen a lovad számára.

 

Elkezdesz futószárazni egy nyers 3 éves csikót, abból a célból hogy egy „kicsit lemozgasd” vagy nyereghez szoktasd. A csikó elkezd bakkolni megy össze vissza, befékez fordul perdül majdnem kitépi a karodat és végül---lesántulva viszed be az istállóba.

 

Futószárazás körkarámban

 

A „kis lemozgatásod” katasztrófához vezetett---amit el is kerülhettél volna.

Fogadd meg ezt a 7 tanácsot, hogy mit „Tegyél” és mit „Ne tegyél” futószárazáskor.

 

Igen:Legyen kontroll a lovad felett, tanítsd meg lovadat, hogy álljon nyugodtan a körön és lassan induljon el lépésben amikor kéred. Ha nem tudod kontrollálni kötőféken tegyél rá kantárt vagy kapicánt, hogy tudd kezelni .Ha elkezd ugrálni bakkolni,repkedni össze-vissza a futószáron  megvan az esélye, hogy lesérül meghúz egy izmot, inat vagy megsérti magát valamilyen más módon. A csikó kontroll nélküli viselkedése rád is veszélyes lehet. Ha visszarúg /akár játékból is/ ahogy a futószárra veszed megvan az esélye, hogy súlyosan megsérülsz.

 

Nem:Ne futószárazd lovadat soha ínvédők vagy bármilyen más lábvédő nélkül. Futószárazáskor nagy az esély arra, hogy a lovad lábai összeverődnek és komoly sérülések keletkezhetnek lovad lábain. Mindig tegyél fel ínvédőket, fáslit esetleg pataharangot futószárazáshoz.


Futószárazás helyesen végrehajtva

Igen:Érdekeljen, hogy milyen talajon futószárazod lovadat. Figyelj arra, hogy mindig puha egyenletes, belátható talajon futószárazz, kerüld a mély, nehéz egyenetlen talajokat. Csak egy rossz lépés, egy rossz mozdulat és megvan a komoly ín vagy ínhajlító sérülése. Futószáron nehéz irányítani lovadat és nem kerülheted ki a gödröket vagy más sérülést okozható tárgyakat.

 

Nem:Ne futószárazz kis körön. A kis kör nehézzé teszi lovadnak, hogy egyensúlyban maradjon így megnöveled ismét az esélyét, hogy megerőlteted vagy megsérüljön az alsó láb ízületeiben. És ami még nagyon fontos, hogy soha ne futószárazz olyan kis körön ,hogy lovad esetleg meg tudjon rúgni.

 

Igen:A kör mérete mindig a lovad képzettségi szintjének megfelelő legyen. Egy fiatal lovat aki most tanulja megtalálni egyensúlyát legalább 16-18 méter átmérőjű körön futószárazz, egy öregebb, képzettebb lovat viszont ettől kisebb körön is futószárazhatsz. A kör méretének megállapításához nyereg alatt lovagold lovadat, ha nyeregben sem tud az adott körön egyensúlyban dolgozni akkor a kör túl kicsi neki. / Ha nyers lovat futószárazol amin még nem volt nyereg, nem ültek rajta akkor a 16-18 méteres kör lesz a megfelelő számára/.

 

Nem:Ne futószárazd fiatal lovadat túl sokáig. Kerüld a 15-20 percnél hosszabb futószárazásokat ha lovad 2 éves vagy annál fiatalabb. Ebben a korban a lovak még nincsenek egyensúlyban, nem fejlődtek ki rendesen /ízületek, csontok, porcok, ínhajlítók/ és nagyobb az esély arra, hogy komolyan megsérül, mint egy idősebb vagy egy teljesen kifejlett lónál.

 

Igen:Hozd ki a legtöbbet ezekből a „rövid kis” futószárazásokból. Fókuszálj a lényeges dolgokra. A 15-20 percet arra szánd , hogy megtanítsd fiatal lovadat állni, lépni és esetleg ügetni pár kört mindkét kézre a futószáron. Ezzel a munkával az alapokat tanítod meg fiatal  lovadnak ami nagyban elősegíti és megkönnyíti a jövőbeli munkát a lovaddal.

 

 

Forrás:www.equisearch.com

Fordította:Bertók Viktor

 

 


 



Add hozzá ezt a lapot kedvenc közösségi oldaladhoz
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett. Kérem, regisztráljon vagy jelentkezzen be.


Hirdetések

Szavazás

Nyert-e magyar lovas valaha olimpia érmet?
 

Matild Tanoda Ameko Akadémia Lovas Egyesület Nagy Lovas Kft. Hintók, maraton kocsik gyártása. INOXCROM KFT. Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület Kelet-Trans 2000 Kft. Magyar Póniklub Szövetség Nyíreségi Vágta Tükrös Ranch
Fei Fédération Equestre Internationale Kis Táltos Egyesület World Equestrian Games www.alltechfeigames.com Lovassportért.hu Nyeregvilág.hu  Ardónia Bt. Zichy Park Hotel****
Equina Lovasfarm Ócsa
Pagerank ellenőrzés